Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door Mowgli
#3307734
Na lange afwezigheid val ik maar meteen met de deur in huis:

We hebben Mowgli vanmorgen naar de dierenkliniek gebracht, omdat hij een flinke tandvlees ontsteking had met verdacht op F.O.R.L. Afgelopen donderdagavond zijn we na ons werk met hem naar de dierenkliniek geweest, omdat hij ons bij thuiskomst niet begroette zoals altijd. De dag ervoor was ook ook wat rustig, maar hij at wel, ging vliegen achterna en probeerde vogels op het balkon te vangen. Hij sliep alleen meer als normaal en leek af en toe wat afwezig. Iets om in de gaten te houden. Donderdagavond gingen na de niet-begroeting dus de alarmbellen af. Vooral toen hij zich niet, zoals altijd, over zijn linkerwang liet aaien en zijn kop wegdraaide. Bij de dierenkliniek werd een flinke tandsteenontsteking aan beide kanten vastgesteld en kreeg hij een pijnstiller en een antibioticum ingespoten. Voor het weekend kregen we Metacam mee en we hadden een afspraak voor de tandarts, die vandaag was.

Hij moet echt erge pijn hebben gehad, want na de pijnstiller was Mowgli tenminste weer Mowgli, dus niet meer zo rustig. We werden weer begroet, hij liep weer te schreeuwen (meekomen naar de voerbak) zoals altijd en sliep niet meer zo veel.

Vanmorgen waren we dus bij de tandarts. Bij drie kiezen was duidelijk te zien dat er onder het tandvlees een gat zit :'( We hebben hem meteen achtergelaten. Er worden röntgenfoto's van alle tanden en kiezen gemaakt en aan de hand daarvan worden de kapotte kiezen getrokken. Op het eerste gezicht lijken zijn tanden in orde. Morgenochtend kunnen onze stinkerd weer ophalen.

Het was moeilijk om hem achter te laten, omdat hij in het verleden (met de castratie) een slechte ervaring had bij de dierenarts. Mowgli is een angsthaas (bang als het regent, bang voor voetbal op tv, bang voor harde, vreemde geluiden) en heel erg sensibel. Hij reageert heel sterk op emoties; ik mag niet huilen, niet boos zijn, we mogen geen ruzie maken, dat alles maakt dat hij onzeker en bang wordt en dit met agressiviteit uit. Ondertussen weten we hoe we met hem om moeten gaan en is hij desondanks gebruiksaanwijzing een enorm leuke kater. Maar wel één waarbij je stresssituaties moet vermijden. Daarom hebben we afgelopen donderdag eerst overwogen een dierenarts aan huis te bestellen. Maar hier is zijn veilige omgeving. Die wilden we niet onveilig maken door een vreemde persoon te laten komen die allerlei enge dingen met hem doet.

Gelukkig werd er vandaag goed naar ons geluisterd en werden onze zorgen serieus genomen. We mochten de ruimte zien waar hij wordt ondergebracht en ze namen zijn meegebrachte deken, eigen voer en onze verstuiver Feliway graag aan.

Van de kosten zijn we wel enorm geschrokken. Wij betalen hier (in Berlijn) bijna € 1.000,00 :-X Daar zit dan wel alles bij in: bloedonderzoek, röntgenfoto's, inhalatienarcose, gebitsreiniging, extractie, overnachting, medicijnen, vervolgafspraak. Is het normaal dat die kosten zo belachelijk hoog zijn? Ik weet wel dat extractie van tanden of kiezen bij katten moeilijker is dan bij honden.

Hoe kunnen wij Mowgli het beste ondersteunen tijdens het geneesproces? En hoe kunnen wij voorkomen dat nog meer tanden/kiezen worden aangetast? Mowgli is geen kat waar je zomaar even in de bek kunt kijken of waar we tanden bij zouden kunnen poetsen. Dat is alles eng en lijdt tot verwondingen.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3307980
Ik vind dat niet zo overdreven hoog voor zo'n operatie. Ik zou ook zoiets verwachten eerlijk gezegd, zeker met foto en die apperatuur

Ik duim dat het meevalt, en er niet te veel tanden getrokken moeten worden. Hopelijk verliest Mowgli niet te veel vertrouwen en is hij weer blij als hij thuis is.
Door eelke
#3308001
Ik weet niet hoeveel foto's er gemaakt zijn maar die betaal je per stuk. 70 euro is dan al heel normaal, dus bij 3 of 4 loopt dat al erg op.
Een overnachting lijkt me ook duur, narcose is duur... Dus ja helaas vind ik het ook niet zo raar.

Gips wisselen onder narcose bij Gijs kostte elke keer 350 euro. Nu was die veel groter natuurlijk en gaat het ook wel op gewicht, Maar jij hebt weer een duurdere soort narcose.

Beterschap in ieder geval!
Door Mowgli
#3308046
pearlsofpassion schreef:Ik vind dat niet zo overdreven hoog voor zo'n operatie. Ik zou ook zoiets verwachten eerlijk gezegd, zeker met foto en die apperatuur
Ik weet ook wel dat de inhalatienarcose duur is en dat iedere foto moet worden betaald, dat de bewakingsapparatuur betaald moet worden en ook de anesthesioloog, dat de dierenarts gespecialiseerd is in tandheelkunde (er zijn er maar weinig hier in DE) en dat dat moet worden betaald, net als het paleis waar de praktijk in is gevestigd, etc., maar dan nog...

Voor Berlijnse maatstaven is dit gewoon echt extreem duur. De kosten voor een behandeling bij de dierenarts zijn hier veel lager dan in Nederland. De kosten voor het leven hier in Berlijn zijn sowieso veel lager dan in Nederland of België, maar dat komt omdat wij hier ook een stuk minder verdienen. Het was fijn geweest als we van tevoren (bij het eerste consult) een soort van waarschuwing hadden kunnen krijgen, zodat we niet onvoorbereid op de hoge kosten onze terrorist daar hadden heengebracht en niet het gevoel zouden hebben gehad min of meer in de "val" te zijn gelopen. We hadden hem ook laten opereren als we hadden geweten dat het enorm duur zou zijn. We willen gewoon dat het goed gaat met ons mannetje, ook als dat betekent dat wij droog brood moeten eten. Maar een seintje was wel netjes geweest.

Al met al viel de schade helaas niet mee. Er zijn in totaal 9 kiezen getrokken en er was zelfs 1 kies afgebroken :'( Er zat heel veel etter in het tandvlees, hij moet al heel lang enorm veel pijn hebben gehad, maar heeft nooit iets laten merken. Twee weken geleden heeft hij op het balkon zelfs nog een vogel gevangen en deze helemaal opgegeten. Mowgli is gelukkig goed uit de narcose gekomen, maar toen hij weer wat helderder was heeft hij het paleis bijna afgebroken. Hij was enorm bang en vooral in paniek, hij was enorm agressief en viel zonder enige waarschuwing meteen aan toen hij nog een keer gecontroleerd moest worden. Het onweer in de nacht heeft het er niet beter op gemaakt omdat hij hier ontzettend bang voor is :( Al die tijd heeft hij niets gegeten, dat maakte de boel ook nog erger. Hij mocht pas weer de volgende ochtend eten, maar was zo over zijn toeren, dat hij natuurlijk niets kon eten.

Toen wij hem om 10 uur 's morgens kwamen afhalen, zat hij al in de transportbox (hoe lang heeft hij daar al ingezeten tot wij kwamen?) en hij gromde en blies toen de assistente met hem de spreekkamer binnenkwam. Gelukkig werd hij rustig zodra hij onze stemmen hoorde en begon zich langzaam aan te ontspannen. Wij kregen nog eens de bevestiging dat hij nooit zal laten merken dat hij pijn heeft. Dat maakt het natuurlijk wel moeilijk vanwege de FORL. Normaal gesproken krijgen deze patiënten ieder jaar een herinnering voor controle, maar wij kregen al het advies dat we die kunnen negeren, omdat het te veel stress voor onze Mowlgi is.

Wij hebben weer iets geleerd. We laten hem nooit meer een nacht achter in een kliniek. Als we dit hadden geweten, hadden we hem 's avonds opgehaald en desnoods pas om middernacht (de kliniek is iedere dag tot middernacht geopend en dat moet natuurlijk ook worden betaald). Destijds met de buikoperatie konden we hem een aantal uur nadat hij uit de inhalatienarcose was bijgekomen weer ophalen. Dat was wel een andere praktijk, waar we deze keer niet meteen terecht konden toen we merkten dat er iets niet in orde was.

Maar goed... Het kan vanaf nu alleen maar weer beter gaan met onze cat from hell :smitten: :smitten: :smitten: . De tandarts van de dierenkliniek heeft volgens mij wel goed werk geleverd. Hij legde vooraf aan de hand van een powerpointpresentatie netjes uit wat de behandeling inhoudt en ook toen we Mowgli kwamen ophalen liet de assistente ons de foto's zien en legde uit wat de tandarts Mowgli had gedaan. Over 4 weken zouden we terug moeten komen, maar ik heb besloten dat we niet gaan en kijken of we een telefonische afspraak kunnen krijgen met de tandarts, tenzij we het gevoel hebben dat er iets niet in orde is.

Toen we thuiskwamen was alles gelukkig weer in orde. Hij werd rustig, kon zich eindelijk ontspannen en heeft zich te buiten gedaan aan zijn voer. Vanmorgen wilde hij zelfs weer vogels vangen op het balkon en kwam al voorzichtig met zijn kop markeren. Spelen gaat ook weer :)

Ik kan me heel goed voorstellen dat we binnenkort een kater op speed hebben :mbounce: :biggrin2:

Maar ja... Ik zit er nu nog wel mee wat we met de FORL kunnen doen. Volgens de tandarts is er helemaal niets aan te doen. Tandenpoetsen helpt niet, omdat de tanden en kiezen worden afgebroken door het eigen lichaam. Heeft er dan niemand tips hoe we hem misschien kunnen ondersteunen?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door