Moderator: Lizzy
Lizzy schreef: Maar wel bedankt want het is een knap (en duidelijk) stukje tekst!mischien wat voor in de bieb?
Groetjes, Lizzy
Esther2 schreef: Antw: anti-oxidanten zijn Vitamine C en E, natuurlijk dan wel chemisch vervaardigd (als in een vitamine-pil).Vitamine C en E werken o.a. als anti-oxidanten. Niet alle anti-oxidanten zijn Vitamine C en E In brokken zitten volgens mij vaak chemische stoffen die afgeleid zijn van vitamine C en E, niet de vitamine zelf. Calcium is overigens geen vitamine.
Noot: chemische anti-oxidanten zijn chemisch vervaardige vitamine C en E, het blijven vitamines.
(Kijk eens wat er aan chemische vitamines in mensenvoeding wordt toegevoegd, vb: vit. C in melk of calcium in sinaasappelsap).
Vraag: wat doen anti-oxidanten
Antw: het zijn stoffen die zich niet met zuurstof verbinden (oxideren=met zuurstof verbinden), die er dus voor zorgen dat voedsel niet bederft of het lichaam van binnenuit beschermen tegen vrije-radicalen of van buitenuit (als in dagcrème, waar ik dus niet in geloof)
karray schreef: bedankt Esther,voor de duidelijke en volledige uiteenzetting, over dit itemThanx, Karray! Ik heb het met veel plezier uitgezocht.
Lijkt mij wel dat je een behoorlijke hoeveelheid nodig heb om te conserveren, maar het is dus de methode om te conserveren.
Nu is het ook weer duidelijk waaromt je onmisbaar bent op dit forum
Esther2 schreef: Vitamine C en E zíjn anti-oxidanten. Wat zijn volgens jou andere anti-oxidanten die géén Vitamine C en E zijn(natuurlijk dan wel chemisch vervaardigd)?In hondenbrokken worden/werden vaak BHA, BHT en ethoxyquine gebruikt, maar er bestaan er nog véél meer.
En je schreef:Jij schrijft dat de stoffen ZELF niet oxideren. Ik schrijf dat ze er voor zorgen dat ANDERE stoffen niet oxideren. Lijkt me niet helemaal hetzelfde
==Volgens mij zijn anti-oxidanten stoffen die er voor zorgen dat ANDERE stoffen (zoals bijv. vetten) niet gaan oxideren.==
Dat klopt en schreef ik ook:
het zijn stoffen die zich niet met zuurstof verbinden (oxideren=met zuurstof verbinden), die er dus voor zorgen dat voedsel niet bederft...
Groetjes, Esther
Sander schreef:Volgens mij bedoelen we hetzelfde hoor, Sander!
In hondenbrokken worden/werden vaak BHA, BHT en ethoxyquine gebruikt, maar er bestaan er nog véél meer.
Jij schrijft dat de stoffen ZELF niet oxideren. Ik schrijf dat ze er voor zorgen dat ANDERE stoffen niet oxideren. Lijkt me niet helemaal hetzelfde