Even een vraag aan de zelfmalers:
Malen jullie het vleesbot en spiervlees etc. als het geheel ontdooid is?
Of lukt het ook half bevroren met de Kenwood?
Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke
rosmin schreef: ↑za 21 jan 2023, 17:39 Even een vraag aan de zelfmalers:Moet het antwoord perse "met de Kenwood" zijn? Ik heb geen Kenwood. Maal in de regel ook niks hoor, maar heb het voor de pups wel gedaan. Toen maalde ik het half ontdooid. Hard vleesbot vond mijn machine wel eens moeilijk maar maakte niet uit of het half ontdooid of geheel ontdooid was.
Malen jullie het vleesbot en spiervlees etc. als het geheel ontdooid is?
Of lukt het ook half bevroren met de Kenwood?
pearlsofpassion schreef: ↑zo 22 jan 2023, 07:52 Spier en orgaan maalt beter als het nog deels bevroren is. Anders heeft de machine er minder vat op en wordt het sneller prut ipv stukjes. Als er dan wat pezen, huid of vezelig materiaal bij zit, loopt hij sneller vast.Heb je al een electrische snoeischaar overwogen? Dat werkt echt heel prettig met bot.
Dat is zowiezo meer van belang dan het bot, huid en pezen ed. Dat stapelt sneller op rond het mes.
Om dezelfde reden zijn vb boutjes beter (nog deels) bevroren als je ze maalt. Meer grip en het geheel wordt beter samen vermalen. Bij ontdooit vleesbot ga je sneller het vlees van het bot af persen en daardoor blijft er meer kaler bot en pezen rond het mes accumuleren.
Het mag alleen niet té bevroren zijn bij hard bot (zoals eendennek) want dan wordt het geheel wel erg hard. En karkas moet je idd in stukken krijgen, dat lukt stijf bevroren ook niet. En dat hakken kan gevaarlijk zijn.
Spier en orgaan durf ik wel bevroren in stukken hakken maar licht ontdooit gaat dat uiteraard eenvoudiger. Eerste vries eraf is voldoende.
Als je ooit kuikens of vis wil malen, doe dat dan zeker stijf bevroren. Bij voorkeur zelfs met vlees of vleesbot stuk om stuk afgewisseld.
Dat wordt anders een enorme smeerboel.
Lever hetzelfde...
pearlsofpassion schreef: ↑zo 22 jan 2023, 07:52 Spier en orgaan maalt beter als het nog deels bevroren is. Anders heeft de machine er minder vat op en wordt het sneller prut ipv stukjes. Als er dan wat pezen, huid of vezelig materiaal bij zit, loopt hij sneller vast.Wij gebruiken daarvoor de "Comfort Hefboomsnoeischaar SmartCut" van Gardena. Zelfs ik met mijn pijnlijke handen (artrose) kan daarmee alles doorknippen. Zo ziet ie eruit:
Dat is zowiezo meer van belang dan het bot, huid en pezen ed. Dat stapelt sneller op rond het mes.
Om dezelfde reden zijn vb boutjes beter (nog deels) bevroren als je ze maalt. Meer grip en het geheel wordt beter samen vermalen. Bij ontdooit vleesbot ga je sneller het vlees van het bot af persen en daardoor blijft er meer kaler bot en pezen rond het mes accumuleren.
Het mag alleen niet té bevroren zijn bij hard bot (zoals eendennek) want dan wordt het geheel wel erg hard. En karkas moet je idd in stukken krijgen, dat lukt stijf bevroren ook niet. En dat hakken kan gevaarlijk zijn.
Spier en orgaan durf ik wel bevroren in stukken hakken maar licht ontdooit gaat dat uiteraard eenvoudiger. Eerste vries eraf is voldoende.
Als je ooit kuikens of vis wil malen, doe dat dan zeker stijf bevroren. Bij voorkeur zelfs met vlees of vleesbot stuk om stuk afgewisseld.
Dat wordt anders een enorme smeerboel.
Lever hetzelfde...
doranto schreef: ↑zo 22 jan 2023, 09:19 Wij gebruiken daarvoor de "Comfort Hefboomsnoeischaar SmartCut" van Gardena. Zelfs ik met mijn pijnlijke handen (artrose) kan daarmee alles doorknippen. Zo ziet ie eruit:Dat klinkt goed. Gebruik je die al lang?? Ik heb al heel wat "gewone" snoeischaren aan gort geknipt. Ook een dure Felco.
JO-310403.png