Onderstaand stuk gekopieerd van
www.uwdierenkliniek.nl
Er staat niets vermeld over een oorzaak die in voeding is te vinden. Net als Eva denk ik bij het gisten ook aan suikers en die zitten overdreven veel in brokken.
INLEIDING
Malassezia pachydermatis is een gist die normaal gesproken in geringe hoeveelheden aanwezig is op de huid van elke hond of kat zonder voor problemen te zorgen. Pas als de weerstand van het dier om welke reden dan ook omlaag gaat, kan deze gist de overhand krijgen en voor een ontsteking van de huid of de oren zorgen (dermatitis). We zien dat Malassezia vaak opspeelt bij honden met een slechte vachtconditie of een allergie en er wordt zelfs gedacht aan mogelijke erfelijke of hormonale factoren (bijvoorbeeld een te traag werkende schildklier of de ziekte van Cushing). Zeker is dat weerstand een grote rol speelt. Honden van alle rassen kunnen huidproblemen van Malassezia pachydermatis krijgen, maar we zien het vaker bij honden met veel huidplooien en de rassen die in de literatuur vaak genoemd worden zijn de West Highland White Terriers, Poedels, Bassets, Cocker Spaniëls en Tekkels. Reuen en teven zijn even vaak aangedaan.
Opvallend is dat bij katten Malassezia veel minder vaak problemen geeft dan bij honden. Bij jonge katten speelt het aanwezig zijn van een allergie vaak als onderliggende oorzaak. Rex-katten zijn gepredisponeerd, mogelijk door erfelijke factoren die met hun speciale vacht te maken hebben. Oudere katten kunnen soms Malassezia dermatitis hebben met als onderliggende oorzaak tumoren van de alvleesklier of lever, maar ook door een langdurige prednisongift.
SYMPTOMEN
Malassezia pachydermatis zorgt voor jeuk. Daarnaast zien we in meer of mindere mate de volgende veranderingen van de huid: roodheid, kaalheid en schilfers. Daarnaast kan de huid stinken door een vettige afscheiding (exsudaat), de huid wordt “klef”. In chronische gevallen zien we dat de huid verkleurt (hyperpigmentatie) en dikker wordt (lichenificatie). De huid is vooral aangetast bij de lippen, de oren, de poten, de oksels, de liezen en de hals.
DIAGNOSE
De diagnose kan gesteld worden door het aantonen van een zeer groot aantal gisten (veel meer dan normaal) in een plakbandpreparaat van de huid of in een schimmelkweek van een haarmonster. Het is ook mogelijk om in het bloed specifieke antilichamen tegen Malassezia pachydermatis aan te tonen.
Indien er een overgroei van Malassezia is, is het heel belangrijk om de achterliggende oorzaak te achterhalen. Bestrijding van de gist alleen heeft namelijk weinig zin, als de oorzaak gewoon aanwezig blijft. Een gedegen lichamelijk onderzoek, met indien nodig aanvullend onderzoek, is dan ook zeer op zijn plaats.
Microscopisch beeld van Malassezia pachydermatis (de ronde bolletjes) in een plakbandpreparaat van de huid, gekleurd met een speciale kleuring.
"Fig 1. Microscopisch beeld van Malassezia pachydermatis (de
ronde bolletjes) in een plakbandpreparaat van de huid, gekleurd
met een speciale kleuring."
THERAPIE
Indien er een achterliggende oorzaak gevonden wordt, dient deze zo mogelijk behandeld te worden. Heel vaak is het dan zo dat de Malassezia-overgroei dan door het lichaam zelf bestreden wordt en we helemaal niet aan de gang hoeven met allerlei heftigere middelen.
Als er geen onderliggende oorzaak gevonden wordt, kan de overgroei met Malassezia bestreden worden met Nizoral tabletten (werkzame stof is Ketoconazol). Door tabletten in te geven wordt het middel via de darmen in het bloed opgenomen en zo door het hele lichaam verspreid zodat het ook in de huid komt. Op deze manier wordt de gist grondig bestreden. Helaas is Nizoral geen onschuldig middel en komt het ook in de lever terecht, die het middel weer moet afbreken. Dit is zeer belastend voor de lever en kan daardoor schade aanrichten. Daarom geven we het bij voorkeur niet aan hele jonge dieren, oudere dieren of dieren waarvan bekend is dat ze aan een leverkwaal leiden. Soms doen we voor de zekerheid bloedonderzoek om de leverfunctie te controleren. Indien de lever niet goed functioneert, kunnen we overwegen om locaal te behandelen met bijv. ketoconazol huidgel of met speciale shampoos.
Kortom, Malassezia pachydermatis wordt meestal veroorzaakt door een weerstandsprobleem (door welke oorzaak dan ook) en zal bij het onder controle krijgen van de primaire oorzaak meestal vanzelf verdwijnen. Wij zien vaak goede resultaten met het middel Mac Samuel Weerstand, omdat dit middel een algemeen weerstandsverhogend effect heeft.