Wij zitten natuurlijk nog een stukje noordelijker dan jullie, maar wat hier heel goed gaat zijn courgettes en boerenkool, broccoli en bloemkool (uiteraard wel binnenshuis uitgezaaid en als groter plantje pas naar buiten gebracht), aardappelen - die kun je desnoods op een strobaal of een hoop grasmaaisel laten groeien, en zelfs op een bak; ik heb een keer een geweldige oogst gehad in een oud keukenkastje dat ik op zijn kant had gelegd (deurtjes en achterwand eruit) en had gevuld met een mengsel van potgrond, stro en grasmaaisel. Gewoon een paar in de winkel gekochte, vergeten aardappels met uitlopers in de grond gestopt begin mei, toen naar Duitsland vertrokken (waar we toen nog woonden), eind september teruggekeerd en voilà, prachtige en zeer smakelijke piepers uit eigen ex-keukenkast!
Tomaten gaan hier geweldig in de kas, dus daar zou je zo'n eenvoudig tuincentrumkasje van 1,5 m2 voor kunnen kopen. Aardbeien gaan hier ook prima, maar dat hangt ook van het soort zomer af. De plantjes die er nu staan gaan hun derde seizoen in, en hoewel we nog nachtvorst hebben (maar overdag wel behoorlijk wat zon en soms gewoon echt warm), worden de plantjes nu al weer groen. Die overleven dus gewoon wekenlang temperaturen van lager dan -20! Wel onder een dik pak sneeuw.
Wortels gaan hier niet denderend, maar misschien waren de zaadjes vorig jaar ook al te oud. Ik heb nu een bak in de vensterbank staan die al lekker groen begint te worden; hopelijk overleven ze het omzetten in de grond over een maand. Het schijnt dat je ze ook in het najaar kunt zaaien en dan de zomer daarop een goede oogst hebt (ga ik dit jaar ook proberen), maar of dat in bakken lukt, weet ik niet. Misschien in extra hoge bakken? In de kas hebben wij bakken van een halve meter hoog, met op de bodem een laag boomstammetjes (spaart potgrond en zorgt voor goede drainage), daaroverheen een laag 'matjord' (denk ik vergelijkbaar met gewone aarde, geen potgrond - wederom omdat matjord goedkoper is dan potgrond), daarop een mengsel van potgrond, 'gödsel' (geen idee hoe dan in het NLs heet - bemeste grond, grond met mest erdoor?) en vers stalstro voor het luchtige. Heeft geen enkele wetenschappelijke basis hoor, is gewoon een combinatie van de kosten niet uit de klauwen laten lopen en het restje boerenverstand dat we nog bezitten. Maar het werkte wel: heerlijke tomaten een paar maanden lang, en o ja, komkommers, we kwamen óm in de komkommers (augurken). Dit jaar gaan we gewone komkommers proberen.
Kortom, er kan veel! Wat de dure plantjes betreft: vraag eens bij collega's of ze stekjes voor je hebben. Mijn ervaring is dat bijna iedereen wel iets verbouwt in deze contreien, en iedereen vindt het leuk om met elkaar te delen.
Sperziebonen en peultjes gaan hier super, rode biet ook.
Succes!