Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: pearlsofpassion, koekje

Door thuismama
#3375131
Hoi,
Gisteren onze donskoy en siamees naar de DA om te steriliseren. Alles vlot verlopen, maar tot frustratie van de DA wilden ze haar dure blikvoer niet eten :D Ha nee, die zijn wel wat beter gewend!
Blijkt dat de DA (overigens gespecialiseerd in katten, ze doet geen andere dieren), zeker niet tegen rauw voer is. Ze vindt alleen dat het personeel het wel vaak verkeerd doen. Ze heeft het over de samenstelling van het voer, dat er nogal wat kvv's niet goed zijn, en daar kan ik helemaal inkomen. Prooidieren geven vindt ze bijvoorbeeld wel een heel goed idee.
Dan vraagt ze of ik toch wel overdag droge brokjes ter beschikking hou. Volgens haar is dat nodig omdat de spijsvertering van een kat ingesteld is op een 15-tal keer per dag kleine hapjes eten. Als dat waar is, doe ik het wel degelijk verkeerd met mijn twee voermomenten en een snackje per dag.
Wat denken jullie daarvan?
Gebruikersavatar
Door sam28
#3375140
Als een katachtige in de natuur jaagt, doet ie dat dan 15x of gewoon 1x en vreet zich dan vol?

Bij mij krijgen ze 1x per dag eten, sinds Lea rauw eet en Siepie kitten af is. De DA complimenteerde me dat mijn poezen zo goed in conditie zijn en er goed uitzien. Ik denk dat ik dus wel ergens wat goed doe. ;)
Gebruikersavatar
Door koekje
#3375148
Het argument van de dierenarts is er 1 die ik alleen maar binnen een pro-brok setting heb gehoord. Dat maakt het uiteraard niet perse onwaar of niet correct, maar ik vind het wel frappant.
Hier krijgen ze 1-2x per dag (Ot wil meestal maar 1x, Sien soms 2x) een maaltijd.
Door thuismama
#3375153
@SAm28
Ik voer ook al jaren rauw, en krijg ook complimenten over de conditie van vacht, tanden enz. Je hebt natuurlijk gelijk "The proof is in the pudding". Als de kat er goed uitziet en zich goed voelt, dan zullen we ze ook wel juist voeren.
En ja, grote katachtigen eten maar 1 keer om de paar dagen in de natuur, maar doen kleine katachtigen dat ook? Dat vond ik wel een interessante bedenking.
Door kakocavi
#3375157
Katten hebben in het wild een voorkeur voor kleine prooien, zoals kleine knaagdieren, vogeltjes en hagedissen. Ze zijn er dus op ingesteld om meerdere keren per dag te jagen en een aantal keer per dag te eten. Vangen ze een grotere prooi, dan wordt vaak een deel begraven voor later. In tegenstelling tot honden zullen ze zich van nature dus niet volvreten en dan voorlopig daarop teren. Mijn eigen katten eten wanneer ze willen en dat komt neer op drie of vier keer per dag. Eén keer dag vind ik persoonlijk te weinig.
Door thuismama
#3375161
@kakocavi

Hoe pak je dat praktisch aan? Rauw voer een hele dag laten uitstaan, lijkt me moeilijk, niet? En bovendien zit ik hier met een schrokop en een rustig etend prinsesje. Ik vrees dat als ik gewoon eten laat staan, Orélie er nauwelijks aan te pas gaat komen. Dan heb ik binnenkort een kat met over-, en een met ondergewicht.
Door kakocavi
#3375164
thuismama schreef:@kakocavi

Hoe pak je dat praktisch aan? Rauw voer een hele dag laten uitstaan, lijkt me moeilijk, niet? En bovendien zit ik hier met een schrokop en een rustig etend prinsesje. Ik vrees dat als ik gewoon eten laat staan, Orélie er nauwelijks aan te pas gaat komen. Dan heb ik binnenkort een kat met over-, en een met ondergewicht.
Het kan ook zeker niet met alle katten :) Ik heb geluk met de mijne, die zijn beide goed in staat om zelf te doseren.
Ik voer ze drie keer per dag: voor ik naar mijn werk ga, als ik thuiskom en voordat ik ga slapen. In het weekend wanneer nodig. Als er nog oud voer staat haal ik het weg bij een nieuwe voerbeurt maar ik doseer het zodanig dat het dan meestal op is. De voerbak staat op een koele plek en ik heb er zo een met een luchtdichte klep en een bewegingssensor, dus er komen geen vliegen bij. De meeste mensen hier voeren op vaste tijdstippen en halen het daarna weg, dat is denk ik wel iets beter voor de voedingswaarde maar dit werkt al jaren prima voor mijn beesten en ze dwingen op bepaalde tijdstippen te eten zou het drama niet waard zijn.
Gebruikersavatar
Door sam28
#3375171
Hihi, ze willen hier ook wel 4x pd eten. Maar als ik dat doe dan krijg ik geen complimenten meer maar de bedenking dat ze te dik zijn ;D Veelvraten.

Ik heb geen idee of kleine katachtigen dat ook doen. Ik heb wel probeer er logisch over na te denken en heb alleen een voorstelling van natuurfilms door die over leeuwen maar niet van kleine katachtigen. :-\ Het zou zomaar kunnen dat als ze de mogelijkheid hebben tot vaker eten dat ze dat doen.
Gebruikersavatar
Door dinky89
#3375182
Natuurlijke voeding zijn natuurlijk muizen. De gewone huismuis is zo'n 19 gram volgens internet. Een normale huiskat eet volgens de richtlijnen 100 - 120 gram per dag wat neerkomt op zo'n 5 a 6 muizen per dag. Dat zijn dan dus 5 a 6 eetmomenten per dag. Geen idee dus waar die 15 vandaan komt?

Hier houden we 3 voermomenten aan. S ochtends bij het opstaan, rond 5 a 6 uur en rond 9 uur s avonds. Met 1 moment zou er wel sprake zijn van eerder braken ivm gulzigheid en honger.

Combinatie van brokjes en rauw wordt juist eerder afgeraden omdat dat voor verteringsproblemen kan zorgen. Bovendien hebben katten in het wild ook geen continu buffet.
Door kakocavi
#3375185
dinky89 schreef:Natuurlijke voeding zijn natuurlijk muizen. De gewone huismuis is zo'n 19 gram volgens internet. Een normale huiskat eet volgens de richtlijnen 100 - 120 gram per dag wat neerkomt op zo'n 5 a 6 muizen per dag. Dat zijn dan dus 5 a 6 eetmomenten per dag. Geen idee dus waar die 15 vandaan komt?
Ik denk dat je dan ook rekening moet houden met de hogere energiebehoefte van wilde katten. Een topsporter heeft ook meer energie nodig dan de gemiddelde mens met kantoorbaan, zo zal een wilde kat ook meer eten dan een huiskat. Of je dan op 15 eetmomenten per dag uitkomt weet ik niet, wilde katten zullen misschien ook grotere prooien vangen. In elk geval hebben ze een heel ander eetschema dan honden en dat ze van nature meermaals per dag eten lijkt mij logisch.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3375187
Tja...
Ik ben ervan overtuigd dat een kat in de natuur idd een aantal keren per dag eet. Een tiental keer kan, maar dat zal zeker niet elke dag lukken. Een wilde kat vangt ook wel eens een duif of een konijn of zo. En dan eten ze vast wel meer dan een muis-portie. Dus eten ze 10 keer op een dag omdat ze dat ideaal vinden? Of uit noodzaak omdat muizen nu eenmaal maar zo klein zijn en de kat ze meestal per 1 vangt?

Toch ben ik ervan overtuigd dat de meeste huiskatten het liefst vaak kleine hapjes eten. Enkel de veelvraten hebben graag eens een goed gevulde maag.
Maar ik zie dat praktisch niet zitten op rauw en de voordelen van rauw tov brok wegen hier zwaarder door dan dit nadeel. Op brok kregen ze trouwens ook al afgemeten en op vaste tijdstippen omdat Cuzco te dik werd.

Hier kregen ze in het begin op rauw 3 maaltijden op een dag. Maar toen ze door omstandigheden een tijdje maar 2 kregen, leken ze dat aangenamer te vinden. Minder gezeur, voldaner, beter eten. Kleintje sloeg zelfs 1 van de 3 maaltijden bijna standaard over. Dus ben ik 2 maaltijden gaan geven.
Gebruikersavatar
Door Hope
#3376084
Mijn katten zijn tam maar het zijn goede vangers. Ze eten buiten muizen, vogels, konijnen, soms een duif of een haas en als ze samenwerken vangen ze een fazant.
Ik zie ze toch wel 4-10 keer per dag met iets thuiskomen.

Ze krijgen van mij nog 1x per dag voer. De rest moeten ze zelf maar vangen. Ik zie wel groot verschil in de katten. De ene jaagt graag muizen en eet zomaar 10x, de ander vangt liefst groter wild. Die verstopt dat (liefst op zolder, ik dacht het dus niet!) en eet dat in meerdere porties op. Dag 1 meestal het orgaan en wat vlees, dag 2 het spiervlees en wat bot en dag 3 de restjes die hij nog weg krijgt. Daarna kan hij echt urenlang in de zon liggen terwijl zijn zus achter de muizen aan zit.

Daarnaast vangen ze allebei insecten en ook die eten ze graag. Als ik die mee tel komen ze minstens aan 10x iets te eten per etmaal.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door