Hier kunnen jullie lekker kletsen. Dit board is dus niet bedoeld voor serieuze voedings/gezondheidsvragen!

Moderators: Lizzy, Charlie Angel, eelke

Corona vaccin, ja of nee?

Ja, zeker weten
33
37%
Nee, zeker weten van niet
21
24%
Ik weet het nog niet
31
35%
Anders, namelijk
4
4%
#3424513
Ina schreef: vr 16 apr 2021, 23:41 Ik kan me de frustratie zo goed voorstellen vanuit de medische wereld.
Niet alleen dat veel zorgpersoneel nog steeds niet gevaccineerd is, maar ook dat er nu zoveel potentiele gegadigden voor vaccinatie gewoon niet gevaccineerd worden of durven worden.

Maar ook de 'terughoudendheid' vanuit de regering begrijp ik wel.
Ik vind het ontzettend jammer dat ze niet gewoon de keuze aan mensen zelf laten of ze wel of niet AZ willen als ze onder de 60 zijn.
En Janssen.... die ligt nu helemaal doelloos op de plank.

Ik begrijp dat mensen het eng of spannend kunnen vinden en om redenen liever wachten of de aanbevelingen volgen zoals ze nu zijn vanuit de overheid.
Maar er zijn er ook vele die het risico van een covid besmetting vele malen risicovoller vinden als een eventuele bijwerking van een vaccin....dus houdt het lijstje vast zoals het is en geef daarnaast de vrijheid voor iedereen die toch AZ of Janssen wil.
Ik begrijp die terughoudendheid niet. Het risico op deze complicatie is 1 op 1.000.000. De kans op overlijden is nog kleiner. En er is een therapie voorhanden.
Gewoon gas erop zou ik zeggen. Helemaal nu de Braziliaanse variant in NL is gevonden. En ja: laat de keuze aan de patiënt in overleg met zijn/haar arts. Daarvoor moet de verdeling van de vaccins over de leeftijdsgroepen zoals nu is vastgesteld worden losgelaten als dat nodig is.
#3424520
Ik snap het hele beleid en priorisering ook helemaal niet meer. (Ook in Duitsland , bungelt net zo als Nederland stevig onderaan met vaccineren)
Heel langzaam gaan ze door de prio groepen heen, wachten met anderen te vaccineren tot een groepje klaar is...En verplegend personeel was geen grote prio, :-X hallo wie verzorgt de patienten dan als deze ziek worden? Echt waar. Ben blij dat ze eindelijk aan de beurt zijn , maar wel een beetje laat zou ik zeggen. ::)
En dan met AZ, volgens mij zijn er genoeg mensen die nog niet aan de beurt zijn die het al te graag willen hebben. Het ging toch om groepimmuniteit, dus zoveel mogelijk gevaccineerde mensen? Wat maakt die f%^%ing volgorde dan nog uit? Gewoon zo veel mogelijk is dan toch het belangrijkst? Kijk ik snap dat je eerst met priorisering begon, maar is het niet al lang tijd om zo veel mogelijk te doen?
Zeker als je naar de landen kijkt die dat gedaan hebben?
#3424521
Als je nu de boel open gooit voor iedereen is geheid de afsprakenlijn 3 weken overbelast ::) krijgt niemand zijn prik.

De verschillende vaccins die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen maken het ook wel gewoon lastig. Maar goed, ze zijn nu wel vervroegd andere groepen aan het oproepen hier. En de huisartsen werken met reservelijsten, voor als er aan het eind van de dag vaccins over zijn.

Op zich begrijp ik de volgorde wel, de zorg kan ik best wat zieke medewerkers permitteren als er minder zieke patiënten zijn.

Ik begrijp alleen helemaal niet waarom er tijd en geld (veel geld!) in een 'testsamenleving' gestopt wordt, en niet volle bak in het vaccineren.
#3424522
eelke schreef: za 17 apr 2021, 09:27 Als je nu de boel open gooit voor iedereen is geheid de afsprakenlijn 3 weken overbelast ::) krijgt niemand zijn prik.

De verschillende vaccins die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen maken het ook wel gewoon lastig. Maar goed, ze zijn nu wel vervroegd andere groepen aan het oproepen hier. En de huisartsen werken met reservelijsten, voor als er aan het eind van de dag vaccins over zijn.

Op zich begrijp ik de volgorde wel, de zorg kan ik best wat zieke medewerkers permitteren als er minder zieke patiënten zijn.

Ik begrijp alleen helemaal niet waarom er tijd en geld (veel geld!) in een 'testsamenleving' gestopt wordt, en niet volle bak in het vaccineren.
Ik snap wat je bedoeld, maar ze riepen een jaar geleden we moeten vaccineren, had je een jaar om goede systemen te verzinnen, dat was heus wel mogelijk. Hier in Duitsland gaat het zo ook de hele tijd fout, oa het invullen van de burocratie eromheen in allerlei verschillende systemen veroorzaakt vertraging.
De eerste priorisering snap ik ook wel, maar op een gegeven moment veroorzaakt het juist vertraging. AL zeker als mensen uit de groepen gaan weigeren. Dan had je iemand anders kunnen inplannen.
Gelukkig dat het dan in NL zo is dat mensen van de reserve lijst worden opgeroepen. Hier zijn ze pas sinds 2 weken bezig via de huisarts ::) . Wel meteen een verdrievoudiging van de vaccinaties die gezet worden....

Ik snap ook niet waarom inderdaad zo veel in een test samenleving gestopt wordt terwijl dat als iedereen gevaccineerd is dat het eigenlijk niet nodig meer zou moeten zijn. Toch? Hoop ik dan
#3424523
Ik zag dat stuk van het Zuijderland, heel erg goed! Hulde.
Ik hoop dat er meer ziekenhuizen deze brief minimaal onderschrijven.
Gister bracht ik mijn fiets naar de fietsenmaker, die overigens lol had omdat ik het zelf niet op kon lossen. Maar hij vroeg mij vervolgens wel naar de situatie in het ziekenhuis en of hij die prik moest nemen.
Ik heb hem in 5 min dit hele draadje uit gelegd. ;D ;D .
Straks heeft ie nog een vragenrondje want ik moet de fiets nog weer ophalen :biggrin2:
#3424549
Een klein stukje uit de brief van Hugo waarom ik het (als niet medici) begrijp waarom de overheid terughoudend is met adviseren om AZ aan 60- aan te blijven bieden.

"Aan ons allemaal de taak om iedereen ervan te doordringen dat vaccins noodzakelijk en effectief zijn. En veilig. En om dat laatste met gezag te kunnen zeggen, moeten we signalen over (ernstige) bijwerkingen serieus nemen en daar naar handelen. Stelt u zich eens voor dat de minister van Volksgezondheid na de meldingen door het bijwerkingencentrum Lareb zou hebben gezegd: ‘niks aan de hand mensen, gewoon doorprikken.’ "

Geloof me, de doorsnee Nederlander zou dan nog veel vaker helemaal niet gaan prikken, juist ook omdat er in de reguliere (MSM) en de socialmedia zoveel verschillende en tegenstrijdige verhalen rond gaan.
Dan weet ik zeker dat niet alleen AZ niet genomen zou worden, maar ook de andere niet.

Het blijft hoe dan ook moeilijk en een helse onderneming....ik ben blij dat het niet op mijn bordje ligt in ieder geval.
#3424612
@Siberienne of Milly, een vriendin van me heeft sarcoidosis en haar HA heeft haar op de reservelijst gezet voor AZ. Ze heeft ook een verhoogd aantal leuko's. Is er iets bekent over deze combinatie?
Ik kom er zelf niet helemaal uit en denk dat jullie dat beter weten. :biggrin2:
#3424615
Mandarijn schreef:Hoezo werken we langs elkaar heen: mijn pa (8 april moderna prik in het zkh, hij is long- en hartpatiënt) kreeg afgelopen week de brief van het RIVM om een afspraak te maken voor de Pfizer prik.
Dat is gelukkig dan weer wel gecommuniceerd, dat er verschillende plekken zijn waarvan je de oproep kunt krijgen, en je hem dus dubbel kunt ontvangen.
Er is gevraagd om daar zelf op te letten, omdat de verschillende plekken niet in elkaars systeem kunnen.
#3424624
sam28 schreef: ma 19 apr 2021, 09:10 @Siberienne of Milly, een vriendin van me heeft sarcoidosis en haar HA heeft haar op de reservelijst gezet voor AZ. Ze heeft ook een verhoogd aantal leuko's. Is er iets bekent over deze combinatie?
Ik kom er zelf niet helemaal uit en denk dat jullie dat beter weten. :biggrin2:
Sam, ik kan geen wetenschappelijke publicaties vinden die specifiek over deze combinatie gaan.

Specifieke gegevens over de werkzaamheid en veiligheid zijn nog niet beschikbaar voor mensen met immunosuppressie als gevolg van medicijnen of chronische ziekten. Mensen met auto-immuunziekten of die immuungecompromitteerd zijn, worden tot op heden niet specifiek uitgesloten van het krijgen van het AZ vaccin.

Ik zou je vriendin willen aanraden om te rade te gaan bij de patiënten vereniging en haar specialist, als ze nog onder behandeling staat. Ik kan me namelijk voorstellen dat het al dan niet gebruiken van immunosuppressiva als bijvoorbeeld prednison moet worden meegewogen. Als je vriendin momenteel in een actieve fase van de ziekte zit en bijvoorbeeld prednison slikt dan heeft ze een verminderde immuunrespons.

Als ik even denk aan het risico op ernstig ziek zijn a.g.v. een besmetting met COVID versus het risico op de tot nu toe bekende ernstigste complicatie, namelijk het HIT-achtige ziektebeeld, dan lijkt het risico op het eerste me groter dan het risico op het laatste. We weten inmiddels dat bij mensen met klachten die verdacht zijn voor deze complicatie een z.g. ‘HIT-test’ beschikbaar is die heel snel uitsluitsel kan geven en dat deze complicatie goed te behandelen is met prednison, plasmaferese en immunoglobulines.

Ik weet niet hoe recent haar labwaarden zijn, maar wellicht is het verstandig om die in overleg met HA of specialist zo nodig opnieuw te laten bepalen voordat ze gevaccineerd wordt. Overigens is een leukocytose zoals je weet op zich weinig specifiek: stress kan dit al veroorzaken. Als er geen sprake is van z.g. ‘links-verschuiving’, dan is een leukocytose op zich geen contra-indicatie lijkt mij, maar ook hier: overleg met de specialist en bespreek het vooral ook met de HA.

Het spijt me dat ik niets conclusiefs te bieden heb Sam, alleen maar advies.
#3424625
Gisteren was Marcel Levi, een Nederlandse internist en hoogleraar die tot voor kort in Engeland de scepter zwaaide over de Londense ziekenhuizen en daar als zodanig midden in de COVID-crisis stond, te zien in Buitenhof.

Hij had een heel helder verhaal over hoe we moeten kijken naar risico’s op bijwerkingen, of Nederland het juiste vaccinatiebeleid volgt en wat we kunnen leren van Engeland. De moeite van het bekijken waard.

Hier de link:
NB: het kan zijn dat je eerst Hongaarse reclame krijgt. ;D
#3424627
Mandarijn schreef: zo 18 apr 2021, 00:02 Hoezo werken we langs elkaar heen: mijn pa (8 april moderna prik in het zkh, hij is long- en hartpatiënt) kreeg afgelopen week de brief van het RIVM om een afspraak te maken voor de Pfizer prik.
Daar is over gecommuniceerd hoor. Volgens mij hoef je niks te doen, tenzij in de brief anders vermeld.
#3424632
Ik heb ook een vraagje namens mijn 74-jarige buurvrouw. Die mag woensdag haar AZ-prik halen maar ze durft niet, ivm de tromboseberichten. Ik heb haar al een paar keer plagerig gezegd dat ze volgens mij niet in de leeftijdscategorie valt waarbij trombosecomplicaties met AZ optreden, maar heb ook beloofd dat ik het hier op BP nog even zou navragen. Kan mijn buurvrouw van 74 probleemloos (in principe) de AZ-prik gaan halen? Ze is op zich goed gezond, heeft wel flinke osteoporose en ik geloof dat ze ook bloeddrukproblemen heeft.
#3424636
Anne in Zweden schreef: ma 19 apr 2021, 12:56 Ik heb ook een vraagje namens mijn 74-jarige buurvrouw. Die mag woensdag haar AZ-prik halen maar ze durft niet, ivm de tromboseberichten. Ik heb haar al een paar keer plagerig gezegd dat ze volgens mij niet in de leeftijdscategorie valt waarbij trombosecomplicaties met AZ optreden, maar heb ook beloofd dat ik het hier op BP nog even zou navragen. Kan mijn buurvrouw van 74 probleemloos (in principe) de AZ-prik gaan halen? Ze is op zich goed gezond, heeft wel flinke osteoporose en ik geloof dat ze ook bloeddrukproblemen heeft.
Hier staat een samenvattend bericht van de EMA dat ze hebben uitgestuurd: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid ... lood-clots
Daarin staat onder andere het volgende:
Cases of thrombosis and thrombocytopenia, some presenting as mesenteric vein or cerebral vein/cerebral venous sinus thrombosis, have been reported in persons who had recently received COVID-19 Vaccine AstraZeneca, mostly occurring within 14 days after vaccination. The majority of reports involved women under 55, although some of this may reflect greater exposure of such individuals due to targeting of particular populations for vaccine campaigns in different Member States.
De buurvrouw valt dus inderdaad niet in de leeftijdscategorie. Hier in Nederland wordt de grens van 60 jaar aangehouden. Wanneer ik jouw buurvrouw zou zijn zou ik stellen dat de kans op complicaties zeer minimaal is terwijl de complicaties van corona/covid19 zeer waarschijnlijk erg zullen zijn. Ik zou als ik jouw buurvrouw was dus zeker de vaccinatie nemen.
 Terug naar “Bar-plaats”

Barfplaats wordt gesponsord door