Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Gebruikersavatar
Door cisfr
#2921150
Mijn man en ik zijn net terug van de specialist. Hij heeft het prikkelbare darm syndroom. De specialist stelt het FODMAP-dieet voor. Ik heb mij er net even in verdiept en als, niet afstudeert, diëtist zie ik direct de ingrijpende veranderingen in zijn eetpatroon.
Gelukkig bak ik zelf brood en kan ik makkelijk tarwe omzetten naar spelt. De koekjes uit de winkel wordt het ook niet meer, maar bakken is mijn hobby. Tarwe is niet het enige taboe. Ook geen melkproducten, bepaalde groente en fruit soorten, honing en fructose en sommige zoetstoffen.
Het wordt in ieder geval veel etiketten lezen en andere winkels opzoeken. Vast een stuk minder leuk voor onze portemonnee.
Zijn er hier mensen die het FODMAP-dieet volgen? Ik vind het prettig om ervaringen uit te wisselen. Van elkaar kan je leren
Gebruikersavatar
Door Pauline
#2921159
Wij volgen niet dit dieet, maar wij eten al sinds 2007 koolhydraatbeperkt.

Ik ken wel een aantal mensen die vanwege PDS of Crohn het SC-dieet volgen. Op deze site vind je veel info en recepten: http://www.scdiet.nl/bbs/
Gebruikersavatar
Door cisfr
#2921181
Ik heb net even gekeken maar het sc-dieet maar die is fundamenteel toch anders. Met name in de mono sachariden. Die worden niet opgenomen en bij pds zorgen die ook voor klachten. Dat levert bij FODMAP dan een beperking op in groente en fruit. En ook honing en fructose en dergelijke.
Door suzanne 1
#2921227
Hier ook iemand met PDS (prikkelbaar darm syndroom). Ik eet op eieren na veganistisch want kan dus niet goed tegen dierlijke eiwitten, en ik eet bijna geen suikers (en granen zijn ook suikers).
Ik eet vooral heel veel groente en fruit, noten en zaden. Honing gaat bij mij wel goed en gebruik ik vaak als zoetmiddel. Ik maak bijvoorbeeld (rauwe) appeltaart met meel van amandelen en walnoten, waar ik dan wat honing doorheen doe voor de zoetigheid en om het bij elkaar te houden. Echt harstikke lekker. (orgineel is het recept zonder honing maar met dadels. Ik lust geen dadels dus vandaar de honing.
Al met al reageert mijn buik erg goed op het raw food principe al smokkel ik wel regelmatig hoor. En 's avonds eet ik wel een warme maaltijd maar dan voornamelijk groente
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door