Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#3234373
Hoeveel diersoorten en waarom?
Qua afwisseling van diersoorten heb je in je totale menu tenminste 4 diersoorten nodig. Minder is geen goed idee, meer mag altijd maar 10 of meer diersoorten is nou ook weer niet nodig. Maar, alle diersoorten hebben hun eigen voedingswaarde (qua eiwitten, vetten, vitamines en mineralen) en samen maken zij een menu compleet, goed en gezond. Zoals jij zelf niet iedere dag 2 appels, 2 boterhammen met pindakaas, aardappel + andijvie + een gehaktbal eet maar afwisselt in fruit en groenten en vleessoorten, zo doe je dat voor je hond ook.

De diersoorten moeten wel evenredig verdeelt worden. Het is dus geen goed idee om de hele week kippenvleesbotten te voeren en daarnaast voornamelijk rund en 1 keer per week lam en 1 keer per week geit. Ik raad je aan om minimaal 2 verschillende soorten spiervlees te geven maar dan weer van een ander diersoort dan je vleesbotten. Geef je dus bijv. kip en eend qua vleesbot, voer dan bijv. rund en geit of rund en lam als spiervlees. En geef bijv. konijnenniertjes, lamshart, geitenlever, runder en schapenpens als orgaanvlees.

Als laatste is het belangrijk om niet alsmaar dezelfde diersoorten te voeren omdat de kans daarmee groter wordt dat je hond een voedselallergie opbouwt tegen een van de vleessoorten die je hem voert. Dat is niet iets dat ik zelf heb verzonnen maar wat ook onderschreven wordt door Dr. Karen Becker (dierenarts in de USA). Meer daarover kun je op deze video van Dr. Becker zien (helaas wel Engelstalig):

Barfplaats wordt gesponsord door