MillyMol schreef: ↑do 27 okt 2022, 19:46
Ik moet er nog heel veel over leren, maar voor komend jaar bedoel ik ermee dat ik -in het klein- wil proberen om groenten en planten bij elkaar te zetten die elkaar ondersteunen, zeker geen kunstmest en pesticiden te gebruiken, de grond te voeden met compost en groen uit eigen tuin en ik wil een wormenhotel opstarten. Ik wil kijken of het me lukt om een moestuintje op te zetten volgens de principes die Gertrude Franck in de jaren tachtig van de vorige eeuw op papier heeft gezet in een boek dat in het Engels de titel: Companion planting draagt. Als dat lukt dan wil ik op grotere schaal gaan experimenteren.
Ik heb tot nu toe de bijna 4500 m2 land op de heuvel met rust gelaten omdat ik zeker weet dat de vorige eigenaar wel pesticiden heeft gebruikt om zijn mais te beschermen. Ik heb de afgelopen 4 jaar twee keer per jaar de boel af laten maaien en het verder laten liggen. Volgend jaar doe ik dat ook nog en dan maar eens kijken of ik er stapsgewijs iets van kan maken dat fijn is voor mens en dier.
Ah OK. Dat doe ik inderdaad al.
In mijn hoofd is dat gewoon ecologisch moestuinieren. Zonder planten die elkaar helpen bij elkaar te zetten hou je anders gewoon weinig oogst over. Wortel en ui is gekend. Maar vb spinazie tussen de staakbonen is ook een goede want extra stikstof en schaduw vindt die spinazie erg leuk.
Ik vries courgette trouwens wel in. In kleine blokjes gesneden voor in de pastasaus of lasagne oid. Nog nooit gemerkt dat dat bitter werd...
En courgettesoep maken natuurlijk...
Maar dat is enkel met de overschot. Ik probeer ze vooral zo jong mogelijk te oogsten (dan groeien er ook veel meer) en te gebruiken. In de zomer dan he.
Ik trek ze liever wat vroeger en kan ze dan nog gerust een week in de koelkast bewaren als dat nodig is.
Gebruik het vaak als pasta vervanger. Spaghetti, lasagne of cannelloni.
In de groene smoothie durf ik ook een stukje courgette gooien. Je kan het ook geraspt in havermoutpap ed verwerken. Dat geeft wat dikking/binding , vrijwel geen smaak.
Rauw in sliertjes snijden en dan marineren in een wat zure vinaigrette is ook super lekker. Bij wat rauwe zalm vb is het een heerlijke lunch op een warme dag.. Maar dat is nu natuurlijk wel niet meer het seizoen.
Als je recepten zoekt met groenten uit de moestuin kan ik Diana's mooie moestuin wel aanbevelen. Zij zet ontzettend veel recepten online met alles wat ze kweekt (en dat is zowat alles) en zeker veel inmaakrecepten. Wat ook weer populairder zal worden nu vriezers laten draaien duurder wordt.
Ik heb nu het 2e jaar op rij komkommers ingemaakt (zuur), en dat bevalt super goed.