Deze categorie geeft uitsluitend informatie over BARF (zelf samenstellen) voor beginners. Vragen kun je stellen in alle andere categorieën.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door Lizzy
#3238019
Tot vier weken is de spijsvertering van de pups nog niet optimaal. Waardoor voedsel-resten zich in de darmen kunnen ophopen, wat een uitstekende voedingsbron is voor distemper (hondenziekte) en wormen. Tevens kunnen de darmen op die leeftijd nog doorlekken wat een grotere kans geeft op voedsel-intoleraties in de toekomst. Dus tot 4 weken voer je de pups, indien nodig, bij met puppy-melk.

Met dat de pups 4 weken zijn, geef je eerst wat gemalen vlees. Geef bijv. tartaar of gemalen kopvlees. Gewoon 1 keertje. De dag erop geef je 2 keer een beetje gemalen vlees. Dat voer je zo op, totdat de pupjes na 1 week alles eten. Vlees, gemalen vleesbot en orgaanvlees. Geef dus iedere dag iets nieuws erbij. Je voert dan zo ongeveer 50% gemalen vleesbotten (ik zou zelf eerst met gemalen spul beginnen, ook al kunnen pups vanaf 4 weken vaak prima zelf zachte vleesbotjes eten), 20% orgaanvlees (hart, nier, lever, pens, etc) en 20% spiervlees. En 10% dingetjes als rauw eitje, stukje fruit, visje, etc.

Als de pups 5 weken oud zijn, kun je het vlees en het orgaanvlees in grotere stukken snijden en kun je ongemalen vleesbotjes gaan geven (afhankelijk van de hondjes, hun gebitjes en of ze er ruzie maken om vleesbotjes of niet. Ik heb pups van 4 weken gezien die kippennekken in 1 keer naar binnen wilde werken en dat is gewoon niet prettig. Beter sla je ze fijn of geef je vleesbotten die groter zijn dan dit, waar ze wel op moeten kluiven). Vanaf 6 weken kun je er ook gepureerde rauwe groentemix bij gaan geven. Ik zou beginnen met 5% en dit opbouwen naar bijv. 10%.

Je kunt de pups zo'n 4 a 5 keer per dag voeren. Het is niet nodig om alle componenten in alle maaltijden te stoppen, dus je kunt gerust bijvoorbeeld 2 keer vleesbot en 1 keer orgaan en 1 a 2 keer spiervlees met groente voeren. Je mag natuurlijk wel 4 a 5 maaltijden geven waar je alles in stopt. Het is maar net wat je zelf makkelijker vindt.

Je kunt qua hoeveelheid prima naar behoefte voeren. Vaak komt dat bij pups van deze leeftijd neer op zo'n 6% a 10% van het huidige lichaamsgewicht. Maar makkelijker is de bakken/trog volstorten en te laten eten tot ze genoeg hebben. Het is beter dat ze wat laten staan (en dus allemaal genoeg hebben) dan dat je te weinig geeft (en ze er om moeten gaan vechten!).

Barfplaats wordt gesponsord door