Ik heb mijn plannetje klaar liggen. Mijn moeder komt de Kerstdagen bij ons doorbrengen. Dus ik heb speciaal voor haar een (nep)boom opgetuigd, een kerststukje op de tafel gezet, kaarsjes hier en daar. Wat eten betreft wil ik wel wat lekkers maar ook gemakkelijk doen. Met haar 94 is het geen grote eter meer, een meergangen menu is echt niet aan haar besteed. Voorafje(s) skippen we, anders krijgt ze haar hoofdgerecht al niet meer op. Maar wel een toetje, want dat gaat er bij haar altijd nog achteraan
In de vriezer ligt een hertenrollade en een kalkoenrollade te wachten (wij zijn duidelijk niet vega). Die gaan met thermometer erin zo hup de oven in en als het van binnen heet genoeg is gaat het belletje. Een gebakken aardappeltje erbij, groente erbij die nog wordt opgeleukt met wat extra ingredienten en klaar. Toetje is 1x stoofpeer (oeroud recept a la Pauline
) met kaneelijs en slagroom, en 1x een basje (
boerenjongens-
advocaat-
slagroom) met roomijs. En als er dan heel toevallig ook nog Andre Rieu op televisie is is moeders Kerst weer helemaal oke.
Op nieuwjaarsdag gaat een kalfsmuis de oven in, waarschijnlijk met witlofrolletjes en een toetje van uhhhh iets tiramisu-achtigs denk ik daar ben ik nog niet helemaal uit.
Aangezien moeders het grootste deel van de wakkere dag inactief in een stoel doorbrengt en niet de kleinste vorm van eigen initiatief ontplooit, sla ik altijd een hele lange, diepe zucht van opluchting als alles voorbij is en ze weer op weg is naar huis