Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#3234381
Salmonella en andere bacteriën:
Als je in aanraking komt met rauw vlees, moet je er wel hygiënisch mee om gaan, precies zoals je voor je eigen eten ook zou doen. Het vlees moet opgeslagen worden in een vriezer en ontdooit worden in een koelkast voor een minimale bacteriegroei. Maak ook de voerbakken, het gereedschappen en alle oppervlaktes die in contact met het rauwe vlees zijn geweest met een heet sopje schoon te. Geef je hond op een plek te eten dat na het eten goed schoon te maken is. Laat je hond niet op je vloerkleed of in een hondenmand eten en maak de plaats na het eten goed schoon.

Het onzorgvuldig omgaan met “hondenvlees” is gevaarlijker voor de bewoners van het huis dan voor de hond zelf. Een hond eet gerust vlees dat al lichtelijk uit zichzelf van het aanrecht af loopt en zal zelfs daar niet ziek van worden. Zeker een hond die al enige tijd met rauw vlees gevoerd wordt, zal er niet ziek van worden. Simpelweg omdat deze hond een veel sterker immuunsysteem heeft dan een hond die brokken eet. Daarnaast heeft een hond een relatief kort spijsverteringssysteem waardoor de bacterie er minder lang tijd in doorbrengt, waardoor er minder kans is dat de bacterie de spijsverteringsbarrière doorbreekt en het lichaam binnen dringt.

Salmonellavergiftiging voorkomen, vooral bij de mens maar ook bij de hond
1. Vries rauw vlees in en laat het in de koelkast ontdooien.
2. Was je handen en was de voerbakken, gereedschap en oppervlaktes waarop je gewerkt hebt goed af.
3. Was je handen met warm water en zeep als je in contact bent geweest met de ontlasting van de hond/kat.
4. Het is af te raden geheel ontdooid vlees weer opnieuw in te vriezen.
Kortom, algemene normale hygiëne, zoals je dat ook voor je eigen voedsel zou moeten doen!

Wormen en parasieten
Wanneer je je hond voert met vlees dat goedgekeurd is voor menselijke consumptie en afkomstig is uit Nederland, dan bevat dit vlees geen wormen. Ten aanzien van wormen in relatie tot rauw vlees, hoef je dus geen extra maatregelen te nemen.

Maar niet alle vlees komt uit Nederland.... En niet alle wormen en parasieten zijn onschadelijk of worden in het maagzuur van de hond gedood.

Zoals bijvoorbeeld de Echinococcus Granulosis. Dit is een lintworm die bij buitenlandse runderen voor kan komen. Deze wormen worden door het invriezen van het vlees onschadelijk gemaakt. Ben je dus bang voor wormen en weet je de herkomst van het vlees niet, vries het dan eerst een dag of 4 in op min 18 graden. Wanneer jouw vriezer niet tot min 18 graden invriest, laat vlees dan 10 dagen in de vriezer liggen.

Een ander schadelijke parasiet is de Nanophyetus salmincola. De parasiet zelf is onschuldig maar het gevaar schuilt erin dat de parasiet besmet kan zijn met een organisme “Neorickettsia Helminthoeca”. Dit organisme kan in rauwe zalm uit de Stille Oceaan zitten. Wanneer de hond deze parasiet binnen krijgt kan hij diarree, koorts en opgezette lymfeklieren krijgen. Verder geeft de hond over, heeft hij geen eetlust en voelt zich slap en naar. Wanneer het op tijd ontdekt wordt, is het te behandelen met een antibiotica en een wormmiddel. Indien niet tijdig ontdekt, kan een hond komen te overlijden. Je moet er dus gewoon voor zorgen dat je hond geen rauwe zalm, dat niet ingevroren is geweest, uit de Stille Oceaan binnenkrijgt. De zalm die wij hier kunnen kopen komt vrijwel altijd uit Noorwegen of Schotland en is gekweekt. Als je twijfelt over de herkomst van de zalm, vries de zalm dan zekerheidshalve eerst twee weken in op minimaal min 18 graden.

Ook zoetwatervissen zoals forel kunnen wormen bevatten. Vries zoetwatervis daarom ook twee weken in. Heel soms tref je wormpjes aan in verse sardientjes. Mogelijk dat ook andere zoutwatervissen besmet kunnen zijn met wormpjes. Wil je geen risico lopen met vis, vries dan alle vis eerst twee weken in voordat je het aan je hond voert. De meeste vissen worden overigens op zee al ingevroren. Zo ook haring. Haring kan haringworm bevatten. Dit is schadelijk voor de gezondheid van de mens en daarom is de visser verplicht haring in te vriezen voordat het aan wal gaat.

Vlees kan besmet zijn met een parasiet die Toxoplasma gondii heet, en zo'n besmetting kan Toxoplasmose veroorzaken. Door het vlees twee dagen in te vriezen bij een temperatuur van min 12 graden wordt Toxoplasma gondii gedood. Een hond kan ziek worden van de parasiet. De symptomen zijn onder andere koorts, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Ik zou zeggen, neem geen risico en vries vlees altijd eerst in. Overigens kan een hond ook besmet raken met deze parasiet door te wroeten in aarde en het eten van kattenpoep. Besmetting vindt dus beslist niet alleen via rauw vlees plaats.

Barfplaats wordt gesponsord door