Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door rosmin
#3394969
Hoe is de waarde van de FT4? En de TSH?
En hoe waren zijn beginwaarden?

Bij mensen zijn de FT4 en de TSH de belangrijkste waarden om goede dosering van de medicatie te krijgen, kan lang duren. Ook de klachten zijn meebepalend.
De waarde T4 zegt niet zoveel, dit hormoon zegt iets over de hoeveelheid hormoon die nog omgezet dient te worden in T3.
Afwijkingen aan hypofyse of hypothalamus geven ook schildklierproblemen.

Lastig hoor, instellen bij mensen is al een hele toer, bij dieren is het extra moeilijk, omdat je de symptomen moet interpreteren. Onze kat had ca. 5 maanden nodig om redelijk stabiel te worden. Sterkte!
Gebruikersavatar
Door Spikkelneus
#3394970
Kaio schreef: wo 12 feb 2020, 09:54
Zijn er nog andere ziektes die de schildklierhormonen beïnvloeden vraag ik me dan af :g:

Ja, vrijwel alle ziektes hebben invloed op de schildklier. Dat heet SES (sick euthyroid syndrome). Het behandelen van de schildklier heeft in dat geval (wat de meeste gevallen van te lage schildklierwaarden zijn) ook geen enkele zin....
Door tt-tjes
#3394975
Dit zijn de waardes tot nu toe. De FT4 heb ik nog niet binnen, verwacht ik vandaag of morgen.

2-10-19 3-12-19 9-1-20 8-2-20
Begin 100 mcg > 150mcg > 200mcg refwaardes
T4 0,7 μg/dl 2.8 2.8 4.4 1.3 – 4.5
FT4 4.5 pmol/l 18.0 18.6 7.7 – 47.6
T3 50.9 ng/dl 20 - 206
FT3 2.9 pmol/l 5.3 7.1 3.7 – 9.2
TSH 0.06 ng/ml < 0.60
T3 anti bodies 4% < 10
T4 anti bodies 10% < 20
TGAA <0,1% < 10

Het is dus niet zo dat ik alleen de T4 heb laten testen. Maar blijkbaar hoef je bij de vervolgtesten alleen nog maar de T4 en FT4 te laten testen.
Had alles mooi op een rijtje in mijn voorbeeld maar blijkbaar gooit ie toch alles om en wordt het een beetje onoverzichtelijk.
De begin bloedwaardes zijn naar Dr. Jean Dodds doorgestuurd en volgens haar heeft Bono toch echt een traag werkende schildklier.
Door rosmin
#3394981
Kan het zijn dat je te snel bent opgehoogd met de medicatie? Op de 150 mcg was de FT4 al gestegen naar 18, misschien is dat voor hem genoeg. De TSH is niet verhoogd geweest zie ik, weet niet of dat bij honden ook een marker is of niet. Bij mensen is vaak de TSH te hoog/ FT4 te laag als je spreekt van hypothyreoidie.
Is er nog gezocht naar andere oorzaken? Cushing oid?
Het blijft een zoektocht, zelf zou ik idd. lagere dosering geven en eens kijken hoe dat gaat. Heb je bij MC voor dieren gekeken bij schildklier? Wat vind je behandelend DA?
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#3394996
Wat waren zijn klachten ook alweer, dat je de schildklier hebt laten testen? Is het middel erger dan de kwaal...?

In Utrecht zitten er volgens mij wel "schildklier specialisten". Misschien de moeite om daar eens mee te praten?
Door tt-tjes
#3395020
rosmin schreef: wo 12 feb 2020, 17:26 Kan het zijn dat je te snel bent opgehoogd met de medicatie? Op de 150 mcg was de FT4 al gestegen naar 18, misschien is dat voor hem genoeg. De TSH is niet verhoogd geweest zie ik, weet niet of dat bij honden ook een marker is of niet. Bij mensen is vaak de TSH te hoog/ FT4 te laag als je spreekt van hypothyreoidie.
Is er nog gezocht naar andere oorzaken? Cushing oid?
Het blijft een zoektocht, zelf zou ik idd. lagere dosering geven en eens kijken hoe dat gaat. Heb je bij MC voor dieren gekeken bij schildklier? Wat vind je behandelend DA?
Met 150 zat hij op 18.6. Die uitslag heb ik doorgemailed naar Jean Dodds en zij gaf aan dat de dosering naar 200 moest. Maar het blijkt wel dat elk individu anders is.
Nee, zoals je kunt zien ben ik heel langzaam omhoog gegaan, met een tussenpose van ongeveer 6 weken, daarna weer testen en weer omhoog. En iedere x met 50 mcg.
Normale TSH gebeurt bij honden wel vaker. De andere waardes spraken voor zich. Ook volgens Dr. Jean Dodds.
Maar 200 is duidelijk te veel voor hem. Uitslag FT4 heb ik net binnen, die zat op 34.

Ik heb hem meteen na het bloedprikken terug gezet naar 150 mcg. Dat krijgt hij nu bijna een week, en hij voelt zich beduidend beter.
Laatst gewijzigd door tt-tjes op do 13 feb 2020, 16:47, 2 keer totaal gewijzigd.
Door tt-tjes
#3395021
Lizzy schreef: do 13 feb 2020, 07:11 Wat waren zijn klachten ook alweer, dat je de schildklier hebt laten testen? Is het middel erger dan de kwaal...?

In Utrecht zitten er volgens mij wel "schildklier specialisten". Misschien de moeite om daar eens mee te praten?
De reden dat ik hem getest heb is dat hij totaal geen energie meer had, koude intollerantie, hij zocht continu warme plekken op. Hij was bekaf na een wandeling van een half uur, of na wat spelen met Asha, zelfs Balou kwam sneller op adem dan hij.
Ik heb toen eerst een grote bloedscreening laten doen, en daar kwam toen een lage T4 uit, en daarna een grote schildklier screening. Waar toen duidelijk uitkwam dat hij een schildklierprobleem had.
Door rosmin
#3395068
tt-tjes schreef: do 13 feb 2020, 16:36 Ik heb hem meteen na het bloedprikken terug gezet naar 150 mcg. Dat krijgt hij nu bijna een week, en hij voelt zich beduidend beter.
Ah fijn, hoop dat dat een lange tijd aanhoudt.
Door *Axel*
#3395141
Dr. Dodds is echt heel goed. Mijn Darqan had een Hypothyroxie, was ook erg moeilijk de jusite dosering te vinden. Darqan werd ook echt gek en doodongelukkig van de jeuk. Ik heb dit nooit met de Forthyron.
Wat ik wel met zekerheid weet: Darqan had een huidschimmel, wat die jeuk ellende veroorzaakte. Of door de hypothyroxie of door de Forthyron... geen flauw idee.. op de duur had hij geen haren meer. Zijn verhaal staat hier nog ergens.
Ik zeg niet dat het dat is, maar hou een schimmel in het achterhoofd. Darqan werd jarenlang elke 1 a 2 weken gewassen hiertegen. Geen jeuk meer.
Door tt-tjes
#3395201
Ik zal het zeker in het achterhoofd houden. Maar de jeuk is echt begonnen na de ophoging van de forthyron. Hij krijgt nu l-thyroxine in een wat lagere dosis. De jeuk is een stuk minder. En hij is veel vrolijker. Dr. Dodds zei dat ik naar 200 moest. En toen begon de echte ellende. Voorlopig kijk ik het aan op 150.
Door tt-tjes
#3395414
In samenspraak met de da besloten om Bono's medicatie te stoppen. Er is iets met hem aan de hand maar wat. Het krabben is wel iets minder geworden maar de vlokken vacht vliegen nog in het rond.
Gebruikersavatar
Door Lizzy
#3395415
tt-tjes schreef: do 20 feb 2020, 17:29 In samenspraak met de da besloten om Bono's medicatie te stoppen. Er is iets met hem aan de hand maar wat. Het krabben is wel iets minder geworden maar de vlokken vacht vliegen nog in het rond.
OK. Heftig. Jeetje, en nu??
Door tt-tjes
#3395421
Lizzy schreef: OK. Heftig. Jeetje, en nu??
Ik weet het eerlijk gezegd niet. Er is niemand die mij een verklaring kan geven. Ook niet of het aan de medicijnen ligt of niet. Maar feit blijft dat hij niet happy is. Hij is nu ook begonnen met aan zijn staart te bijten. Zit continu vol met klitten van het bijten en krabben.
Ik ga morgenochtend nog met Tannetje bellen.
Maar ik weet het gewoon niet meer. Daarbij begint hij agressief te reageren tegen Asha en Balou. Heb de afgelopen dagen al diverse knokpartijen gehad waarbij ik ze echt uit elkaar heb moeten "schoppen". En heb Bono en Asha nu gescheiden met een hek als ik niet thuis ben.
Tis echt niet leuk meer nu.
Door rosmin
#3395422
Oh wat naar,

was er al gezocht naar andere oorzaken?
Iets met hypofyse?
Cushing (denk i kaan vanwege vachtprobleem)?
Allergie?

Ik roep ook maar wat hoor, ik denk dat je al heel wat hebt gedaan?
Goed dat je naar Tannetje gaat!
Door tt-tjes
#3395429
Allergisch is hij niet.hooguit voor de medicijnen. Er was voor de medicijnen niets aan de hand. Alleen dat hij snel moe was.
Wat zou er met de hypofyse kunnen zijn?
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door