Hallo en welkom hier!
Da's tobben met twee van die patienten joh! Maar gelukkig ga je over op vers, daar doe je ze zeker veel goed mee. En goed dat je het boek van Tannetje gelezen hebt!
OK, er is hier gigantisch veel informatie over hoe en wat te voeren, dus ik zou zeggen lezen, lezen, lezen!
Hieronder een introductie.
Karel met z'n struviet. Twee dingen zijn belangrijk bij het bestrijden van struviet: eventuele infecties genezen en de urine verzuren. In voldoende zure urine kan nl het struviet niet kristalliseren en wordt het uitgeplast. Meestal heeft een kat urine die niet zuur genoeg is als gevolg bv van brokken, daardoor wordt er gruis gevormd, dit irriteert de blaaswand, in de basische urine krijgen bacterien een kans en dan heb je vervolgens een blaasontsteking. Door die ontsteking wordt de urine minder zuur en zo houd je de boel aan de gang.
ALs er dus sprake is van een infectie moet die iig bestreden worden, met antibiotica. Anders krijg je nl de pH (zuurgraad) van de urine niet naar omlaag (=zuurder). Het is dus belangrijk vast te stellen of dit het geval is.
Maar het belangrijkste is de kat te helpen de urine zuur genoeg te maken. Vers voeren helpt daar een heel eind in, maar er zijn katten waarbij je daarnaast extra moet verzuren. Dat doe je met ascorbinezuur oftewel vit. C, cranberry-capsules en/of appelazijn. Vit. C is heel effectief mits je zorgt dat je de ascorbinezuur, niet time-released, te pakken krijgt. De andere in de handel zijnde vormen zijn niet effectief. Dit spul kan diarree veroorzaken in grote hoeveelheden, het is dus zaak de dosis langzaam op te voeren en als je merkt dat de kat aan de dunne gaat, minder te geven. Daarnaast kun je een klein scheutje appelazijn door het voer gooien, ff kijken oftie het dan nog eet, en cranberry-capsules openmaken en de inhoud over het voer.
Het is heel handig om de zuurgraad van de urine zelf te meten, je kunt pH stripjes bij de apotheker kopen. Is de pH lager dan 6,5 dan moet je minderen met je verzurende maatregelen, is hij hoger dan 7 dan moet je meer doen.
OK, zover het struviet.
Van FIV weet ik niks, dat laat ik dus aan de deskundigen over. Weerstand opvoeren lijkt me sowieso een goed idee en dat doe je ook met vers voeren.
Dieten voor katten. Je kunt de barf-rekenhulp aanhouden, alleen zou ik Karel zeker geen groente geven, dat werkt nl het verzuren van de urine tegen. Nog afgezien van de vraag of hij het eet, de meeste katten hebben er een broertje aan dood. In plaats van groente kun je extra spiervlees geven.
Je kunt katten ook wat minder bot geven dan honden, het soort prooien dat een kat in het wild vangt bevat in verhouding minder bot dan de grotere prooien die honden eten.
En een hele goeie richtlijn ter ondersteuning en om te zorgen dat je niet tureluurs wordt van het geweeg en gemeet, is 'denk prooi'. Denk aan complete prooien, een hele kip bv, een hele kwartel, een heel konijn enz. en kijk naar de verhoudingen van de diverse organen en spieren en botten in zo'n compleet dier. Hou dat grofweg aan, het steekt echt niet op een grammetje meer of minder, maar dan heb je een houvast.
Het makkelijkste is dan ook complete prooien voeren maar dat is lastig en kostbaar dus niet voor iedereen weggelegd. Ik doe het bv zelden en mijn katten doen het al zeker 6 jaar prima op mijn dieet.
Wat kun je nu gaan voeren? Het allermakkelijkste voor jou zelf is kvv, kompleet versvoer, zoals bv Rodi, Smuldier, Energique, Duck, er zijn er heel veel tegenwoordig en elke supermarkt of dierenwinkel heeft het wel in huis. Het is gemalen dus makkelijk te eten, het is compleet dus geen zorgen over of je arme diertje geen tekorten oploopt

als overgang naar 'het echte werk' dus barf is kvv echt niet verkeerd.
Wil je serieus gaan barfen dan doe je je dieren een heel groot plezier. Het is meer werk, je moet er ook aandacht en denkwerk, zoekwerk en energie in investeren maar dan geef je je katten ook het beste dat ze kunnen krijgen. En je bent al goed begonnen met kuikens en hart en vleugels. Het is ook beslist geen probleem om eerst eens te kijken wat ze zo lusten en weg kunnen werken, ze vallen echt niet dood neer als ze eens een week niet precies alles afgewogen en 'in balans' binnenkrijgen.
Kip is een goed begin, makkelijk aan te komen en betaalbaar. De markt-poelier is een goed adres, die wil vast wel leuke dealtjes maken als jij regelmatig flinke hoeveelheden komt inslaan. Nekken zijn altijd een goed begin, dan heb je 1/3 bot en 2/3 spiervlees, het is voor de meeste katten goed weg te werken, zeker als je er een paar klappen met een hamer op geeft (doe ze in een plastic zak voor het spatten

), je doet er een kippenlevertje, een hartje en een maagje bij en voila, complete maaltijd. Vleugels zijn ook prima, de botjes kun je stukknippen met een snoeischaar dan krijgen ze dat makkelijk weg. Betaalbaar zijn meestal karbo's oftewel de bovenkant van poten, daar zijn de botten stevig van dus die moet je dan extra knippen en/of slaan. Ikzelf haal ze door de vleesmolen (Marktplaats, 5 euro, maat 8 of 10, snijplaat met grote gaten). Maar mijn katten zijn oud en deels tandeloos.
Dan geef je af en toe een geklutst eitje, vinden ze meestal een tractatie. En een keer per week vette vis, zalm of sardien bv. Je kunt ook blikzalm of -sardien voeren, vinden ze vaak ook geweldig, maar vers is beter.
Gaat dat allemaal goed dan kun je gaan uitbreiden. Bv rundergehakt in de aanbieding, neem een kilo of wat mee, en vul aan met kipkarkassen (bestellen bij de poelier, meestal per 10 kilo). Die karkassen kun je ook malen. Geen varken voeren trouwens! Bakkie poulet of soepvlees dat op de datum is of goedkope lapjes is ook prima. Vetrandje is goed voor de kat! Idem voor hart en lever.
Ga eens langs de Islamitische slager en kijk wat die aan leuke dingen heeft, geitensnippers of lamssnippers bv, hart, lever, nier, maar ook eendenpoten of -nekken. Die hebben harde botten dus dat wordt weer meppen/malen.
Vraag bij de poelier naar kwartel- of parelhoenkarkassen of zelfs hele kwartels of parelhoenders. Betaalbare karkassen vind je bij bv de Sligro.
Het echte werk: vind een lokale duivenmelker en neem de afgemaakte duiven over. Of doe mee met de prooienvoerders en bestel hele muizen, ratten, cavia's, hamsters e.d. bij Kiezebrink.
Tegen die tijd heb je een aparte kattenvriezer trouwens
OK, volgens mij kun je vooruit voorlopig.
Heel veel sterkte met je zieken en hopelijk zien we je hier vaak!