Het scheelt heel erg er stad en dat is weer afhankelijk van de verstedelijking van de stad.
Toen ik nog in A'dam woonde, woonde ik vlakbij een grote en goed gesorteerde Ekoplaza. Die had veel en vers spul. En in het seizoen was het er niet overdreven duur. Er kwamen veel mensen en er was dus een grote omloop. Direct bij de boer kopen is geen optie als je middenin A'dam woont, want dan zijn er binnen 5-10 km gewoon geen boeren, want alleen ultra-stedelijk gebied.
Overigens kocht ik bij de AH ook niet zoveel groente, want mindere kwaliteit en duurder dan de markt die dichterbij was.
Nu woon ik een stuk minder urbaan en ga geregeld naar de boer. Nu ben ik wel zo dat ik niet alle boeren affiets. Ik ga meestal naar 1, een fruitteler die ook wat groente verbouwt. Ze verkopen er alleen wat ze zelf kweken. Het is een bedrijf met een hele goede pr-machine, dus er komt wat meer volk en ze zijn daardoor ook bijzonder klantvriendelijk. Je kan er zelf het eea aan fruit plukken. Nu heb ik daar zelf best wel een hekel aan, maar de kleuter vindt dat geweldig, dus soms doen we dat wel. Zelf eieren rapen doe ik niet, want ik heb een
spatader (en het kippenhok is verder lopen).
De boer heeft geen Skal-keurmerk, maar bespuit de boel weinig tot niet. Het is er erg vers, want ze hebben weinig opslag/koelruimte. En ze hebben er ook wat bijzondere rassen, zoals Cox-appels (die vind je nergens meer in de supermarkt) en St Remy-stoofperen (overal Gieser Wildeman).
Afgelopen tomatenseizoen heb ik 2 soorten tomatensaus gemaakt, om de weckpotten te vullen en alvast voor te bereiden op de naderende hongerwinter. De eerste batch was van supermarkttomaten. Lekker sausje, niets mis mee (ik kan wel eetbaar koken). De tweede batch was van tomaten van bovenstaande boer; 2/3 gewone trostomaten en 1/3 pomodori. En die saus is subliem! Kan je zo uit de pot eten, hoeft geen macaroni meer bij.
Ik zou veel meer lokaal willen eten. Maar momenteel kan dat eigenlijk niet, want dan heb ik een grotere vriezer nodig (voor vleespakketen en verwerkte groente en fruit en brood/deeg) en mijn oven is kapot. Ik vraag me dan af wanneer ik dan zou moeten slapen, want meer boeren en molen langsfietsen (fruit, groente, vlees, zuivel, meel/bloem, eieren) en dat kan ook best duurder uitvallen, want ik koop nu bijv alleen kaas in de aanbieding. En meer zelf maken kost ook meer tijd. Het is niet dat ik de hele dag door uit mijn neus zit te vreten.
En dan zal ik nog steeds in de supermarkt of bij andere winkels komen. Want er is hier geen boer die wcpapier kweekt, of koffiebonen, rijst, noedels (nee, die maak ik niet zelf), bananen of ander (sub)tropisch fruit en natuurlijk chocola.