Moderator: Lizzy
Waarom de spercieboontjes even koken?Bevatten Lectine 'n soort eiwit - giftig voor mensen en dier- maar wordt door koken onschadelijk gemaakt.
hellenbanjerbo schreef: hoe zit dat dan met tauge? dat zijn rauwe sojabonen (toch ook een peulvrucht) maar dan gekiemd en die doe ik vrolijk door de groentenmix.Bij mijn weten is tauge afkomstig van de katjang idjoe/mungboon en niet van de soja-boon. Ik kan trouwens in mijn boek (de voedingswijzer) geen waarschuwing vinden. Ergo, daar staat zelfs dat het bijvoorkeur rauw gegeten moet worden. Persoonlijk zou ik me er geen zorgen om maken. De hoeveelheid tauge die je in je groentemix verwerkt is waarschijnlijk niet zo dramatisch veel.
202spots schreef: Bevatten Lectine 'n soort eiwit - giftig voor mensen en dier- maar wordt door koken onschadelijk gemaakt.oei dat wist ik niet en ik deed ze er altijd rauw door.
Wanneer je al ongekookte spercieboontjes door de mix hebt gedaan dan kan je dat nu wel opmaken, maar volgende keer dus wel eerst de boontjes voor 5 min. koken en dan pas pureren.
~~~
Peulvruchten en bonen (lectinen)
In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen. De
symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op.