Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Door Nikass
#3321170
Is er niet een tussen vorm mogelijk, een hond die waakt maar wat minder zelfstandig cq gevaarlijk is voor alles in zijn omgeving? Of is het dan geen serieuze partij meer richting een wolf?.
Ik snap de reactie van Pike wel, want als je een waker zoekt die eigenlijk maar zelden serieus hoeft op te treden, heb je dan wel persé zo'n zelfstandige kudde bewaker nodig?
Ik denk dan meer aan een Anatolische herder ofzo. Maar ik moet bekennen dat ik niet heel bekend ben met kbh.
Door TomsBorders
#3321171
ik weet niet of een kbh nou zo geschikt is in Nederland en het risico lopen dat ze een kind te pakken krijgen vind ik best wel erg eigenlijk en ze zijn ook niet een 100% verdegingsmechanisme. Wat je wel vaak ziet is dat volwassen lama's een goed alternatief bieden, zeker tegen lone wolves en coyotes die alleen jagen voor de bescherming van schaapskuddes en die staan ook niet heel eng op een boerderij lijkt me. (https://en.wikipedia.org/wiki/Guard_llama en de links daarin)
Gebruikersavatar
Door pike
#3321174
eelke schreef:Maar dat maakt toch verder niks uit?

Als ik een poes wil omdat er 1 keer per 5 jaar een muis in mijn huis zit die geen kwaad doet, neem ik een poes hoor. Vind het een beetje vreemd dat je het idee van een kuddebewaker aanschaffen zo teniet doet als onzin. Daar gaat het toch eigenlijk helemaal niet om?
Tussen een poes en een kuddebewaker zit dacht ik nogal een groot verschil. Kuddebewakers zijn niet de gemakkelijkste onder de honden, kunnen zeer problematisch zijn naar andere mensen en hun honden en horen naar mijn idee niet zonder toezicht in een weiland thuis. Als een wolf daar naar binnen kan, kan die hond er ook naar buiten. En als je de boel moet afrasteren om je hond binnen te houden, kan je net zo goed gelijk een raster neerzetten dat de wolven buiten houdt.
Het is ook niet bewezen dat het hier om een wolf ging. Citaat uit het nieuws van Gelderland omroep 16 augustus verleden jaar, geeft een ietwat genuanceerder beeld:

'Uit sectie blijkt dat het schadebeeld door zeer krachtige honden of door een wolf moet zijn gebeurd, met een bek die groot genoeg is om dit te doen.' Volgens Jansman was er een melding van loslopende honden in het gebied.
'Als integer onderzoeker moet ik het bij deze constatering laten en niet te veel speculeren. Maar feit is dat de wolf met een enorme opmars bezig is en dat de dieren zich op een dagmars afstand van deze plek bevinden. Het is dus zeker niet uit te sluiten.'


In Duitsland hebben ze niet één wolf maar de nodige roedels wolven en ze gebruiken daar met succes verschillende soorten rasters om wolven bij landbouwhuisdieren vandaan te houden.
https://www.levendehave.nl/dierenwikis/ ... gen-wolven
Hobbydieren gaan 's nachts naar binnen (ook de honden). Kuddebewakers in de vorm van honden worden alleen voor vrijlevende schaapskuddes gebruikt. Maar ook voor die dieren geldt dat 's nachts ophokken (tesamen met de honden) het meest effectief is.

Misschien dat het nuttig is om eens bij onze buren te gaan kijken hoe die dat aanpakken. Hun situatie is meer vergelijkbaar met de onze dan met die van schaapherders die elders in Europa in de bergen met schaapskuddes en honden dagelijks vele kilometers lopen.
Door Boeffie Blafmans
#3321181
Kim_S schreef:Wij deden heel veel aan management. Als we van tevoren wisten dat er bezoek kwam, ging ze in de stal met uitloop (kenneldelen). Dat was dan geen probleem, want er was nog geen bezoek. Zodra er onverwachts iemand bij het hek stond, kreeg je haar met geen 10 paarden meer naar binnen. Dan moest het bezoek eerst even een ommetje gaan maken ::)

Het was voor ons geen probleem omdat al het bezoek (die 2 per maand of zo) van tevoren belde. Inclusief de schoorsteenveger en de pakjesbezorger. Dat leerden ze heel snel om de een of andere reden :biggrin2:

Ik vind het echt fantastische honden, ze zijn ontzettende knuffelberen voor het eigen gezin. Als onze kindjes in de buurt waren werd ze 20 cm lager, en maar kwispelen, ze hield zó van de kindjes :smitten: Maar voor nu zou het geen handige keuze zijn, dus hebben we nu een erfhond die wèl te sturen is in wie er binnen mag komen.

Wij dachten dat we met een goede socialisatie een probleemloze gezellige Mastin Espanol zouden hebben. Maar vanaf haar eerste loopsheid ongeveer is ze helemaal vanzelf ons en ons terrein gaan bewaken, en daar was ze niet meer vanaf te brengen. Ze wilde ook niet meer in huis toen ze 7 maanden was. Terwijl ze toch echt opgegroeid was in huis. En ze wilde ook geen lange wandelingen meer maken, liep de hele weg achterom te kijken naar "haar huis". Het waken nam het gewoon over ineens. Dat zit er echt in gebakken, en moet absoluut niet onderschat worden in mijn ogen.
Leuk om te lezen, dank je!
Ik vond die in Estland ook een fantastische hond. Ze kwam op haar dooie gemakken aangewandeld als wij het terrein opreden, liep dan rustig om de auto heen, en bleef naast een van onze deuren staan. Geen enkele opwinding, de kalmte zelf. Maar oh wee als je uitstapte.
Zij kon dacht ik wel altijd blijven met de eigenaren erbij. Iig bij ons nam ze dan een beetje afstand en ging ergens liggen. En idd, met de eigenaren en hun kleine kinderen was ze dikke maatjes. Ze bleef ook altijd bij hun baby, als die buiten ergens in zijn mandje lag te slapen. Mooi hoor, ik houd er wel van dat soort zelfstandige werkhonden.
Gebruikersavatar
Door *Monique
#3321197
pike schreef:Sorry hoor, maar die anderhalve wolf die hier over de grens durft te komen wordt vanzelf wel weer platgereden. Daar zou ik geen hond voor aanschaffen/inzetten. Je hebt het bovendien over een vermoeden, je hebt geen bewijs in handen...
Als een wolf een alpaca-veulentje van 6 weken slaat, dan blijft daar toch niets van over. Dat vreet hij met huid en haar op. Maar er is sectie verricht zeg je, dus was er een kadaver. DNA-monster genomen. Maar je hebt er niets over gehoord? Als het aantoonbaar een wolf was geweest was dat toch wel weer breed in het nieuws geweest. Ik vind het wat gemakkelijk om naar een wolf te wijzen.
Dit noemen ze nu BUREAUCRATIE ;) (stop-het-maar-in-doofpot-als-ik-niet-kijk-is-het-er-ook-niet!!)
Verder ga ik er niet op in zoals ook in mijn begintopic aangegeven.

Kalista ik ga vrijdag naar deze lezing en ben idd al lid van die FB pagina ;)
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3321198
Zo geheimzinnig wordt er toch niet over wolven gedaan? Collega van mij is vrijwilliger bij Wolven in Nederland en die doen onderzoek en geven ook persberichten af. De twee schapen in Groningen was binnen no time onderzocht (dna testen) dat het om wolven ging en dat is ook landelijk nieuws geweest.
Gebruikersavatar
Door *Monique
#3321205
Kaela schreef:Zo geheimzinnig wordt er toch niet over wolven gedaan? Collega van mij is vrijwilliger bij Wolven in Nederland en die doen onderzoek en geven ook persberichten af. De twee schapen in Groningen was binnen no time onderzocht (dna testen) dat het om wolven ging en dat is ook landelijk nieuws geweest.
Helaas heb ik andere ervaringen........
Door eelke
#3321210
Pike, bedankt voor jouw uitleg op mijn vraag.

Verder denk ik dat het goed is om terug te gaan naar het onderwerp; ervaringen met deze honden. En dan is het aan ts om te kijken wat ze er mee doet en er mee wil.
Gebruikersavatar
Door pike
#3321245
eelke schreef:Pike, bedankt voor jouw uitleg op mijn vraag.

Verder denk ik dat het goed is om terug te gaan naar het onderwerp; ervaringen met deze honden. En dan is het aan ts om te kijken wat ze er mee doet en er mee wil.
Daar kan ik mij uiteraard helemaal in vinden. Ik heb ik er (helaas moet ik zeggen) geen eigen ervaring mee dus kan ik er niets zinvols over zeggen. Ik hoop dat ts een goede oplossing weet te vinden.
Door enya13
#3321270
er is hier op het forum een groot topic geweest over die vrouw met die flatcoats en die aanval van die sarplaninac.
als zo'n beestje uitbreekt gaat het goed mis!
zowel zijzelf als haar hond waren aardig beschadigd.......
Door enya13
#3321271
""Daantje is aangevallen door een ontsnapte Sarplaninac"" heette het topic. is gestart door "'parelridder"" vind ik net met de zoekfunctie.
Gebruikersavatar
Door Doranto
#3321282
TomsBorders schreef:ik weet niet of een kbh nou zo geschikt is in Nederland en het risico lopen dat ze een kind te pakken krijgen vind ik best wel erg eigenlijk en ze zijn ook niet een 100% verdegingsmechanisme. Wat je wel vaak ziet is dat volwassen lama's een goed alternatief bieden, zeker tegen lone wolves en coyotes die alleen jagen voor de bescherming van schaapskuddes en die staan ook niet heel eng op een boerderij lijkt me. (https://en.wikipedia.org/wiki/Guard_llama en de links daarin)
Goh interessant zeg! Dat zou zeker mijn eerste keuze zijn i.p.v. een hond.
Door TomsBorders
#3321290
Doranto schreef:Goh interessant zeg! Dat zou zeker mijn eerste keuze zijn i.p.v. een hond.
jah! ik heb ze in de Franse Alpen gezien en je moet soms oppassen voor een rochel haha maar ze kunnen behoorlijk agressief zijn (ofja eigenlijk dreigend/intimiderend meer) als ze het gevoel hebben dat hun kudde bedreigt wordt door een roofdier maar de honden die daar gewoon wandelden konden er rustig langs lopen, tenzij ze het gevoel hadden de schapen op te moeten jagen dan moest je eerst even langs de lama, de eigenaar van de kudde had dat gedaan na wat ongelukkige voorvallen tussen fietsers en de honden die de kudde bewaakten (fiets was eng, mens met fiets wandelend was ok, maar dat moet je ook maar net weten). Persoonlijk vind ik een KBH niet passen binnen Nederland hoe mooi het ook is
Door Nikass
#3321324
enya13 schreef:""Daantje is aangevallen door een ontsnapte Sarplaninac"" heette het topic. is gestart door "'parelridder"" vind ik net met de zoekfunctie.
Ik kende dit topic niet, heb het net met tranen in mijn ogen gelezen, Het zal je hond maar overkomen, wat afschuwelijk.
Dit soort honden moet je toch niet in Nederland als huishond mogen/willen houden.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3321346
Doranto schreef:Goh interessant zeg! Dat zou zeker mijn eerste keuze zijn i.p.v. een hond.
Maar aangezien het een Alpaca-jong was dat gedood was, vermoed ik dat er al volwassen alpaca's liepen en dat dus niet afdoende was...
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door