Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door tuulia.taskinen
#3394524
Hi,

Wij hebben een Tibetaanse Terrier teefje van 18 maanden oud. Na wat binnenshuis plassen heeft onze dierenarts urine onderzoek gedaan en cystine geconstateerd. We hebben eerst speciale brokken geprobeerd maar hier kon ze niet goed tegen. We zijn dus BARF gaan voeren sinds donderdag en dat gaat goed maar we willen nog wat advies omdat we er nieuw mee zijn.

We zijn met onze hond bezig met schapendrijven, behendigheid en gehoorzaamheidstrainingen. We zijn best actief met haar ook als ze geen trainingen doet krijgt ze elke dag minimaal een uur te rennen in het bos. Ook soms gaan we naar het hondenpark.

Ze kan erg kieskeurig zijn als het op haar eten neer komt. Het meeste voer wat wij op het moment geven bestaat uit spiervlees wat ze verwarmd helemaal erg lekker vind. Onze fokker adviseerde om kip en zalm gebakken te voeren.

Dit is wat we haar tot zo verre hebben gegeven(maar we gaan hiermee varieren):

Spiervlees 200g/dag
Hert
Eend
Kip
Zalm

Orgaanvlees 30g/dag
Kippen maag
Kippen lever
Eenden hart
Konijnen nieren

1 Kippen nek om de dag zodat ze gewend raakt aan bevleesde botten. Ze houd er van maar eet ze te snel. Ook krijgt ze 30g zoete aardappel/volkorenrijst per dag. We hebben groentemix besteld maar hoeveel zou ze hierbij dit moeten krijgen?

Supplimenten
Youmove voor actieve honden
Visolie capsules met knoflook(Frama best for pets)
Kernalvit

Als tussendoortje krijgt ze gedroogde lamspens en gedroogde konijnen oren.

Zijn we goed op weg of moeten we nog iets aanpassen?

Groetjes,
Tuulia
Door Lizzy
#3394535
Ik ga eerst even tekst uit een oud topic geven over cystine:

Ik zelf gelukkig niet maar er zijn meerdere mensen op Barfplaats geweest met een hond met deze kristallen. En geen van die honden zijn uiteindelijk over gegaan op brok. Wat belangrijk is om te weten is dat dit om een genetische aandoening gaat. En dat je je hond, wat je ook doet qua medicijnen of qua voeding, nooit van deze kwaal geneest. En of je je hond nou brok geeft of vers: hij ontwikkeld gruis bij een te lage pH waarde en hij kan een vastloper krijgen als er teveel gruis in de urine verzamelt is, dit samen klontert en hij het niet meer uit kan plassen. En dat is het moment dat je als de wiedewaai naar de dierenarts moet om een katheter in te laten brengen en hem door te laten spoelen. Met een beetje mazzel krijgt de dierenarts hem leeg zonder operatie. Maar dit gevaar, wat je ook doet, loert altijd.

Wat verder meer dan essentieel is, is dat je hond genoeg vocht binnen krijgt. Waterrijke voeding is daarbij essentieel!!! En dus zou ik me never nooit niet over laten halen om brokken te voeren. Brokken bevatten 6% vocht. Verse voeding bevat 60% vocht. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat verse voeding veel beter voldoet aan waterrijke voeding.

Maar dat is ook nog niet genoeg. Je hond moet meer drinken dan dat en je hond moet minimaal iedere 4 uur de gelegenheid krijgen om helemaal uit te plassen. Om je hond extra vocht binnen te laten krijgen, doe je er verstandig aan hem of bouillon gedurende de dag te geven (of bone broth: http://www.dogsnaturallymagazine.com/re ... one-broth/) of geitenmelk gemengd met water (of geitenyoghurt, net wat hij lekker vindt). Ik zou hem zelf eigenlijk om te beginnen 1 liter vocht extra geven. Dat is veel. Maar zo'n grote hond kan dat wel hebben en dan spoel je hem goed door.

Nou, verder is het toch wel zaak om zijn dieet aan te passen.

Cystine: Deze stenen vormen zich in een pH neutrale tot zure urine. Deze stenen worden veroorzaakt door een nierafwijking. Cystine-gruis is een afwijking bij het omzetten van bepaalde aminozuren in de nieren. Aminozuren (en andere stoffen) worden uit het bloed gefilterd en worden dan uit de urine gefilterd. Wanneer honden cystine blaasgruis aanmaken, bepaalde aminzuren, inclusief cystine (en ornithine, lusine en arginine - worden aangeduid als essentiële aminozuren oftewel dit zijn eiwitten die de hond niet zelf kan aanmaken maar uit z'n voeding moet halen) worden niet geabsorbeerd door de nieren waardoor er hoge concentraties in de urine terecht komen. Een van de aminozuren, cystine, heeft de eigenschap de urine zuur te maken en lijdt dan tot het vormen van nier/blaasstenen van het type cystine. Deze kunnen ernstige ziekte veroorzaken door de irritatie van het urinesysteem maar kunnen zelfs een blokkade veroorzaken die, wanneer niet tijdig ingegrepen wordt, zelfs tot de dood kan lijden. Het lijkt simpel: we vermijden het voeren van voedsel waar cystine in zit. En dat lost het probleem op. Want, geen cystine: geen problemen met het absorberen van cystine in de nieren en dus geen blaasgruis/stenen. Jammer genoeg... dit is niet het geval. Cystine is een essentieel aminzuur, wat betekent dat het beslist in een gezond dieet moet zitten (hond kan het niet zelf aanmaken en hond heeft het wel nodig om gezond te blijven). Ergo, het is zo belangrijk dat het lichaam zelfs cystine aanmaakt uit andere aminozuren, als het dieet zelf te weinig cystine bevat. Dus, helaas moeten we ons altijd zorgen blijven maken over hoe we de cystine die niet geabsorbeerd kan worden uit het lichaam kan worden getransporteerd. Natuurlijk is het zinvol een voeding te geven dat laag is aan cystine. Maar, we kunnen cystine dus niet elimineren van het dieet. Een truc om de urine meer alkalisch te maken is door middel van buffers. Deze buffers zijn stoffen die een inter-actie hebben met het spijsverteringssysteem die "ontzuren" of de urine-componenten bufferen. Deze stoffen zorgen dus voor hogere pH waardes (richting neutraal/neutraal) waardoor voorkomen wordt dat er zich gruis/stenen vormen. De meeste bekende stof is "baking soda" oftewel zuiveringszout oftewel sodium bicarbonaat.

"CYSTINURIA DIET :

Dietary modification, with the accompanying alkalinization of the urine, is the approach we recommend. The intent of this approach is to reduce the likelihood of the stones forming in the first place. This way, there is no need to surgically remove or medically shrink anything! It may seem that if we simply avoided feeding anything with cystine in it to the animal, that would solve the problem. Afterall, if there were no cystine, we would not have to worry about it being reabsorbed. Unfortunately, that is not the case. Cystine is not the “enemy”, in fact, it is an essential amino acid, meaning it must be a part of the diet of a healthy individual. It is so necessary, that the body will actually manufacture cystine out of other amino acids (methionine) if the diet is deficient in cystine. So, we will always have to be concerned with how best to rid the body of the cystine that cannot be reabsorbed. Of course it also makes sense that feeding the lowest cystine-containing sources of foods is a smart thing to do; we just cannot expect to eliminate cystine from the diet completely.

NOOT Lizzy: hier staat dus uitgelegd dat er een aangeboren probleem is waardoor de hond het eiwit cystine te reabsorberen. Cystine is bovendien een essentieel aminozuur en de hond moet het dus via het dieet binnen krijgen. Daarom schreef ik ook dat het onzin is om een dieet voor te schrijven dat laag in eiwit is. De hond heeft geen probleem met eiwit. De hond heeft problemen met het aminozuur cystine. En, net als bij de Dalmatier met purine, is het dus zinvol om voedsel te geven dat niet extreem hoog is aan cystine. En dan de schone taak om uit te vinden welke voedingsmiddelen hoog aan cystine zijn en welke laag... Ja helaas, het is allemaal niet zo eenvoudig.

GOAL OF THIS DIET
There are many types of urine stones that can develop in people and animals. Cystine stones behave differently from other types of urinary stones (for example, struvite) in that they tend to form when their environment (the urine) is acidic (low pH). Therefore, our goal in modifying the diet of an affected individual is to alkalinize, or raise, the pH of the urine. This creates an environment where the excess cystine will be less likely to form into stones, and more likely to be excreted as part of the urine solution.

NOOT Lizzy: hier staat dus uitgelegd dat cystine zich vormt in een zure urine. Daarom moet je een voer geven waar de urine iets alkalisch van wordt of je moet de zuurgraad van de urine verhogen. Als de zuurgraad van de urine hoger is (alkalischer), is er minder kans dat de gruisjes zich vormen tot steen. Het vreemde bij jouw hond vind ik de vrij hoge pH waarde van de urine, die van 7. Als ik jou was, zou ik die nog een paar keer meten.

How do we control the pH of the urine? Well, the pH is largely influenced by the diet consumed. Generally speaking, high-protein diets, based on large quantities of meats, lead to acidic urine. Low-protein diets, based more on plant materials, lead to alkaline urine. This diet is designed to balance the proportions of meat and vegetables, such that the dogs’ requirement for protein is met, but not vastly exceeded. We have also carefully chosen the included food items based on their analyzed cystine and methionine content, selecting those with the least amount of these amino acids.

Noot Lizzy. Hier staat uitgelegd:, even heel kort door de bocht: voer met een hoog eiwitgehalte, voer dat veel vlees bevat: zorgen voor een zure urine. Voer met een laag eiwitgehalte, voer met veel plantaardig materiaal: zorgen voor een alkalische urine. Je moet dus een dieet aan je hond geven dat een goede balans geeft tussen vlees (dat je hond gewoon nodig heeft, punt) en groente. Je hond moet wel genoeg eiwitten via vlees binnen krijgen maar niet teveel eiwitten via vlees.

Another way to trick the urine into becoming more alkaline is to use what are called buffering agents. These are substances that will react in the digestive system and internal organs, to de-acidify, or “buffer” the urine components. This results in maintaining the pH at a higher level, thereby preventing stone formation. This diet offers the option of mixing some buffering agents into the food. The most common one is plain old baking soda (sodium bicarbonate). Some of the other recommended supplements, such as special forms of vitamin C, also serve to help control the urine pH.

Noot Lizzy: een andere manier om de urine alkalischer te maken is om gebruik te maken van buffers. Ze houden de pH waarde van de urine hoger (alkalischer) en voorkomen dat de hond stenen vormt. De meest bekende is baking soda. Er bestaat ook een alkalischmakende vitamine C, volgens deze site. Zal wel iets van Ester C of calcium ascorbaat ofzo zijn, maar ik ken geen alkalisch makende vitamine C. Dat zou ik even laten voor wat het is.


Bron: http://www.pets4life.com/index.php?p=re ... articles/4

en:

"Cystine Stones:

Stones composed almost entirely of cystine form in dogs that have a renal tubular amino acid reabsorption defect known as cystinuria. Healthy dogs demonstrate 97% fractional reabsorption of cystine, while affected dogs excrete a much greater proportion of the filtered cystine load and may even exhibit net cystine secretion. Cystine is a relatively insoluble amino acid; therefore, in high concentration it may precipitate and form stones. Despite excessive urinary loss of cystine in cystinuric dogs, plasma cystine levels remain the same as in healthy dogs; in fact, the only morbidity or mortality associated with the inherited defect of cystine reabsorption is the sequela of urolith formation. Identification of cystine crystals by urinalysis indicates the dog is at risk of forming cystine uroliths. For poorly understood reasons, not all cystinuric dogs develop uroliths. However, the absence of uroliths does not preclude their future development, and preventive measures are indicated.

Noot Lizzy : hier kun je wederom lezen (andere bron) dat sommige honden een defect hebben waardoor ze cystine niet kunnen reabsorberen. Dit lijkt erg op het probleem van de Dalmaat, maar het is toch anders. Bij de Dalmaat geldt dat hij geen purine kan reabsorberen door een enzym tekort/probleem in de lever. Dat geldt dus bij deze honden niet. De behandeling van Cystine lijkt alleen wel erg op de uraatproblemen van de Dalmaat (bij de Dalmaat heet het gruis/steen dus uraat).

Cystinuria is thought to be inherited as a sex-linked trait. However, in Newfoundlands it is transmitted as a simple autosomal recessive trait. The defect has also been reported in Dachshunds, Basset Hounds, English Bulldogs, Chihuahuas, Yorkshire Terriers, Irish Terriers, and mixed-breed dogs. Except for Newfoundlands, cystinuria has been recognized almost exclusively in male dogs. A urine cystine concentration of >75 mg/g creatinine in nonfasted dogs is predictive of susceptibility to cystine urolithiasis.

Noot Lizzy: hier leggen ze dus uit dat het ook vooral bij reuen voor komt (zelfde als bij de Dalmaat) en dat het bij specifieke rassen voor komt (hetzelfde als bij de Dalmaat).

Cystine solubility depends on urine pH, with solubility increasing rapidly when urinary pH is >7.5. Dogs fed meat-based diets tend to excrete acidic urine, which leads to urine cystine supersaturation.

Noot Lizzy: hier staat wederom dat cystine zich vormt in zure urine en dat ze oplossen bij een pH waarde van 7.5. Honden die veel vlees eten: krijgen een zure urine: waardoor ze (als ze daar gevoelig voor zijn): cystinegruis/stenen krijgen. Ook dit lijkt weer erg op de Dalmaat. Een Dalmaat mag ook geen te zure urine krijgen en ook niet teveel vlees. Alleen krijgt de Dalmaat dus uraat.

Cystinuria is a lifelong defect of tubular reabsorption and cannot be cured. Cystine stones tend to recur within 1 yr without management to prevent recurrence, and they often recur despite attempts at prevention.

Dissolution and Prevention Protocols: Urinary cystine output should be reduced. Protein-restricted alkalinizing diets have been associated with reducing the size of cystine urocystoliths. Urinary cystine concentration can also be reduced by administering N-(2-mercaptoproprionyl)-glycine (2-MPG, tiopronin) or penicillamine. 2-MPG should be given at 15-20 mg/kg, PO, bid, for dissolution, and at 10-15 mg/kg, PO, bid, for prevention. Penicillamine (15 mg/kg, PO, bid) can be substituted for 2-MPG; unfortunately, ~40% of dogs treated with penicillamine exhibit anorexia and vomiting. The vomiting may be partially resolved by giving the medication with meals; however, a severe reduction in dosage or complete withdrawal is often necessary.

Noot Lizzy: hier staat dus dat het een levenslang iets is. De hond die dit vormt, die cystinegruis, zal het blijven vormen. En ook al doe je er van alles en nog wat aan: het blijft af en toe terug komen. Dit geldt ook voor de Dalmaat met z'n uraat. Zie Joris van Erna. Je moet dus een voer geven waar minder eiwit in zit en de pH waarde moet dus alkalisch gehouden worden. Nou, verder staat er dan uitgelegd wat je allemaal aan medicijnen kunt geven.

The urine should be alkalinized to a pH >7.5. Sodium bicarbonate added to the diet at 1 g (1/4 tsp)/5 kg, tid, readily accomplishes this, but because sodium supplementation may enhance cystinuria, potassium citrate (20-75 mg/kg, PO, bid) is preferred.

Noot Lizzy: hier staat dus dat je de pH waarde van de urine omhoog moet brengen, naar 7.5. Dat doe je door sodium bicarbonaat aan het dieet toe te voegen (baking soda). Hier staat ook hoeveel je van dat spul moet geven.

Urine volume can be increased by mixing water with the food. Salt should not be added to the diet because increased sodium excretion may cause increased cystine excretion. Provided urine volume is adequate and the urine pH is maintained above 7.5, most cystinuric dogs will pass urine that is only slightly supersaturated or undersaturated for cystine. Under such conditions, only relatively small doses of 2-MPG or penicillamine may be necessary to achieve 24-hr undersaturation"

Noot Lizzy: en hier staat weer dat het ongelofelijk belangrijk is dat de hond veel drinkt. De hond moet blijven doorspoelen.

https://www.merckvetmanual.com/urinary- ... olithiasis en

https://www.merckvetmanual.com/pharmaco ... ry-disease

Als ik jou was: zou ik dus gaan zelf samenstellen zoals je dat ook doet bij een Dalmaat die uraat heeft. En ik zou bovenstaande tekst meenemen en met de dierenarts overleggen.

====

Volgens mij wed je je paarden trouwens op een aangepast dieet maar zeker ook op het alkalisch maken van de urine door middel van supplementen of medicijnen. Voor jou is het artikel van Anton Beynen interessant om te lezen:

https://vobra.com/nl/assets/images/colu ... 20hond.pdf

Dat legt ook uit dat de inname van vocht heel belangrijk is en om deze reden brok sowieso afvalt. Verder is dieet alleen niet voldoende. En lees dan vooral ook zijn conclusie:

Conclusies
De beperkte gegevens suggereren dat een dieet de urinaire cystineconcentratie kan verlagen en de cystineoplosbaarheid kan verhogen in geval van cystinurie. De dieeteisen zijn eiwit/methioninebeperkt, natriumarm en urine-alkaliniserend. Voor de drie nutriënten zijn de minimale behoeften en aanbevolen hoeveelheden voor de volwassen hond als volgt: eiwit, 4,8 en 6,0 g/MJ; methionine, 0,16
en 0,20 g/MJ (mits minimaal gedubbeld door cystine); natrium, 18 en 48 mg/MJ. Ideale niveaus van beperking zijn tussenliggend. De dieet-geïnduceerde urine-pH moet minstens 7,5 zijn, maar dit vormt een struvietrisico (32), hetgeen ongewenst is bij preventie van cystinestenen. Voorts is er geen bewijs dat een dieet volgens de vermeende eisen bij honden cystineblaasstenen oplost en recidivering
tegengaat.

En laat dit gerust aan je dierenarts lezen. Overigens is Beynen niet de eerste de beste en zou jouw dierenarts hem moeten kennen:

"Prof. Anton Beynen heeft humane voeding gestudeerd aan de Wageningen Universiteit en schreef een proefschrift over hormonale regulering van de vetstofwisseling. Van 1993 tot 2007 was hij hoogleraar diervoeding bij de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Hij doceerde basale voedingsleer en klinische voeding van gezelschapsdieren en verrichte onderzoek naar de invloed van voeding op de gezondheid bij honden en katten. Hij werd onderscheiden als beste docent en meest geciteerde auteur van de Faculteit Diergeneeskunde en als meest productieve promotor van de Utrecht Universiteit. Hij ontving de Bio-Serv Award voor experimentele diervoeding als eerste niet-Amerikaanse onderzoeker".
Door Lizzy
#3394538
tuulia.taskinen schreef: di 04 feb 2020, 17:17 Hi,

Wij hebben een Tibetaanse Terrier teefje van 18 maanden oud. Na wat binnenshuis plassen heeft onze dierenarts urine onderzoek gedaan en cystine geconstateerd. We hebben eerst speciale brokken geprobeerd maar hier kon ze niet goed tegen. We zijn dus BARF gaan voeren sinds donderdag en dat gaat goed maar we willen nog wat advies omdat we er nieuw mee zijn.

We zijn met onze hond bezig met schapendrijven, behendigheid en gehoorzaamheidstrainingen. We zijn best actief met haar ook als ze geen trainingen doet krijgt ze elke dag minimaal een uur te rennen in het bos. Ook soms gaan we naar het hondenpark.

Ze kan erg kieskeurig zijn als het op haar eten neer komt. Het meeste voer wat wij op het moment geven bestaat uit spiervlees wat ze verwarmd helemaal erg lekker vind. Onze fokker adviseerde om kip en zalm gebakken te voeren.
Waarom zou je kip en zalm gebakken geven? Gewoon rauw geven hoor, dat is beter. Je verknalt belangrijke vitamines en enzymen bij het verwarmen. Als je het alleen doet om haar beter te laten eten: OK. Niet te ver door verwarmen is mijn advies. Ik weet dat TT's nogal kunnen mutsen met eten....
Dit is wat we haar tot zo verre hebben gegeven(maar we gaan hiermee varieren):

Spiervlees 200g/dag
Hert
Eend
Kip
Zalm

Orgaanvlees 30g/dag
Kippen maag
Kippen lever
Eenden hart
Konijnen nieren

1 Kippen nek om de dag zodat ze gewend raakt aan bevleesde botten. Ze houd er van maar eet ze te snel. Ook krijgt ze 30g zoete aardappel/volkorenrijst per dag. We hebben groentemix besteld maar hoeveel zou ze hierbij dit moeten krijgen?
Kippennekken zijn ook eigenlijk veel te klein. Iedere hond doet daarmee: hap, slik, weg. Ik raad je aan om over te stappen op karkassen van kleine dieren (kip, eend, kwartel, parelhoen, konijn, etc). Groentenmix bestellen? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Groentenmix maak je namelijk zelf. En als dat te lastig is voor je, dan kun je beter zelf groenten koken. Hoe verser hoe beter. Je kunt 15% van het totaal aan voeding aan groenten geven. Dus stel je hond weegt 10 kg en eet 200 gram per dag, dan kun je per week 210 gram groenten geven en dat over 7 dagen verdelen (= 30 gram per dag).
Supplimenten
Youmove voor actieve honden
Visolie capsules met knoflook(Frama best for pets)
Kernalvit
Kernalvit, ik kan nergens vinden wat er in zit maar het etiket bestuderende (wat niet mee valt) zijn het vitamines en mineralen. Ik zou daar per direct mee stoppen. Onnatuurlijke vitamines en mineralen zijn onnatuurlijk en wil je al helemaal niet geven aan honden die blaasgruis ontwikkelen.

Met de Youmove zou ik ook onmiddellijk stoppen. Daar zit vitamine C in en vitamine C maakt de urine zuurder terwijl de urine van jouw hond juist alkalischer moet.
Als tussendoortje krijgt ze gedroogde lamspens en gedroogde konijnen oren.
Prima, die kun je met mate blijven voeren.

Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat cystine niet verholpen kan worden door het aanpassen van het dieet. Het is een lichamelijke afwijking die je onder controle kunt proberen te houden met behulp van extra vocht (zie mijn stuk tekst hierboven), voeding, vaak laten urineren en het controleren (zelf) van de pH waarde van de urine. Die moet rond de 7.0 zijn. Lukt dat je niet op deze manier en blijft je hond problemen houden met de cystine blaasgruis, dan zul je supplementen moeten gaan geven om de urine alkalischer te maken (zie ook boven).
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#3394540
Ik zou ook verse lamspens voeren, niet enkel gedroogd.
En heb je je al eens ingelezen op de percentages? Op barf in het algemeen?
Dat zou ik ook zeker doen.
Onder 'barf voor beginners' kan je alles vinden om te beginnen.
;)
Gebruikersavatar
Door tuulia.taskinen
#3394562
Bedankt voor jullie antwoorden.

Lizzy, we geven kip en zalm gebakken omdat de fokker dit adviseerde omdat ze hier ziek van zou kunnen worden.
We willen onze hond graag suplimenten geven voor haar gewrichten omdat ze erg actief is om gewrichtsproblemen te voorkomen.
We gebruiken Kernalvit om haar vacht beter te verzorgen.
Wat voor supplimenten zou je hier anders voor adviseren?
Over de groentemix hebben we gedroogde groenten omdat de vriezer klein is. Dit is een mix van erwten, wortel, broccoli, peterselie en rode bieten.

Pearlsofpassion, we hebben weinig ruimte in de vriezer en daarom geen verse pens wat in grote verpakkingen word verkocht.
Over de percentages voeding, daar komen we niet helemaal uit.
Onze hond is 9 kilo en krijgt heel veel beweging. Ze mag nog wat zwaarder worden.
Door Lizzy
#3394585
tuulia.taskinen schreef: wo 05 feb 2020, 17:51 Bedankt voor jullie antwoorden.

Lizzy, we geven kip en zalm gebakken omdat de fokker dit adviseerde omdat ze hier ziek van zou kunnen worden.
We willen onze hond graag suplimenten geven voor haar gewrichten omdat ze erg actief is om gewrichtsproblemen te voorkomen.
We gebruiken Kernalvit om haar vacht beter te verzorgen.
Wat voor supplimenten zou je hier anders voor adviseren?
Over de groentemix hebben we gedroogde groenten omdat de vriezer klein is. Dit is een mix van erwten, wortel, broccoli, peterselie en rode bieten.
Daar hoef je niet bang voor te zijn hoor, dat je hond ziek wordt van rauwe kip en zalm. Je moet zalm altijd wel eerst een weekje invriezen. Maar rauw geven is beter.

Je zult op zoek moeten naar een glucosamine preparaat zonder vitamine C. Want dat mag je echt echt echt NIET geven.

Deze groentenmix..... Ja sorry, maar hier heb ik helemaal niks mee. Groenten geef je vers, niet gedroogd. En voor jouw hond ook erg belangrijk om het vers te geven, al was het alleen maar om het vochtgehalte.
Door Siberienne
#3394597
Erg actief is juist behoud van gewrichten. Gewrichten die bewegen maken hun eigen smeersel. Artrose is vaker een gevolg van niet of verkeerd belasten dan van bewegen an sich. Actief zijn is mijn inziens geen enkele reden om supplement te geven, wel om hoogwaardige voeding te geven. En dan dus ook verse groente mix en niet gedroogd. Ik denk dat je verbaasd zal staan hoe weinig eigenlijk de hoeveelheid groente is die jij met zo’n klein hondje nodig hebt. En het is een ideale manier om wat over is van je eigen groenten te gebruiken. Althans, zo werkt het hier vaak, dat ik nog een stuk rauwe biet, een paar wortels ed in de koelkast heb liggen en dan ben je al een heel eind, wat bladgroente erbij, vermalen maar en klaar voor een week ;) ((ik bewaar groente mix max een week in de koelkast, misschien vinden anderen dat te lang maar is even praktische keuze hier))
Gebruikersavatar
Door tuulia.taskinen
#3394600
Siberienne schreef: do 06 feb 2020, 08:46 Erg actief is juist behoud van gewrichten. Gewrichten die bewegen maken hun eigen smeersel. Artrose is vaker een gevolg van niet of verkeerd belasten dan van bewegen an sich. Actief zijn is mijn inziens geen enkele reden om supplement te geven, wel om hoogwaardige voeding te geven. En dan dus ook verse groente mix en niet gedroogd. Ik denk dat je verbaasd zal staan hoe weinig eigenlijk de hoeveelheid groente is die jij met zo’n klein hondje nodig hebt. En het is een ideale manier om wat over is van je eigen groenten te gebruiken. Althans, zo werkt het hier vaak, dat ik nog een stuk rauwe biet, een paar wortels ed in de koelkast heb liggen en dan ben je al een heel eind, wat bladgroente erbij, vermalen maar en klaar voor een week ;) ((ik bewaar groente mix max een week in de koelkast, misschien vinden anderen dat te lang maar is even praktische keuze hier))
Het is goed om te weten dat de verse groentemix een week goed in de koelkast blijft. Daarvoor moeten we ruimte hebben, dus ik zal het proberen :) hoeveel verschillende soorten groenten mix je meestal samen?
Door Siberienne
#3394603
tuulia.taskinen schreef: do 06 feb 2020, 10:12 Het is goed om te weten dat de verse groentemix een week goed in de koelkast blijft. Daarvoor moeten we ruimte hebben, dus ik zal het proberen :) hoeveel verschillende soorten groenten mix je meestal samen?
ligt eraan wat ik in huis heb (we hebben een bio groente pakket dus vaak "wat over is") Minimaal 3, meestal stuk of 4 en dan afwisselende soorten. Omdat ik een hond met gevoelige darmen heb, vermijd ik de meeste koolsoorten want daar reageert hij slecht op en geef ik geen dingen met veel koolhydraten (dus zelden erwten).

Ik heb het een beetje opgebouwd, begonnen met wortel omdat ik wist dat ze dat lekker vonden en dan steeds een groente toegevoegd. Die van mij zijn wel makkelijke eters dus ook bv rucola (vrij bitter van smaak) vinden ze lekker. Mijn eerste mix was wortel en komkommer geloof ik. En dan steeds er wat bij. Maar nogmaals, ik heb een hond met een chronische darmziekte dus ik ga altijd stapje voor stapje met nieuwe dingen in zijn eten. Moet wel zeggen dat de groentemix hem juist lijkt te helpen om zijn darmen op orde te houden. Hij eet zelf ook graag paardebloemen in het seizoen, is dol op worteltje en snaaide laatst de alfalfa zowat uit mijn handen. Dus ook paardebloem bladeren gaan bij mij door de mix. Overigens mag je ook appel door de groente doen, ander fruit niet.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door