orinake schreef:
Voordeel is dat ik hulp kijg
Het eerste wat er op het programma staat is men huwelijk
100 - 150 personen.
Rond 12u broodjes - koffiekoekjes enz voor 20pers.
Rond 15u30 - 16u: Receptie voor de brandweer enz. kleine oven en frituurhapjes voor 50 - 80pers.
Rond 19u: start avondfeest: Dessertenbuffet voor 100 - 150pers.
Dan EK. Hier zou ik enkel dessertjes voor voorzien, omdat we daar normaal zowiso BBQ doen met de hele groep.
Hier mag je rekenen op een 50 - 100pers.
Dan Verjaardag van ons eowynn:
10 - 20personen.
Ik denk dat ik dan een BBQ doe met een dessertenbuffet als afsluiter.
Op 1 september neemt Eowynn haar verjaardagscakejes mee naar school voor de kindjes, dus zullen er een 30 tal worden
Catering... Ik heb er voor gekeken, maar dat is gewoon SCHANDALIG DUUR!
Ik ben geen cateraar, maar kan wel redelijk koken. Het grootste wat ik ooit bereid heb, was voor zo'n 15-20 mensen. En dat was geen compleet heel buffet en ik had wat hulp (moeder en zus).
Het is belangrijk eerst te bepalen wat je wilt serveren en hoe (bv in welk tijdsbestek). Dan veel koel- en bereidingsruimte en voldoende spullen (meerdere bewaarkommen etc).
Daarna maak je een planning. Sommige dingen kunnen al weken van tevoren, maak die als eerste. Taarten van deeg met een fruitvulling die meegebakken is, kan je gewoon bakken etc en in de vorm laten afkoelen en dan zo in de vriezer steken. Dan een dag van te voren rustig laten ontdooien in de koelkast en een uurtje voor aansnijden op kamertemperatuur zetten.
Frituur- en ovenhapjes kunnen ook al van te voren. Dingen die je koud/op kamertemperatuur serveert (bv bladerdeeghapjes met vleesvulling), kan je ook van te voren maken, bereiden en helemaal afbakken, afkoelen en met plastiek ertussen in een vriesbak in de vriezer. Dag van te voren in de koelkast en uur voor serveren op kamertemperatuur zetten. Frituurhapjes bereiden etc, maar nog niet frituren. Frituren ter plekke op het moment suprème doen, gewoon bevroren dingetjes in de frituur.
Sommige desserts op basis van melk/room gekookt met een zetmeelcomponent (bv griesmeelpudding) kan je tot hoogstens een week van te voren maken. Plastiek over de vorm en afgekoeld in de koelkast zetten. Totaal niet met vingers oid aankomen, dan blijft het wel goed. Voor het serveren uit de vorm storten op een bord of schaal. Garneren naar wens.
Zelfgemaakt ijs zonder ei kan je ook al even van te voren maken.
Ik weet niet wat je allemaal wel en niet zelf wilt doen. Voor 150 man desserts zou ik een hartverzakking van krijgen.
Het is ook teveel om zelf koel op te kunnen slaan, dat past in geen enkele koelkast. Ik zou veel dingen prefab doen en bestellen bij winkels etc.
Ik heb nu 2 dagen in de keuken gestaan voor een handjevol visite wat vanavond mogelijk komt voor mn verjaardagsfeestje. Ik ben gewend om onder niet-ideale omstandigheden iets in elkaar te flanzen, want ik heb vaker in de keuken van meneer gekookt.
Ik heb dus deeg staan kneden in de soufflévorm
Nu maakt dat voor een keertje en voor 1 deegje niet zoveel uit, maar voor iets speciaals als je bruiloft en voor zoveel mensen, zou ik er echt niet gelukkiger van worden om met zulke net-niet dingen te moeten koken en bakken.