Zoals jullie zien ben ik nieuw hier, al moet ik eerlijk bekennen dat ik al een aantal weken 'stiekum' meelees op jullie forum. Ik ben An, 28 jaar oud, getrouwd en sinds april 2002 de trotse pleegmama van een drietal katten: Max, Loki en Beertje. Het zijn britse kortharen en ze komen uit hetzelfde nestje; Beertje is mijn meisje, Loki en Max zijn mijn jongens.
Toen afgelopen winter de 4-jarige kater van een kennis van mij overleed aan acute blaas-problemen en een andere mij bekende kat in diezelfde periode een héél traumatische 6 weken doormaakte vanwege blaasproblemen die niet over wilden gaan ben ik me rotgeschrokken. Ik werd me hierdoor heel bewust van het feit dat dit een gróót probleem onder huiskatten is en ik heb, met behulp van een bevriende ex-dierenartsassistente geprobeerd de voeding van mijn katten aan te passen om te voorkomen dat er problemen zouden ontstaan. Ik wil gewoon dat mijn liefjes het fijn hebben en goed eten krijgen. Naar aanleiding van haar adviezen ben ik wat minder, maar wel kwalitatief béter nat voer gaan geven (van één blik van 400 gram per dag met z'n drietjes naar één maaltijdzakje per dag per kat) en ben ik ook kwalitatief betere brokken gaan kopen (qua hoeveelheid heb ik op dat punt niet veel veranderd: ik zorgde gewoon dat er áltijd, 24/7, brokjes stonden).
Helaas was ik te laat met de dieet-aanpassingen van mijn diertjes: een aantal weken terug bemerkte ik dat Max zich toch wel erg vaak 'tussen zijn poten' waste en na een tweetal dierenarts-bezoeken was het duidelijk: blaasgruis. Hij is gespoeld omdat hij verstopt zat en hierbij was inderdaad gruis te zien, maar de (weekend-)dierenarts heeft helaas niet gekeken naar wát voor gruis. Toen onze eigen dierenarts een week of anderhalf later zijn plasje testte was er al geen gruis meer te vinden. Ik vond het een súpergrote opluchting, maar ondertussen ben ik er wel achter dat het handig zou zijn geweest als ik had geweten wat voor soort gruis hij heeft, want daarvan heb ik dus werkelijk geen idee.
Als gevolg van deze problemen heb ik natuurlijk diverse adviezen gekregen betreffende de voeding die ik mijn katten voorschotel, maar daarbij heb ik dus één probleem: ik heb drie dierenartsen gesproken, en alledrie hebben ze een andere mening over wat goed is voor mijn katten. Alledie raden ze wel de Urinary SO-brokken (Royal Canin) aan voor mijn liefjes, maar wat ik er daarnaast wel of niet bij mag geven verschilt nogal. Wel nat voer, geen nat voer, alléén nat voer, alléén brokken.. Omdat ik daar dus een beetje moe van werd ben ik zelf op het internet gaan zoeken, niet beter wetende dan dat ik 'wel even een antwoord zou vinden'. Helaas, ik kwam bedrogen uit: ook op het internet lopen de meningen zéér sterk uiteen. Op deze manier ben ik echter wél voor het eerst in aanraking gekomen met het rauw/versvoerprincipe en het spreekt mij mateloos aan. Sinds mijn katten dus op dieetvoer zitten ben ik al met 'onderzoek' bezig en ik begin steeds meer te neigen naar het overzetten van mijn katten op vers, rauw voedsel.
Daar zit wel één maar aan: mijn dierenarts is het er VOLSTREKT niet mee eens. Ze liet duidelijk weten dat ze ons en onze vragen maar lastig vond, en kon ons geen bevredigende antwoorden geven waaróm ze er dan op tegen is. Ik wil haar graag geloven, maar zonder steekhoudende argumenten vind ik dat redelijk moeilijk. "Omdat ik het nu eenmaal beter weet" doet het nogal slecht in mijn woordenboek. Nu heb ik al op veel plaatsen gelezen dat dit vaker een probleem vormt en op zich trek ik me er niet zo veel van aan, alleen, tja.. Wie kan me zeggen of ik door mijn eigen eigenwijzigheid niet mijn kat opnieuw ziek maak? Vandaar dat ik dus toch maar eens de stoute schoenen aantrek en jullie consulteer. Ik hoop dat jullie het niet erg vinden dat ik wat kritische vragen ga stellen hoor, maar ik wil gewoon het beste doen voor mijn katjes. Als ik een verkeerde keuze maak en hij wordt weer ziek zou ik mezelf een ontzettend rotwijf vinden, zeg maar

Nouja, hier dus mijn vragen:
- Werkt KVV (jaja, ik heb me ingelezen) alleen goed bij bepaalde soorten blaasgruis? Of zijn alle katten met blaasgruis hierbij gebaat? Of is hier weinig over bekend?
- Bestaat de kans dat Max weer ziek wordt wanneer ik hem op dit voer overzet, en zo ja: achten jullie deze kans groot?
- Zijn er meerder soorten KVV en zo ja: wat is het verschil? Ik heb begrepen dat Bibi zonder en Carnibest met toegevoegde stoffen werkt. Welke heeft jullie voorkeur en waarom?
- Ik las op een site dat de enige voeding die écht goed is voor je dier volledig zelf samengesteld is, ongemalen en met vlees op bot. KVV geven was in elk geval wel beter dan brok, maar écht goed zou dit ook niet eens zijn. Wat vinden jullie? Ben je, als je KVV geeft, lui of is dit net zo'n verantwoorde voeding als wanneer je zelf samen gaat stellen? Wanneer ik het namelijk echt zelf samen zou moeten stellen is dit voor mij zéker een extra hoge drempel om over te stappen.
- Er zijn een aantal onderzoekers en dierenartsen onverdeeld voorstander van deze vorm van diervoeding, maar zijn er wellicht ook onafhankelijke onderzoeken die iets zeggen over dit onderwerp?
- Ik zou ook graag wat negatieve kritiek (het liefst uit wetenschappelijke hoek) willen lezen, omdat ik de zaak graag van meerdere kanten belicht zou zien. (Overigens niet omdat ik graag negatieve dingen hierover wil horen, maar omdat ik gewoon heel nieuwsgierig ben naar de tegen-argumenten die tegenstanders hiervan hebben. Ik kan dáár namelijk bar weinig van vinden, op het verhaal 'ziektekiemen' na.)
- Een andere bekende van mij heeft een poes met blaasgruis en zij mag van de dierenarts die haar behandelt wel een stukje vlees, maar alleen wit vlees, dus geen orgaan- of rood vlees. Overal waar ik echter lees over Barf-voeding en/of KVV wordt er ook orgaanvlees betrokken in de diëten van de dieren. Wat vinden jullie daar nou van? Onzin? Of zou dit juist wel een kern van waarheid kunnen bevatten?
Sorry voor mijn lange verhaal en vele vragen en bij voorbaat héél veel dank voor het lezen en reageren. Ik vind het gewoon hardstikke moeilijk om door de bomen het bos nog te zien, terwijl het enige dat ik wil blije, gezonde katten zijn..