Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#3238019
Alle fokkers krijgen ermee te maken, op een gegeven moment moet de pup af van de moedermelk en zelfstandig voedsel gaan eten. En iedere serieuze fokker wil dat op de juiste manier doen, dat afspenen. Ik zie veel fokkers die de moeder graag een beetje willen ontzien en daardoor de pups eerder voedsel gaan geven, anders dan moedermelk. Eigenlijk gewoon geen goed idee. Moedermelk is de beste voeding voor de pup en vroegtijdig afspenen heeft nadelige gevolgen voor de pup. Je kunt de moeder ontzien door haar ruime hoeveelheden verse, rauwe voeding te geven van de allerbeste kwaliteit. En als zij te weinig melk geeft, dan kun je haar geweekte havermoutvlokken geven (die je 24 uur laat weken in geitenmelk). Havermout geeft energie (koolhydraat) maar bevorderd bovendien de melkgift. Geef dit dus niet aan teven die voldoende melk geven!

Wanneer pups toch bijgevoerd moeten worden, geef ze dan tot vier weken alleen vervangende moedermelk. Geen pap, geen rijstepap, geen vlees, niks, alleen puppymelk. Pups zijn gebouwd om melk te drinken tot minimaal 4 weken (en langer mag ook!).

Want, tot vier weken is de spijsvertering van de pups nog helemaal niet optimaal. Daardoor kunnen zich voedselresten in de darmen ophopen. Dat is een uitstekende voedingsbron is voor virussen, bacteriën en wormen. Tevens kunnen de darmen op die leeftijd nog doorlekken wat een grotere kans geeft op voedselintoleranties en allergieën in de toekomst. Dus tot 4 weken voer je de pups, indien nodig, bij met puppy-melk en niks anders.

Als de pups de leeftijd van 4 weken hebben, dan geef je eerst wat gemalen vlees (en dus geen brok of blik - dat is steriele voeding en daarmee bouw je niet aan een gezonde sterke darmflora van de pups! Ze hebben dus rauw vlees nodig). Geef bijv. tartaar of gemalen kopvlees of biefstuk. Gewoon 1 keertje. De dag erop geef je 2 keer een beetje gemalen vlees. Dat voer je zo op, totdat de pupjes na 1 week alles eten. Vlees, gemalen vleesbot en orgaanvlees. Geef dus iedere dag iets nieuws erbij. Je voert dan zo ongeveer 40% gemalen vleesbotten (ik zou zelf eerst met gemalen spul beginnen, ook al kunnen pups vanaf 4 weken vaak prima zelf zachte vleesbotjes eten), 20% orgaanvlees (hart, nier, lever, pens, etc) en 30% spiervlees. En 10% dingetjes als rauw eitje, stukje fruit, visje, etc.

Als de pups 5 weken oud zijn, kun je het vlees en het orgaanvlees in grotere stukken snijden en kun je ongemalen vleesbotjes gaan geven (afhankelijk van de hondjes, hun gebitjes en of ze er ruzie maken om vleesbotjes of niet. Ik heb pups van 4 weken gezien die kippennekken in 1 keer naar binnen wilde werken en dat is gewoon niet prettig. Beter sla je ze fijn of geef je vleesbotten die groter zijn dan dit, waar ze wel op moeten kluiven). Vanaf 6 weken kun je er ook gepureerde rauwe groentemix bij gaan geven. Ik zou beginnen met 5% en dit opbouwen naar bijv. 10%.

Je kunt de pups zo'n 4 a 5 keer per dag voeren. Het is niet nodig om alle componenten in alle maaltijden te stoppen, dus je kunt gerust bijvoorbeeld 2 keer vleesbot en 1 keer orgaan en 1 a 2 keer spiervlees met groente voeren. Je mag natuurlijk wel 4 a 5 maaltijden geven waar je alles in stopt. Het is maar net wat je zelf makkelijker vindt.

Je kunt qua hoeveelheid prima naar behoefte voeren. Vaak komt dat bij pups van deze leeftijd neer op zo'n 6% a 10% van het huidige lichaamsgewicht. Maar makkelijker is de bakken/trog volstorten en te laten eten tot ze genoeg hebben. Het is beter dat ze wat laten staan (en dus allemaal genoeg hebben) dan dat je te weinig geeft (en ze er om moeten gaan vechten!).

Barfplaats wordt gesponsord door