Nitus schreef:
Hallo allemaal,
Sinds 1 week voer ik 1 hond vers vlees en dat gaat hartstikke goed. En nu heb ik een paar vraagjes: ik las dat je je hond alleen botten mag geven van jonge dieren, en dat je geen botten mag geven wat gewicht gedragen heeft zoals poten. Maar als het nu de kalfspoten zijn? Dat is dus een jong dier, mag je die dan wel geven?
Hoi Anne-Marie, botten moeten bij voorkeur van jonge dieren zijn EN geen gewicht hebben gedragen. Poten hebben dus gewicht gedragen en ik vind ze persoonlijk te hard. Nu heb ik ook wel eens kalfsknieen aan mijn honden gegeven hoor, maar mij beviel het niet! Want, botten van oudere dieren en botten die gewicht gedragen hebben; die verteren vaak moeizaam. En, ze kunnen slijtage/schade aan het gebit veroorzaken.
Ik gaf mijn honden al geregeld een gerookte kalfspoot en die eten ze dan ook bijna helemaal op. Ik zorg er dan wel voor dat ze maar een heel klein laagje water in hun bak hebben zodat ze daarna niet teveel drinken. Kan ik dat nu blijven doen of zijn die gerookte botten (want vlees zit er nauwelijks aan) niet goed?
Gerookte botten zijn verhit en eerlijk gezegd vind ik ze niet goed. Ik ken trouwens mensen die mee hebben gemaakt dat het gerookte bot zwaar bedorven was van binnen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een echt rauw bot met vlees! (of een lap vlees en daarna een kaler bot, dat kan ook).
Verder wil ik graag van jullie weten hoe het nu met die eiwitfractie zit. Ik heb nl. geleerd dat bij brokken deze zo tussen de 22 en 25% moet liggen. Maar als ik de eiwitfracties van vers vlees ga uitrekenen kom ik bij Duck (23,31%) en Carnibest (24,19%) op een "acceptabel" niveau, de andere versvlees merken zitten daar royaal boven. Nu is mijn vraag: is dit erg? Ik voer 1 hond nl. Energique, de ander krijgt dat binnenkort, nadat hij z’n Naturediet op heeft.
Groetjes, Anne-Marie
Ik heb de eiwitfractie van Energique even snel uitgerekend en kom op bijna 29%. Ja, dat is wel hoger maar ik weet niet of het persee te hoog is. Want, ik vind niet alleen de eiwitfractie belangrijk maar vooral ook de kwaliteit van het eiwit en de aminozuur-patronen.
Voorbeeldje: ik kan een brok maken waar als eiwitbron in zit: gelatine, kippenveren, leer en wat vleesmeel. De eiwitfractie kan ik met dieselolie en granen zodanig manipuleren dat tie 25% is, maar het blijft een baggerslechte brok! (deze brokken bestaan vast niet hoor, met deze ingredienten - het was maar een voorbeeld

).
Met andere woorden: als het eiwit van goede kwaliteit is en een goede verteerbaarheid heeft voor de hond, dan kan de eiwitfractie wat hoger zijn zonder schadelijk te worden. Vind ik dus.
Groetjes, Lizzy