- ma 01 apr 2013, 13:29
#2641260
Ik heb in het verleden een paar keer mee besteld bij Slagerij West, die ervaringen illustreren voor mij goed wat 'vlees' is. Ik bestelde bijv. "mager rundvlees" en ontving een pak vliezen. Inderdaad geen vet aan te zien, maar 'vlees' zou ik het zelf niet noemen. Kostte overigens 3 of 3,5 euro per kilo, dus suggereerde iets te zijn wat het niet was, maar dat ter zijde. Dezelfde leverancier verkocht ook lams- en geitenspiervlees. Niet zelden waren die onduidelijke glibberstukken, zeker geen delen die je voor menselijke consumptie verkopen kunt en de indruk wekken van 'spiervlees', met daarnaast bonken vet van de omvang van regelmatig de helft van het 'vlees'. Er zijn meer leveranciers die dergelijke producten verkopen als spiervlees, bijv. onder de noemer 'snijlingen' en 'snippers', maar dus zelfs ook als 'mager rundvlees'... Wie net als ik de proef op de som neemt en dit door de vleesmolen haalt ziet dat je daarna 'gehakt' hebt... En de hond eet het gewoon met smaak hoor, die wijst niet kritisch "Heej, da's allemaal vlies/vet!"
Gelukkig laten diverse producenten analyses maken van hun producten, dat geeft dan tenminste info over bijv. het vetpercentage van de kvv, maar buiten dat aspect zijn er dus veel meer verschillen in kwaliteit van de ingredienten en samenstelling. Het genoemde 'vlees' is er eentje, maar 'orgaan' is een andere. Een percentage 'orgaanvlees' is niet zo veel zeggend, van belang is welke organen en hoeveel daarvan. Betreft het voornamelijk pens en long (niet ondenkbaar, want goedkoop vulmateriaal!!) of hebben we het werkelijk over een mooie verhouding van hart, lever, nier en pens? (zelden!)
Linksom of rechtsom blijft het werkelijk onmogelijk dat een kwalitatief goede kvv bij de consument terecht komt tegen liefdadigheidstarief: de ingredienten hebben een prijs (veehouder en slachter moeten betaald worden), idem voor de productie (salarissen en machines) en verpakkingsmateriaal, de vrieskosten en transportkosten, de diverse medewerkers en wederverkopers... (kosten als analyse en andere zaken waar wij niet 1,2,3 aan denken nog buiten beschouwing gelaten).
P.s. Mijn honden deden het erg goed op Royal Canin brokjes, meende ik oprecht. Ze zagen er daarnaast prachtig uit, 'k kreeg er heel vaak complimenten over. Nu ik vers voer merk ik desondanks duidelijk verschil. En met de kennis van nú over wat er kennelijk mogelijk is zeg ik terugkijkend dat ze het niet zo goed deden op brok als ik toen dacht... Het 'er goed op doen' is dus nogal betrekkelijk.