Quibus schreef:Mijn Cosmo (schapendoes, 9 en 1/2 jaar) is twee weken geleden geopereerd. Daarbij is 1 nier weggehaald. Die is gaan ontsteken vanwege een niersteen. Gelukkig gaat het heel goed met de patient, maar nu moet hij natuurlijk op de brokken.... UD van Hill's.. zegt de DA.
Ik heb hem altijd op vers gehad, eerst barf en het laatste jaar op KVV en dat zou ik graag zo volhouden.
Maar de twijfel slaat toe!
De niersteen bestaat vooral uit Ammonuim-waterstof-uraat (80%) en een vorm van calciumfosfaat (20%). Hij had weinig blaasgruis na de operatie, dat lijkt me wel een gunstig iets. Wel was op de echo (voor de operatie) in de andere nier ook wat niersteentjes te zien. Volgens de DA hoefde ik me daar geen zorgen over te maken.
Wat is nu wijsheid? Starten met een KVV nierdieet of toch de brokken?
We zijn zelf wel overtuigd van al het goede van vers, maar ik merk dat ik toch wat advies wil.
Kunnen jullie me helpen?
Groet,
Mirjam en Cosmo
Jeetje, dat is wel heel apart, een schapendoes met uraat problemen! Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord (en dan zit ik toch behoorlijk diep in het uraatgruis probleem met mijn Dalmaten). Weten ze dat
echt zeker? Is de steen naar een laboratorium gestuurd?
Als je een rashond hebt die niet Dalmatische Hond, Engelse Bulldog of Russische Terrier is en je hond heeft toch uraatgruis: dan moeten ze gaan zoeken naar de oorzaak daarvan, want andere rashonden dan bovengenoemd maken geen uraatgruis aan, omdat er uraatgruis aan wordt gemaakt (bij deze genoemde rassen) omdat zij een enzym missen in de lever. Honden van andere rassen kunnen uraatgruis aanmaken omdat ze een leverprobleem hebben, bijv. een levershunt.
Het is een beetje dubbel dat je dierenarts zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken om de steentjes in de andere nier, aangezien hij door steentjes 1 nier heeft moeten verwijderen....

. Maar goed, laten we er vanuit gaan dat dit mini gruisjes waren ofzo.
Of je hond nou nierproblemen of uraatgruis problemen heeft: een brok is altijd een slecht idee. Brokken belasten de nieren teveel en zijn bovendien ook nog eens gortdroog. Terwijl honden met nierproblemen en honden met blaasgruis hebben juist behoefte aan vochtrijke voeding! Dus in beide gevallen zeg ik : niet aan beginnen. Maar een nierdieet in de vorm van KVV gaat je ook niet helpen.
Als het echt uraatgruis is zou ik zelf beginnen met pH waarde sticks kopen. Ik geef zelf de voorkeur aan deze:
https://www.gezondeshop.nl/ph-teststrookjes.html omdat zij in een mooie range meten, namelijk van 4.5 tot 10. Ik zou beginnen om je hond eerst eens een paar ochtenden achter elkaar de urine pH te meten. Ik had voor mijn reu een plastic bekertje aan een ijzeren kledinghaakje gemonteerd om het op te vangen
Je moet wel elke dag rond het zelfde tijdstip meten en het is ook belangrijk dat je niet de ene keer meet na het eten en de andere keer meet voor het meten. Want de pH waarde van de urine fluctueert enorm en dit gebeurt met name door invloed van voeding. Ik zou zelf (voor het meest heldere beeld) altijd in de ochtend voor de maaltijd meten.
De urine van de hond hoort rond de pH 6.5 te zijn. Is de urine alkalischer (oftewel gaat deze naar 7.0 of daarboven) : dan kan zich (in de regel he) struviet vormen. Is de urine 6.0 of lager: dan kan zich (in de regel maar normaal gesproken alleen bij de Dalmatische Hond, Russische Terrier en de Engelse Bulldog) uraatgruis vormen. Dit komt dus feitelijk door een probleem in de lever.
En daarom is het voor jou belangrijk dat je toch verder laat kijken naar de oorzaak. Als er leverproblemen bij jouw hond aanwezig zijn, moeten deze mogelijk behandeld worden. Als er met absolute zekerheid geen leverproblemen aanwezig zijn en je hond had toch met absolute zekerheid een uraatsteen: dan zul je moeten gaan kijken of je met voeding de pH waarde van de urine rond de 6.5 kunt gaan houden. Is de urine zuurder (lager dan 6.5), zul je minder vlees en meer groenten, eieren en zuivel moeten gaan voeren. Maar voor nu zeg ik terug naar de dierenarts (en eventueel specialist).