Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door YvesT
#3329654
Hallo iedereen

Heb me gisteren even geregistreerd gezien ik wat ervaring zoek ivm alvleesklier ontsteking bij honden.

Bij onze cavalier is dit deze week vast gesteld. Ik weet nog niet wat de waardes zijn gezien de uitslag gisteren nog niet binnen was.

Maar is vermoedelijk 2-3 weken geleden begonnen.
Vlak na nieuwjaar had hij last van wat hoesten wat resultaat was van klein beetje vocht op te longen. Mogelijk door de stress van het vuurwerk.
Dat was na 10 dagen opgelost met wat medicatie. Maar tijdens die 10 dagen is hij ook plots gestopt met eten.
Eerst dacht ik dat dit kwam omdat we zijn pillen onder zijn voer deden. Gewoon in zijn geheel.
De hart medicatie is nooit een probleem geweest, maar die plas medicatie heb ik een vermoeden van dat die vies smaakte.
Mogelijk dat hij eentje kapot gebeten had en niet echt happy was met de vettige smaak.
Uiteindelijk ze maar afgeduwd de laatste paar dagen van die 10 dagen dat hij ze moest nemen.

Nu hij begon toch niet terug te eten. En heeft dan bijna 2 weken praktisch niet gegeten. Op wat lekkernijen na zoals gebakken rostbief,rundsgemalen en wat snoepjes(van die kippen vierkantjes).

Vorige week vrijdag heeft hij na het zoveelste bezoek aan de DA dan een spuit gehad voor de eetlust op te wekken en gingen we maandag een echo doen van de maagstreek.
Tegen vrijdag avond is ie terug beginnen eten. Rijst met gekookte of gegrilde kip(geen boter of olie gebruikt). Hij had ook pillen gekregen in geval van maagzuur.
Zaterdag is ie toen beginnen overgeven. Dit maar 1 keer per dag. Zondag en Maandag was iedere keer tegen de ochtend aan.
De DA vertelde me toen maandag dat die medicatie op de bijsluiter heeft staan dat dit mogelijk was van de midecatie.
Hebben toen andere medicatie gekregen en heeft sindsdien niet meer overgegeven.
Maar sinds dinsdag was het eten ook weer stuk minder. Hier weer mogelijk dat we hebben geprobeerd zijn eten te geven met poeder(zymoral) ruikt op zich niet slect. Maar hij merkte dat er iets met eten was en wilde na een paar hapjes er niet meer van eten. Dinsdag was dus bijna niets eten tot tegen de avond wanneer hij alleen wat spageti heeft gegeten, de gekookte kip wilde hij niet.
Achtervertelde ze me op het cavalierforum dat spagheti niet zo goed is terwijl de DA vertelde dat dit geen kwaad kon.

Gisteren was het meer van hetzelfde tot de middag wanneer hij wat gegrilde kip heeft gegeten. En tegen de avond heeft hij 2 bakjes gegrilde kip gegeten wat bijna een halve filet was en nadien nog wat gebakken rundsgemalen(allemaal zonder boter of olie gebakken).

We hadden ook geprobeerd zelf wat honden koekjes te maken met gemalen kip. Wat hij wel eet, maar niet zeker als dit iets is wat hij mag. Hier zit geen zout in. Maag is wel deegwaar natuurlijk.

Wat vandaag brengt moeten we nog zien.
Gisteren wel al Duck Pancreas gehaald, maar nog niet geprobeerd gezien ik nog niet van de DA had gehoord en ik wel zeker moet zijn als het pancreatitis is of EPI.
Van de DA hadden we ook low fat brokken meegekregen. Maar nog zijn oude brokken voor dieet nog deze wil hij momenteel eten.

We hadden vroeger 2 Cavaliers. De oudste hebben we moeten laten inslapen nadat zijn nieren ermee gestopt waren was toen 10j oud. Deze was heel kieskeurig met eten. En een echte slechte eter.
Deze heeft nooit een probleem gemaakt, alleen brokken mogen niet te groot zijn. En ze zijn kieskeurig naar wat je hen geeft. Dus weet niet wat er allemaal van is van dingen nu te weigeren wat hij vroeger at.

Op zich merk je zo goed als niets aan hem. Hij ligt veel, maar doet hij altijd sinds zijn castratie(chemisch). Maar als we gaan wandelen dan lijkt het een hond van 3 jaar. Vol energie en ver vooruit lopend.
Idem als we thuis iets gaan doen of als we met de auto weggaan dan zit ie al klaar met alle kabaal erbij.

Sorry is een aardig muur aan tekst maar veronderstel dat ik beetje gedetalieerd moet zijn.

Ervaringen en Adviezen zijn zeer op prijs gesteld.

Bedankt
Door Lizzy
#3329656
Jeetje, wat een toestanden allemaal met je hond!

Niet alle honden zijn even goed in het verteren van rauwe voeding wanneer ze een pancreasontsteking hebben. Toch, als je dierenarts Ian Billinghurst leest:

How to Treat Pancreatitis in Dogs

The common treatment for pancreatitis in dogs is the use of medication to treat the various symptoms, such as vomiting and diarrhea. Conventional veterinarians will usually prescribe a prescription dog food or recommend feeding a bland, low fat dog food. Unfortunately, these diets are high in carbohydrates and not very appetizing for the animal.

It has been my experience that feeding a natural, raw food diet is very beneficial when treating pancreatitis in dogs. Raw, uncooked foods contain an abundance of live, active enzymes. These living enzymes help with the digestion process, and also reduce stress on the pancreas that is forced to produce additional enzymes to break down the food. This makes a raw food diet the best dog food for pancreatitis.

Again, it’s important to remember that dogs with pancreatitis should be fed a low fat dog food in order to reduce further aggravation to the pancreas. Stay away from meat proteins that are high in fat, such as lamb and pork. Instead, feed meats that are lower in fat, like chicken or beef – and if they are raw and uncooked, it is even better.

I’ve seen firsthand how effective it is to feed the BARF Diet (aka biologically appropriate raw food) to dogs suffering from pancreatitis. It improves their appetite, digestion, and absorption of nutrients. Here’s a recent testimonial from one of my clients who decided to feed raw to her pancreatic dog – you’ll be amazed by her story…

=====

Komt hier op neer: zijn ervaring is dat honden met een alvleesklierontsteking het juist heel goed doen op rauwe voeding. Juist de enzymen helpt ze hun gezondheid weer terug te vinden. Je moet alleen ontzettend uitkijken dat je niet teveel vet voert. En als ik kijk naar Duck Pancreas, daar zit 10.6% vet in en dat is echt niet veel naar mijn mening. Ik denk dus dat je dit prima zou kunnen voeren. Maar goed, als ik jouw verhaal hierboven lees is het mij niet duidelijk wat je hond normaal gesproken at. Als dat brok is: dan raad ik je aan om heeeeel voorzichtig over te schakelen en om zelfs 2 seconden de kook over de Duck heen te gooien. Hoewel mij ook eigenlijk weinig duidelijk is wat je hond nu op dit moment eet...? Zo te lezen van alles en nog wat? Als je dan nu geen brok voert, dan zette ik je hond gelijk over op Duck, maar nogmaals, wel even heel snel de kook erover heen halen. En dan langzaam rauw gaan voeren. Dus stel je voert 2 dagen Duck en het gaat goed, dan ga je 1 eetlepel rauwe Duck bij de gekookte Duck voeren. En de dag erop 2 eetlepels. De dag erop 3. De dag erop 4 en net zo lang totdat je alles rauw geeft. Natuurlijk moet je wel aankijken hoe dat gaat, als je steeds meer rauwe Duck gaat voeren.
Door YvesT
#3329663
Dag Lizzy

bedankt voor je reactie.
Dus als ik het goed heb zou gebakken rosbief(zoals bij de slager ligt) en rundsgemalen helemaal niet slect zijn voor hem?

Tja momenteel is een een miserie met eten.
We waren vrijdag denk ik begonnen met gekookte kip en rijst. En dit at iet tot maandag.
Toen zijn we met de poeder begonnen en is het weer minder geworden.
Is het door de geur van de moeder en wetenschap dat hij beseft dat er iets niet klopt. Want stom is ie zeker niet als het op medicatie aan komt.

Gezien ik niet wist als rauw rundsgemalen goed was voor hem idem voor gebakken rosbief(is dus nog deels rauw) ben ik hiermee gestopt sinds ik niet wist als dit goed was voor hem.
Daarom had ik al de rundsgemalen gebakken zonder gebruik van boter of olie.
Van dit en van de gegrilde kip(in grilpan) heeft iet gisteren avond heel wat gegeten.

Voorheen stond hij op een dieet gezien hij na zijn chemische castratie is bijgekomen. Stond ie heel even op 17kg hij weegde voorheen 13,5-14kg. Dat was toen ideel gewicht voor hem gezien zijn activiteit een de spieren die hij had.
Maar toen zijn we overgegaan op een dieet voer van Hills als ik me niet vergis dat waren brokken waar we gekookte kip onder deden.
Dit at hij tot 2-3 weken geleden toen hij is gestopt met eten. Maar tot nog toe krijg ik hem geen brokken meer gevoerd.

Als ik af ga op gisteren wat hij toen heeft gegeten zonder twijfelen, toen hij echt bij ons kwam zitten om te zeggen dat hij honger had.
Dan was het de gegrilde kip en gebakken rundsgemalen. En dan de zelfgemaakte kippenkoekjes. Maar hier heb ik er maar 2 van gegeven gezien dit deegwaren is. Zit geen zout of iets in, maar weet niet als het goed is voor hem.

Tot nog toe ligt hij nu nog te maffen zoals gewoonlijk. Maar zo dadelijk zal hij wel vollop beginnen als er leven in huis begint te komen.

De Duck pancreas heb ik liggen, maar is nog de vraag als hij dit gaat eten. Van dat blikvoer die de DA eens heeft meegegeven krijg je hem niet verkocht. Dus is nog maar te zien als hij het gaat willen.
Zal deze vandaag eens proberen zoals je hebt uitgelegd. En dan maar duimen.

Edit: Raar maar waar heeft ie net een kleine bak voer gekregen met gebakken rundsgemalen en van die ver arme brokken van de DA. Was niet veel maar heeft toch maar gegeten.
Dus dat is toch al iets.
Door Lizzy
#3329678
YvesT schreef:Dag Lizzy

bedankt voor je reactie.
Dus als ik het goed heb zou gebakken rosbief(zoals bij de slager ligt) en rundsgemalen helemaal niet slect zijn voor hem?
Op zich niet slecht nee, maar het is niet voldoende om hem gezond te houden.
Tja momenteel is een een miserie met eten.
We waren vrijdag denk ik begonnen met gekookte kip en rijst. En dit at iet tot maandag.
Toen zijn we met de poeder begonnen en is het weer minder geworden.
Is het door de geur van de moeder en wetenschap dat hij beseft dat er iets niet klopt. Want stom is ie zeker niet als het op medicatie aan komt.
Liever geen rijst. Gekookte kip mag je wel geven. Voordeel van Duck is dat daar pancreas doorheen zit (verse) en je dus geen poeder meer hoeft te gebruiken. Pancreas bevat dezelfde enzymen (die hij nu nodig heeft) maar dan van natuurlijke oorsprong (uit de pancreas van rund).
Gezien ik niet wist als rauw rundsgemalen goed was voor hem idem voor gebakken rosbief(is dus nog deels rauw) ben ik hiermee gestopt sinds ik niet wist als dit goed was voor hem.
Daarom had ik al de rundsgemalen gebakken zonder gebruik van boter of olie.
Van dit en van de gegrilde kip(in grilpan) heeft iet gisteren avond heel wat gegeten.
Het is beter dan brokkenmeuk maar het is dus gewoon niet voldoende om je hond op termijn gezond te houden. Je hond heeft namelijk ook orgaanvlees nodig voor de vitamines en vleesbot voor de calcium (of een calcium supplement).
Voorheen stond hij op een dieet gezien hij na zijn chemische castratie is bijgekomen. Stond ie heel even op 17kg hij weegde voorheen 13,5-14kg. Dat was toen ideel gewicht voor hem gezien zijn activiteit een de spieren die hij had.
Maar toen zijn we overgegaan op een dieet voer van Hills als ik me niet vergis dat waren brokken waar we gekookte kip onder deden.
Dit at hij tot 2-3 weken geleden toen hij is gestopt met eten. Maar tot nog toe krijg ik hem geen brokken meer gevoerd.
Slimme hond. Ik geef hem ook gelijk. Hill's is echt je reinste rommel.
Als ik af ga op gisteren wat hij toen heeft gegeten zonder twijfelen, toen hij echt bij ons kwam zitten om te zeggen dat hij honger had.
Dan was het de gegrilde kip en gebakken rundsgemalen. En dan de zelfgemaakte kippenkoekjes. Maar hier heb ik er maar 2 van gegeven gezien dit deegwaren is. Zit geen zout of iets in, maar weet niet als het goed is voor hem.

Tot nog toe ligt hij nu nog te maffen zoals gewoonlijk. Maar zo dadelijk zal hij wel vollop beginnen als er leven in huis begint te komen.
Je kunt dus beter vlees geven dat je kookt of bakt. Maar nogmaals, dat is niet compleet dus ik zou je aan willen raden om toch Duck te gaan voeren. Dat is ook rauw/vers vlees! Dikke kans dat hij dat wel lekker vindt. En je kunt dat natuurlijk (zeker in het begin) mengen met vlees (kip of rund of kalkoen) dat je zelf even aanbraad/kookt.
De Duck pancreas heb ik liggen, maar is nog de vraag als hij dit gaat eten. Van dat blikvoer die de DA eens heeft meegegeven krijg je hem niet verkocht. Dus is nog maar te zien als hij het gaat willen.
Zal deze vandaag eens proberen zoals je hebt uitgelegd. En dan maar duimen.

Edit: Raar maar waar heeft ie net een kleine bak voer gekregen met gebakken rundsgemalen en van die ver arme brokken van de DA. Was niet veel maar heeft toch maar gegeten.
Dus dat is toch al iets.
Duck is op geen enkele manier vergelijkbaar met blikvoer. En fijn dat hij gegeten heeft maar die vet-arme brokken....... Je bent hier natuurlijk op Barfplaats. En als eigenaar van dit forum moet ik zo eerlijk zijn om je te zeggen dat ik brokken vieze troep vind. Of je ze nou bij de dierenarts hebt gekocht of in een dierenspeciaalzaak.
Door YvesT
#3329683
Ik ga heel erlijk zijn. Ik had wel al van verse voeding gehoord.
Maar zolang er geen echte problemen zijn sta je er ook verder niet bij stil.
Maar nu wil ik toch wel iets doen dat hem op zn poten houdt. Als dit met Duck kan dan doe ik het ook gewoon.
Is alleen dat ik nu niet weet wat te doen. Kan het kwaad of niet als hij Duck Pancreas krijgt zonder te weten wat het nu is Pancreatits of EPI.
Uiteindelijk wil ik doen wat het beste is voor hem.

Dus op zich die duck pancreas en al de andere voedingen van duck laat je gewoon ontdooien en geef je hen zo?
Desnoods een beetje opwarmen of niet? En voor het moment nog wat van voeding die hij momenteel eet tussen doen?
Door Lizzy
#3329685
YvesT schreef:Ik ga heel erlijk zijn. Ik had wel al van verse voeding gehoord.
Maar zolang er geen echte problemen zijn sta je er ook verder niet bij stil.
Maar nu wil ik toch wel iets doen dat hem op zn poten houdt. Als dit met Duck kan dan doe ik het ook gewoon.
Is alleen dat ik nu niet weet wat te doen. Kan het kwaad of niet als hij Duck Pancreas krijgt zonder te weten wat het nu is Pancreatits of EPI.
Uiteindelijk wil ik doen wat het beste is voor hem.

Dus op zich die duck pancreas en al de andere voedingen van duck laat je gewoon ontdooien en geef je hen zo?
Desnoods een beetje opwarmen of niet? En voor het moment nog wat van voeding die hij momenteel eet tussen doen?
Ik denk dus van niet. Duck pancreas bevat niet veel vet en is dus geschikt voor honden met een alvleesklierontsteking als je het mij vraagt. En het bevat pancreas enzymen die in beide gevallen gewoon heel goed ondersteunend kunnen werken. Alleen de praktijk moet uitwijzen of jouw hond het er goed op doet...

Je moet op dit moment niet iets anders geven als de Duck pancreas. En ja, dat laat je ontdooien, goed op kamer temperatuur komen door het een uurtje of wat op het aanrecht te zetten en dan voer je het aan je hond. Omdat je hond geen rauw voer gewend is, zou ik zelf de eerste dagen de kook er 2 seconden overheen gooien. En dan na een paar dagen de eerste eetlepel rauwe Duck er doorheen geven.
Door YvesT
#3329688
Ah ok. Maar als ik vandaag dit begin te geven.
Kan ik het dan gewoon laten ontdooiren en nog wat gekookte kip bij doen? Of gewoon zonder meer al alleen de duck?
Of wat doe ik dan het beste. Deze middag heeft ie ook nog gewoon gekookte kip en die low fat brokken gekregen.
Door Lizzy
#3329690
YvesT schreef:Ah ok. Maar als ik vandaag dit begin te geven.
Kan ik het dan gewoon laten ontdooiren en nog wat gekookte kip bij doen? Of gewoon zonder meer al alleen de duck?
Of wat doe ik dan het beste. Deze middag heeft ie ook nog gewoon gekookte kip en die low fat brokken gekregen.
Je mag er best wat gekookte kip bij doen. Hoeft niet. Mag wel. Als dat maakt dat hij eet zeg ik "doen".
Door YvesT
#3329872
Sorry laat thuis vandaag.
Deze morgen en vanavond geprobeerd met duck pancreas.
Maar hij had er geen interesse in.
Van de DA hadden we nog een telefoontje gehad. Zijn alvleesklier waarde moest onder de 200 zijn en was 500.
Dus daar zit ie een stukje over. De maagzuur pillen en anti-braak pillen moet ik nog blijven geven.
Voor de rest moest ik zijn eten zo vetvrij mogelijk houden.

Wat me dan eigenlijk de vraag doet stellen. Is duck pancreas dan wel goed? Want ik zie op de verpakking toch staan dat hier iets van een 10% vet in zit.
Door Lizzy
#3329900
YvesT schreef:Sorry laat thuis vandaag.
Deze morgen en vanavond geprobeerd met duck pancreas.
Maar hij had er geen interesse in.
Van de DA hadden we nog een telefoontje gehad. Zijn alvleesklier waarde moest onder de 200 zijn en was 500.
Dus daar zit ie een stukje over. De maagzuur pillen en anti-braak pillen moet ik nog blijven geven.
Voor de rest moest ik zijn eten zo vetvrij mogelijk houden.

Wat me dan eigenlijk de vraag doet stellen. Is duck pancreas dan wel goed? Want ik zie op de verpakking toch staan dat hier iets van een 10% vet in zit.
Ja. Misschien wel. En daarbij lust hij het dus ook niet. Ik weet niet hoe je Engels is? Hier staat hoe je uit kunt rekenen wat het werkelijke vetpercentage is in de voeding: https://www.whole-dog-journal.com/issue ... 088-1.html. Volgens mij moet je dan alleen het aantal kcal weten in Duck en dat zie ik zo gauw niet op de website staan. Misschien staat het op de verpakking? Of kun je Duck even bellen?

Maar als je hond die vieze brokjes niet lust en je kan geen Duck voeren: dan ben ik bang dat je nog maar 1 ding kunt doen: zelf de voeding voor je hond gaan samenstellen. Dan voer je smakelijk eten en heb je het vet aandeel zelf in de hand.

Helaas is het Internet 1 groot woud van tegenstrijdige adviezen. De een zegt; geen rauw vlees voeren en de volgende zegt juist van wel. De ene zegt; voor de helft koolhydraat en voor de andere helft mager vlees voeren en de volgende zegt weer : "geen koolhydraat voeren". En beide kampen daar zitten mensen in waar ik normaal gesproken echt veel vertrouwen in heb vanwege hun kennis (dierenarts Ian Billinghurst, Mary Strauss, etc).

Ik val toch terug op wat ik in 2014 een keer eerder vertaald heb voor iemand omdat ik denk dat dit het meest veilige advies is (oud topic is deze: viewtopic.php?f=11&t=122566&p=2930850&h ... g#p2930850):

What to feed in the beginning
The goal in the beginning is to feed a diet with low fat, moderate protein, and high carbohydrates, as carbs cause the least amount of pancreatic stimulation. An easy diet to start with is overcooked white rice made with extra water, combined with a low-fat protein source, such as cooked chicken breast, low-fat cottage cheese, or boiled hamburger (boiling removes most of the fat).

Noot Lizzy: Hier staat: en als je dan zelfgemaakt voer wil geven: begin met een voer dat laag in vet is, gemiddeld in eiwit en hoog in koolhydraat, aangezien koolhydraat de pancreas niet stimuleert. Gekookte witte rijst (dat je langer kookt dan normaal) is een prima begin. Daar geef je dan bij wat gekookte kipfilet, huttekase, gekookte hamburger (koken verwijderd het meeste vet - dat schep je er ook vanaf).

Even if you normally feed a raw diet, the meat should be cooked for now, to remove fat and to destroy bacteria that can be problematic if the intestines have been damaged. Cooking or warming food usually makes it more appealing as well. Bones should not be fed at this time. Offer food at room or body temperature, as cold food takes longer to digest.

Noot Lizzy:Hier staat: ook als je normaal gesproken een rauw voer voert, het vlees moet vanaf nu gekookt worden om het vet te verwijderen en om alle bacteriën te doden die eventueel voor problemen kunnen zorgen. Gekookte voeding is voor de hond ook aantrekkelijk om te eten en aangezien ze toch al vaak zo rot eten, is koken dus hier een prima idee. Vleesbot voer je nu niet. Geef het voer op kamer of lichaamstemperatuur, niet koud, dat verteerd slecht.

If possible, choose foods your dog has had before – ones you know agree with him and that he likes. White rice is the preferred carbohydrate choice, as it is easiest to digest, but you could use potatoes or sweet potatoes instead if you need to avoid rice due to allergies or intolerance (remove the skins to reduce fiber in the beginning).

Noot Lizzy: Hier staat dat je het beste witte rijst geeft, maar dat je ook aardappel of zoete aardappel kunt geven als je hond allergisch is voor rijst. Je moet de aardappels/zoete aardappels schillen, want in het begin moet je niet teveel vezel geven.

Overcooking starchy foods such as rice or potatoes increases their digestibility. Cooking white rice with extra water creates a type of porridge called rice congee, which is soothing to the stomach and digestive tract, and can help relieve vomiting and diarrhea. To make congee, boil one cup of white rice (not Minute Rice) in four cups of water for 20 to 30 minutes. You can offer the rice congee liquid alone to start with, then include the rice, and next add the protein. This progression can happen over the course of a few hours or a day or two.

Noot Lizzy: je kookt het in eerste instantie dus langer dan normaal, dat verbeterd de verteerbaarheid. Je voegt ook extra water toe, dan krijg je een beetje een dik papje.

At first, feed a higher percentage of carbohydrates, and a lower percentage of protein, such as two-thirds carbs and one-third protein. If your dog is doing fine, the ratio can then be slowly changed to half and half after the first few days.

Noot Lizzy: Hier staat dus dat je eerst 2/3 koolhydraat geeft, 1/3 eiwit. Als je hond het hier goed op doet, verander je dat naar 50% koolhydraat en 50% eiwit (nog steeds rijst en gekookte kip/hamburger/zeer mager rundvlees). Als je mijn mening wilt weten: dan zou ik gelijk beginnen (in jouw geval) met 50% koolhydraat en 50% mager vlees.

Whatever you feed, start with small amounts fed frequently, six to eight meals a day or more. Small meals stimulate the pancreas less, and are less likely to trigger vomiting. Small meals are also easier to digest than larger meals, and less likely to cause discomfort. If your dog is able to keep the food down without vomiting or showing signs of pain, you can begin to feed larger amounts at longer intervals, but proceed slowly, especially in the beginning; you don’t want to make changes too quickly and end up with a setback.

Noot Lizzy: Hier staat: wat je ook voert, voer 6 tot 8 maaltijden per dag of meer. Kleine maaltijden stimuleert de pancreas minder en zorgt ook dat je hond minder snel overgeeft. Het is ook makkelijker verteerbaar, een kleine maaltijd. Als je hond dit voer binnen houdt en hij weinig pijn toont, kun je wat langere periodes tussen de maaltijden laten zitten maar doet dat langzaam! Als je te snel gaat, valt je hond mogelijk terug.

Contact your vet for advice if your dog vomits. You will probably need to stop feeding again briefly (12 to 24 hours), then start over by introducing water and progressing to bland foods again. Your dog may also need anti-vomiting medication.

It is not necessary for your dog’s diet to be “complete and balanced” in the short term; an adult dog will do fine on an incomplete diet for a few days to a few weeks. Start with a very simple diet, and then add more ingredients as your dog recovers and you see he is doing well.

Noot Lizzy: Het geeft niks dat je niet compleet voert, je hond kan daar prima tegen voor een paar weken. Houd je dieet simpel. Het is beter om, als het beter gaat met je hond, langzaam dingen toe te voegen en te kijken hoe ie het daar op doet.


Transitioning to a normal diet
Once a dog has had an attack of acute pancreatitis, he may be less able to tolerate fat in the future, depending on how much the pancreas was damaged. Some dogs are able to return to a normal diet after they have fully recovered, while others may need a low-fat diet for the rest of their lives to prevent chronic pancreatitis and further acute episodes.

Noot Lizzy: Hier staat dat na een acute alvleesklierontsteking de meeste honden de rest van hun leven minder goed tegen vet kunnen. Het is afhankelijk van hoe ernstig de alvleesklier beschadigd is. Sommige kunnen volledig terug op hun oude menu. Anderen moeten de rest van hun leven op een voedsel blijven dat laag is in vet gehalte. Honden die wederom een alvleesklierontsteking ontwikkelen, moeten op een vet arm dieet blijven.

Dogs who experience a single, acute, uncomplicated episode are more likely to be able to return to a normal diet, while dogs with repeated episodes of acute pancreatitis, hyperlipidemia, or steatorrhea (large, greasy, foul-smelling stools caused by fat malabsorption) should be kept on a fat-restricted diet.

Dogs with chronic pancreatitis may also do better on a lower-fat diet. Drugs that predispose dogs to pancreatitis should be avoided if possible in these dogs. If such drugs are needed, e.g., to control seizures, these dogs, too, may benefit from a low-fat diet. Dogs who have had acute pancreatitis should never be fed really high-fat meals, even if they are able to return to a normal diet afterwards.

Continue to feed a low-fat diet with moderate protein for at least 7 to 10 days or longer, depending on the speed of your dog’s recovery and the severity of the episode. Gradually increase the size of each meal and the time between meals until your dog is eating two or three meals a day.

Noot Lizzy: Hier staat dat je tenminste 7 tot 10 dagen een dieet moet voeren dat laag is in vet en gemiddeld in eiwit. Daarna kun je heel langzaam minder maaltijden per dag gaan voeren, tot je er weer 2 of 3 per dag geeft.

If your dog is doing well and showing no sign of discomfort after eating, you can then begin to gradually increase the amount of fat in the diet. Begin adding small amounts of his regular food back into his diet. If the diet he was eating before was high in fat, try feeding foods with a moderate amount of fat to start with, though you may eventually be able to transition back to somewhat higher-fat foods if your dog gets a lot of exercise, is lean rather than overweight, and you have reason to believe that something other than diet caused the acute pancreatitis.

Noot Lizzy: Hier staat dat als je hond het goed doet en hij geen pijn heeft of zich naar voelt na het eten, dat je dan heel langzaam weer wat meer vet kunt gaan voeren. Begin met een klein beetje voedsel te geven dat hij normaal ook at. En schakel zo langzaam over op je oude dieet. Zorg dat je hond eventueel overgewicht kwijt raakt.

Remember that lower-fat diets provide fewer calories, so the total amount you feed will need to be increased when you reduce the amount of fat in the diet. The increase will depend on how much fat was in your dog’s previous diet. If possible, determine how many calories your dog was getting before and try to match that with the new diet (or moderately decrease the calories, if your dog is overweight). Weigh your dog frequently and then adjust the amount you are feeding up or down as needed to maintain proper weight. If your dog lost weight due to acute pancreatitis, don’t try to put the pounds back on too quickly; slow and gradual weight gain or loss is healthier than trying to make large changes in a short period of time.

Noot Lizzy: Hier staat dat je in de gaten moet houden dat een vet-arm dieet minder calorieen bevat. Je moet dus meer gaan voeren van, wanneer je hond vet-arm eet/moet blijven eten.

Keep a close eye on your dog, particularly after meals, watching for signs of discomfort such as a hunched appearance, whining, panting, restlessness, or not wanting to move around. If you see any of these signs, return to a lower-fat diet and smaller, more frequent meals, and wait longer before trying again to increase the amount of fat even more slowly, using different foods. If the signs of discomfort return, you may need to keep your dog on the lower-fat diet indefinitely.

Also watch for signs of digestive upset, such as burping or flatulence (gas), borborygmus (stomach gurgling), lip licking, or heavy swallowing. These are not signs of pancreatitis, but could indicate that the diet you’re feeding does not agree with your dog. Try feeding a different brand of food, using different ingredients, a grain-free diet, or one with a different protein source, adding digestive enzymes, or feeding smaller, more frequent meals, to see if that helps.

These symptoms can also be signs of EPI, especially if accompanied by increased appetite, weight loss, and large “cow-patty” stools. EPI is treated with prescription-strength digestive enzymes such as Viokase, Pancrezyme, or generic equivalents. Raw pancreas can also be used, or human pancreatin supplements, which consist of freeze-dried pork pancreas.

With pancreatin supplements, strengths such as 4x or 10x indicate that the product is concentrated and the dosage is equivalent to 4 or 10 times as much as is shown on the label. Each mg of pancreatin contains 25 USP units of protease and amylase, and 2 USP units of lipase. Dogs with EPI may also require cobalamin (vitamin B12) injections, and often a low-fat diet as well.

Preventing recurrence
Pancreatitis is both more common and more severe in overweight dogs. Inactivity may also be a contributor, so weight loss and exercise are both important.

Noot Lizzy: Hier staat dat honden met overgewicht vaker problemen hebben met alvleesklierontstekingen. Als dat het geval is: meer bewegen en gewicht verliezen.

Many weight loss diets are extremely high in carbohydrates, with low fat and low protein – in fact, some have even less fat than the prescription diets that are recommended for dogs recovering from pancreatitis. A low-fat diet is not required for dogs to lose weight, and higher protein helps dogs lose fat, while low protein can lead to muscle loss. It’s better to feed a diet that has higher protein and moderate amounts of fat and carbohydrates to help your dog lose weight. (See “Diet and the Older Dog,” December 2006, for more information on this topic.)

Underlying metabolic disease such as hypothyroidism, hyperadrenocorticism (Cushing’s disease), and diabetes mellitus may be associated with increased risk of pancreatitis and should be managed appropriately. Hypothyroidism can contribute to obesity and may affect fat metabolism. Not all dogs who are hypothyroid have the classic signs, such as dry skin and hair loss. A full thyroid panel is more accurate than a simple screening test. Even dogs whose results are in the low normal range may benefit from thyroid supplementation. Noted thyroid specialist Dr. Jean Dodds at Hemopet will consult with you or your vet regarding test results for a small fee.

Noot Lizzy: Hier staat dat de alvleesklierontsteking het gevolg kan zijn van een ander probleem, namelijk met de schildklier of Cushing disease en diabetes mellitus.
Door Lizzy
#3329901
In jouw geval komt het dieet hier op neer: stel jouw hond eet 200 gram voeding per dag (als voorbeeld dus he!): dan voer je dus 100 gram goed doorkookte witte rijst en 100 gram mager vlees. Dat kan zijn: kip, kalkoen, konijn, rund. Je kunt daar voor de calcium iets minder dan een 1/2 theelepel gemalen eierschaal poeder of iets minder dan een halve theelepel Lithothamnium Calcareum door doen. Om het lekker te maken kun je er een schepje huttekase of magere kwark doorheen doen. Of een zachtgekookt eitje. De vleessoorten mag je afwisselen. Dus de ene dag gekookte kip, de dag erop gekookt rundvlees, etc. Je verdeeld dit over zeg 6 maaltijden per dag.

Zodra je hond zich wat beter gaat voelen, ga je langzaam terug naar 2 of 3 maaltijden per dag.

En als het dan weer beter gaat met je hond, dan kun je langzaam weer terug overschakelen naar het voer dat hij daarvoor ook at. Staat in het artikel. Maar in jouw geval: ik zou mijn hond dus niet terug overschakelen op brokken.... Ik zou dan toch zelf voeding blijven koken. En dan langzaam meer vlees en minder koolhydraat gaan voeren. En in plaats van rijst ook eens gekookte zoete aardappel geven. En pompoen. En ik zou daarbij ook andere groenten gaan koken. Dus dan zou ik gaan voeren (weer even het gewicht van 200 gram als voorbeeld maar dat moet jij natuurlijk aanpassen aan de hoeveelheid die jouw hond eet): 50 gram koolhydraat in de vorm van rijst, gekookte zoete aardappel, pompoen en 150 gram vlees (dit zou je langzaam rauw kunnen gaan voeren!). Daar een schepje gekookte groenten (zoals witlof, andijvie, courgette, waterkers, - dit moet je afwisselen) en een schepje magere zuivel of een zacht gekookt (of rauw als je durft) eitje. En daarbij dus eierschaalpoeder of Lithothamnium Calcareum.

En langzaam kun je dan ook eens wat toe gaan voegen als runderhart, kippenlevertjes, runderniertjes. In eerste instantie mag je dat koken en daarna rauw gaan voeren als het wat beter gaat (en als je hond het rauw lust). Je moet daar natuurlijk niet teveel van gaan voeren maar zeg zo'n 50 gram per maaltijd, een paar keer per week (en dan de ene keer lever, dan hart en dan nier). En dan weer even kijken hoe dat valt.

Kun je hier iets mee?
Door YvesT
#3329987
Dag Lizzy

Heel erg bedankt voor het zo uitgebreid uit te leggen. Kan ik zeker een heel stuk mee verder.
Had er al een beetje bang voor dat hij de Duck weer niet goed genoeg ging vinden(verwend hondje :) )

Ik ga je raad eens opvolgen en zelf de maaltijd samen stellen met wat hij lekker vindt.
Persoonlijk denk ik dat ik hier het meeste success mee ga hebben. Gezien ik dan toch controle heb gezien ik weet wat hij momenteel wil.

Ga ik zodadelijk eens me achter zetten en het een en ander samenstell.
Ik hou je zeker op de hoogte.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door