Ik heb een vraagje over eieren geven. Onze honden eten versvlees van het merk Bibi. Dat heeft er weinig mee te maken, maar ik heb wel eens gehoord dat je je hond ook af en toe een eitje kunt geven.
Moet dit gekookt of rauw?
[/quote]
Hé Hilde jij toch ook hier!?

Je vraag is vast naar aanleiding van 't topic op 't labforum of niet?
Daar heb ik toen dit stukje opgezet (wat ik dus hier bij bibliotheek vandaan heb):
"Eieren zijn een prima basis voor hoogwaardige eiwitten en zijn licht verteerbaar. Eieren bevatten alle essentiële aminozuren en vitamine A, B2, D en E, niacine, biotine, koper, ijzer, zwavel, fosfor en onverzadigde vetzuren. De eierdooier is de rijkste basis voor choline welke nodig is om cholesterol op te nemen en door het lichaam te transporteren.
Honden en katten hebben geen cholesterol problemen zoals mensen. Omdat het carnivoren zijn worden vetten en oliën efficiënter door het lichaam opgenomen mits deze onbewerkt zijn.
Eierdooiers moeten rauw worden gegeven. Het wit moet zolang gekookt worden dat het doorzichtige wit begint te worden. Eiwit kan op den duur een verlies aan biotine veroorzaken. Indien je of en toe een keer 1 of 2 eieren aan een grote hond geeft per week is het geen probleem maar als je regelmatig (1x per week) een ei geeft per 4,5 kg lichaamsgewicht moet je het ei zacht koken. 1 of 2 minuten is voldoende. De dooier niet koken.
Als je niet over kokend water kunt beschikken gebruik dan heet water uit de boiler en laat de eieren daar ongeveer 5 minuten inliggen om de avidine te vernietigen. (dit is een proteïne die zich bemoeit met de opname van biotine).
Hardgekookte eieren niet of zelden geven. Deze zijn zeer moeilijk verteerbaar. De schaal nooit geven. Als dieren in de natuur eieren eten zijn deze erg vers en nog zacht. Als een ei een paar uur oud is of gekookt wordt, wordt de schaal harder. De schaal bevat scherpe puntjes en kunnen zelfs interne bloedingen veroorzaken.
Het belangrijkste waar je op moet letten bij het geven van eieren is de kwaliteit en de versheid. Zorg ervoor dat je eieren gebruikt van b.v. vrije kippen die niet gevoed zijn met antibiotica, hormonen of andere stoffen. Ook kippen uit legbatterijen waar de snavels van gekort zijn en volop in de stress kunnen geen kwaliteitseieren leggen.
Scharreleieren hebben een hoge voedingswaarde als commerciële eieren. Mochten de eieren bevrucht zijn bevatten ze specifieke groei hormonen.
Bewaar de eieren in een afgesloten doos en gebruik ze binnen een week.
Per maaltijd 1 tot 8 eieren afhankelijk van de grootte van je hond is verantwoord. Onder de 4,5 kg is 1 ei voldoende en een hond van 35 kg mag er 8 hebben.
Het belangrijkste is dat de dooier niet gekookt moet worden.
Aldus Pat McKay en geplukt van het net en vervolgens vrij vertaald."
Persoonlijk denk ik dus dat het wel mee zal vallen met die schil, maar goed, ik neem toch liever het zekere voor het onzekere en geef ze zonder schil.
Wel gewoon helemaal rauw hoor, want ze krijgen hier maar 1x per week een eitje, dus hoef ik niet bang te zijn voor die evt. biotineafbraak.
Je kunt ze dus ook even heel licht koken, zodat alleen het eiwit wat stolt en het eigeel wel nog rauw blijft, maar liever dus geen hardgekookte eieren.
Zou het ook niet zo zijn dat de schil door koken harder wordt en dus gevaarlijker?