Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

#3379230
Bij Koetje (13,5 jaar) is vorige week een te snelle schildklierwerking ontdekt nadat ze al een tijdje niet lekker in haar vel zat. Ze werd magerder (blijkt 1 kilo te zijn afgevallen), de vacht werd plukkerig en ze dronk veel. Eten spuugde ze regelmatig uit. Ik dacht eerst dat haar klachten aan haar nieren te wijten zouden zijn, maar bij de bloedcontrole lijken deze ok te zijn. Maar dat weet je niet helemaal zekere omdat de snelle schildklier de slechte werking van de nieren kan maskeren.
Nu geef ik 2x dgs 2,5 mg thiafeline en hoop dat ze snel stabiliseert.

Ze zou dit levenslang moeten krijgen. En daar zit nou net de kneep.
Koetje laat zich niet gemakkelijk door een ander dan ons medicijnen geven, dus dat zou betekenen dat we nooit langer dan 1 dag van huis kunnen. Net nu we een buscamper hebben gekocht :-(

Op internet lees ik over behandeling met radioactief jodium in Lienden, heeft iemand hier ervaring met die behandeling? Blijft de kat vrij van klachten na de behandeling? Kan ze daarna niet een te langzame schildklierwerking ontwikkelen zoals bij mensen het geval is? Hoe ervoer je de weken thuis, wanneer de kat weinig aangehaald mag worden?
Andere ervaringen zijn ook welkom.
#3379248
Ik denk dat dit best vragen zijn die je ook aan je dierenarts kan stellen. Het is nogal specialistisch namelijk en bij mijn weten heeft hier nooit een kat deze behandeling ondergaan.
Ik vraag me dan ook wel af hoe je dat doet tijdens de behandeling met de gewone verzorging. De kat is immers een soort van radioactief en toch zeker de uitwerpselen.
#3379267
@Koekje, tot min. 3 weken na behandeling moeten de uitwerpselen apart worden verzameld vanwege de radioactiviteit en in deze 3 weken raden ze aan om beperkt kontakt met je kat te hebben. :-\
Dat vind ik nogal wat om Koetje 3 weken niet aan te halen, ze komt nu iedere ochtend uitgebreid op je hangen en spinnen en snorren.
@Dinky, ik ga op kattensite kijken
#3379278
Ja, daar was ik al bang voor. :-\
3 weken amper aaien en kroelen zouden mijn katten best ongelukkig van worden (oke, Ot iets minder, maar toch). Nu zijn 3 weken maar 3 weken, maar voor een kat kan dit best lang duren. Ik weet niet hoe je gezinssamenstelling eruit ziet, maar met (kleine) kinderen kan dit best een onmogelijke opgave zijn.
Succes met je beslissing.
#3379288
De kat kan niet mee met de camper?

Ik ken mensen die hun kat altijd meenemen op reis. De kat blijft het liefst in de camper in die tijd, dus hij hoeft niet de hele tijd vast of zo.
Als hij buiten gaat, is dat natuurlijk wel met tuig, maar dat is zelden.

Dat is uiteraard niet met alle katten een optie. Maar als het evt misschien zou gaan (met wat herkenbare spullen van haar en haar eigen hoekje met mandje), zou ik dat eens overwegen uit te proberen...


Nou goed, als dat geen optie is, kan de medicatie dan niet door het voer gegeven worden door een oppas? Of als ze naar poezenhotel gaat, hebben die dan geen ervaring met zo'n situaties?

Met de behandeling heb ik geen ervaring. Maar ik vind het ook heftig klinken.
Natuurlijk als het grote kans op genezing biedt, ze nog een lange periode dan klachtenvrij is, en jullie een manier vinden om hiermee om te gaan, waarom dan niet...
#3379290
Koetje is wel een poes die erg aan ons hangt, we zouden het eens kunnen proberen ,zij het dat het wel erg warm kan worden in de camper als je er zelf niet bent en de deuren zitten dicht....

Pillen geven door het voer is niet handig, omdat ze op dit moment nog te vaak spuugt en vaak haar eten laat staan. We geven het apart van het eten. Een optie zou nog kattenhotel zijn waar ze med's geven.

Voorlopig zit ze aan de pillen om de aanmaak van het hormoon T4 te remmen, ik hoop zo dat ze snel aankomt, ze weegt nu 3,2 kg.
en dat er weer wat vet/spier onder haar vel is te voelen. Daarna bloedcontrole doen, en hopen dat haar nieren nog steeds ok zijn. Dan overwegen wat de juiste behandeling voor langere termijn is, of door met pillen of de jodium.
Aan beide zitten voor-en nadelen :-\
#3379293
Katten kunnen wel heel goed tegen de warmte. Hier gaan ze altijd liggen bakken in de veranda. En je kan toch een paar raampjes open laten als je weggaat, of niet? Toch die bovenaan?

De hoop is toch dat ze door de medicatie minder gaat spuwen? Dan is op termijn door het eten toch een optie? Enkel voor als je weg bent hé.

Een kattenhotel geeft normaal wel pillen. De vraag is alleen hoe ze ermee om kunnen als zij zich niet laat benaderen.
#3383871
Koetje stond gepland voor de behandeling met ra-actief jodium. Vandaag ter voorbereiding nog een keer bloed laten prikken en potverdrie, zijn haar nierwaarden creatinine en ureum verhoogd. Haar T4 was keurig gedaald.
De behandeling kan nu dus niet doorgaan, eerst nu zorgen dat de nieren niet snel verder achteruit gaan. Heb Benakor meegekregen en ga me nu verdiepen in nierdieet voor katten.
Het viel me op dat Koetje veel bleef drinken en plassen en neit lekker in haar vacht zit. Ze eet wel weer en spuugt gelukkig niet meer. Over 2 maanden wordt ze 14, we hopen dat ze nog een tijdje mee kan :-\
#3383873
Ik zou eens proberen haar mee te nemen in de camper. Onze katten vinden dat nooit erg, die kruipen al na een kilometer op schoot bij de chauffeur en de passagier en genieten van het extra aaien. Als wij de camper uit gaan doen we het raam in het dak open, en da's alles. Kattenbak mee, prima te doen. Onze katten krijgen altijd een tuigje om met een korte lijn eraan, zodat we ze kunnen vastpakken als dat nodig is (bv. als je om wat voor reden dan ook even een raampje naar beneden moet draaien). Met de korte lijn maken we ze ook even snel aan bv. een armleuning vast wanneer de deur kort open moet. Zo kan er weinig gebeuren. Zodra we ergens blijven staan voor de nacht gaat de korte lijn eraf; het tuigje blijft wel aan. En als ze per se even naar buiten willen, maken we een lange lijn aan het tuigje vast, zodat ze even kunnen rondsnuffelen.
#3383903
Toen Sien nog in haar jonge jaren was, heb ik haar ook eens aan een tuigje mee naar buiten genomen. Voor als ze langs de voordeur zou ontsnappen, dat ze de weg weer terug kon vinden en alles niet te vreemd zou zijn.
Sien werd acuut een teckel en kon alleen nog maar met uitgezette haren over de grond schuiven ;D
#3383989
rosmin schreef: di 13 aug 2019, 17:02 Koetje stond gepland voor de behandeling met ra-actief jodium. Vandaag ter voorbereiding nog een keer bloed laten prikken en potverdrie, zijn haar nierwaarden creatinine en ureum verhoogd. Haar T4 was keurig gedaald.
De behandeling kan nu dus niet doorgaan, eerst nu zorgen dat de nieren niet snel verder achteruit gaan. Heb Benakor meegekregen en ga me nu verdiepen in nierdieet voor katten.
Het viel me op dat Koetje veel bleef drinken en plassen en neit lekker in haar vacht zit. Ze eet wel weer en spuugt gelukkig niet meer. Over 2 maanden wordt ze 14, we hopen dat ze nog een tijdje mee kan :-\
Je ziet inderdaad vaker dat bij verhoogde schildklierwaarde verminderde nierfunctie wordt gemaskeerd. Het wordt nu dus een zoektocht tussen een acceptabele schildklierwaarde en acceptabele nierwaarden.
#3385192
Ik ben niet zo van schrijven op forums (vooral wegens tijdgebrek) maar heb me aangemeld omdat ik ook erg zoekende ben geweest naar ervaringen met de behandeling met radioactieve jodium. Er is veel info over wat ze doen maar weinig over de ervaringen van eigenaren.
Ik heb afgelopen vrijdag mijn bijna 10 jarige Noorse boskat Madelief opgehaald na haar behandeling met radioactief jodium. Ik heb haar laten behandelen bij de faculteit diergeneeskunde in Merelbeke (Gent, België). Maandag gebracht en dus vrijdag opgehaald. Wel een stukje rijden maar Gent kost de helft van wat ze in Lienden vragen. En onwijs lieve mensen daar (in Lienden ongetwijfeld ook). Qua kosten heb ik € 726,- af moeten rekenen (behandeling is nagenoeg hetzelfde gebleven zoals in de link die Dinky89 noemde, alleen prijzen zijn hoger geworden). Daarvoor had ik bij mijn eigen dierenarts al een uitgebreid bloedonderzoek laten doen a € 130,- (en gelukkig goede nierwaarden). En er volgen nog bloedonderzoeken één maand na de behandeling, 3 maanden en 6 maanden na de behandeling (maar hierin is ook enige flexibiliteit, hangt erg af van resultaten 1e bloedonderzoek).
Ik heb de poes vooraf nog in laten enten tegen rabiës, dat is verplicht als je met een kat de grens over gaat. Die inenting moet minimaal 3 weken oud zijn wil je met de kat reizen. Maar in Gent kijken ze daar niet naar, voor hen zijn alleen de bloedonderzoeken van belang.

Vooraf heb ik contact gehad met de desbetreffende dierenarts aldaar. Was fijn contact.
Maandag de poes gebracht (met dekentje met onze geur, speeltjes en eigen voer. Overgebleven voer krijg je eind van die week mee terug, rest spullen wordt vernietigd vanwege mogelijke reststraling). s'Middags hebben ze de scan gemaakt (kreeg ze infuus met contrast en later via datzelfde infuus de Jodium 131) en behandeling gedaan. Je bent daar als eigenaar niet bij. Als je kat niet zo makkelijk is geven ze een roesje (Madelief is heel lief en zachtaardig dus was bij haar niet nodig). Die scan duurt geloof ik maximaal 2 minuten. Na de behandeling is ze terug naar de speciale afdeling voor radio actief behandelde katten gegaan (met airco) waar ze haar eigen hok had.
Afbeelding van de scan kreeg ik vrijdag mee (en zo'n zelfde van een gezonde kat zodat je goed het verschil kon zien).
Verder kreeg ik 's avonds een mailtje met hoe de behandeling gegaan was en vervolgens iedere dag een kort mailtje met hoe het met Madelief ging (het ging heel goed :) ). De katten passen zich vrij snel aan, het is moeilijker voor de eigenaren, is wat zij zelf ook zeggen.

Ik heb nog gevraagd over de kans op een te langzaam werkende schildklier na behandeling maar zij hadden dit nog nooit meegemaakt (kan uiteraard wel gebeuren, maar kans is dus minimaal). En het duurt ook even voordat je merkt of de behandeling aangeslagen is (vandaar die bloedonderzoeken op 1, 3 en 6 maanden). Het is niet zo dat je kat na die week ineens beter is.

En nu is Madelief gelukkig weer thuis. Ze slaapt veel (meer dan ervoor) maar het is ook wel een avontuur geweest en haar lijf is nu volop aan het werk denk ik. Ze komt geregeld haar aaitjes en kroeltjes halen en volgens Gent is dit ook geen probleem (ze adviseren maximaal een half uur per dag totaal). Ze geven alleen aan dat je niet een halfuur met haar in je armen moet gaan zitten en ze mag bijv. niet bij je op bed slapen. Ze geeft nog een minimale straling af. Dit zit echt in haar en blijft bijv. niet hangen op de bank op andere plekken. Maar je moet dus voorkomen dat ze te lang te dicht bij je is (afstand van 1 meter is oké). Dit voor gedurende 2 weken, daarna is de reststraling weg / niet meer schadelijk.
Ik heb ook nog een 11 jarige dochter rondlopen en contact met jonge kinderen mag ook niet. Dus als kind naar school is loopt ze los door het huis. Als kind er is zit of kind of kat apart en als kind naar bed is mag ze gewoon weer overal lopen. Ze slaapt normaal altijd bij mijn dochter op bed en dat kan nu dus even niet, dus 's nacht gaan de slaapkamerdeuren dicht (tot groot ongenoegen van ook mijn andere 2 katten).
Maar het is goed te doen zo, al telt kind de dagen af dat ze weer met haar mag kroelen ;D

Qua kattenbak moet ik het vuile grit van de komende 2 weken apart opslaan. Deze mag ik dan pas over 3 maanden weggooien (de meeste straling verlaat het lichaam via de urine, vandaar deze maatregel). Na die 2 weken mag het vuile grit gewoon gelijk weggegooid worden. En handschoenen aan bij verschonen.
En let ook op met speeksel (dus opruimen van kots en afwassen van eetbakje met handschoenen aan).

Ik hoop dat je wat aan de info hebt en dat Koetje haar nierwaarden snel weer goed genoeg zijn (om haar eventueel te laten behandelen).
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door