Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door madonna
#2812706
Bertine schreef: Ik heb ook een kenwood. Vrij nieuw, zal een half jaartje oud zijn denk ik. Overgenomen van Nikki. Ik heb ook de schijf van Cindy.

Ik maal tot nu toe eendenek en -karkas, kippenek en -karkas, haaskarkas, konijnkarkas, ganskarkas.
Ik maak alles zo dat het door de opening kan maar hak niks in stukken omdat het dan beter zou malen. Vleugels keep ik in bij de gewrichten, zodat ik ze recht door het gat kan steken. Ik merk dat grotere stukken beter malen dan kleine stukken en dat beter bevroren makkelijker gaat dan vers. En dat alles beter erdoor komt als je juist de boel níet aandrukt maar het rustig door de wokkel laat opnemen. Zowel bij bot als bij vlees of orgaan.
Bij mij blijft ook pezig spul (vooral pens dat is eigenlijk niet te malen) achter en om het mes hangen. Tot zover dik tevreden.

Ik moet zeer regelmatig, bij elke kilo zo'n beetje, de boel uit elkaar halen en schoonmaken. Dat valt me tegen van deze machine.

Wat ik ook erg vervelend vind is dat ik veel zwartigs heb bij het schoonmaken, elke keer weer en het lijkt steeds meer te worden. Zowel bij het malen van bot, vlees als orgaan. Het zit altijd in het middelste gat van de schijf. Nooit om het mes of in de wokkel. Bij mij lijkt het er niet op dat het uit het apparaat komt, het lijkt eerder slijpsel te zijn die vrij komt tussen de gatenschijf en de punt van de wokkel waar je deze schijf opdrukt. Ik draai de boel handvast meer niet. Als de boel open moet heb ik soms de hulpsleutel nodig.

De schijf van Cindy is in het geheel wat minder glad dan de originele. De platte kant en ook de randen van de 3hoekige gaten zijn vrij ruw in vergelijking met de originele. Hebben anderen dat ook of zijn die mooi glad?


Cindy, hiermee wil ik niet beweren dat dit zwarte door jou schijven komt. Ik wil wel onderzoeken waar het vandaan komt, dus ik ga een dezer dagen nog eens malen met een originele schijf erin.
Bij mijn schijf is dat ook wat ruwer maar hier geeft het geen problemen.
Ik hoef ook niet steeds alles schoon te maken ik kan makkelijk alles in een keer malen.
Maar wel vervelend dat bij jou dus wel zo is.
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2812710
Bertine schreef: Ik heb ook een kenwood. Vrij nieuw, zal een half jaartje oud zijn denk ik. Overgenomen van Nikki. Ik heb ook de schijf van Cindy.

Ik maal tot nu toe eendenek en -karkas, kippenek en -karkas, haaskarkas, konijnkarkas, ganskarkas.
Ik maak alles zo dat het door de opening kan maar hak niks in stukken omdat het dan beter zou malen. Vleugels keep ik in bij de gewrichten, zodat ik ze recht door het gat kan steken. Ik merk dat grotere stukken beter malen dan kleine stukken en dat beter bevroren makkelijker gaat dan vers. En dat alles beter erdoor komt als je juist de boel níet aandrukt maar het rustig door de wokkel laat opnemen. Zowel bij bot als bij vlees of orgaan.
Bij mij blijft ook pezig spul (vooral pens dat is eigenlijk niet te malen) achter en om het mes hangen. Tot zover dik tevreden.

Ik moet zeer regelmatig, bij elke kilo zo'n beetje, de boel uit elkaar halen en schoonmaken. Dat valt me tegen van deze machine.

Wat ik ook erg vervelend vind is dat ik veel zwartigs heb bij het schoonmaken, elke keer weer en het lijkt steeds meer te worden. Zowel bij het malen van bot, vlees als orgaan. Het zit altijd in het middelste gat van de schijf. Nooit om het mes of in de wokkel. Bij mij lijkt het er niet op dat het uit het apparaat komt, het lijkt eerder slijpsel te zijn die vrij komt tussen de gatenschijf en de punt van de wokkel waar je deze schijf opdrukt. Ik draai de boel handvast meer niet. Als de boel open moet heb ik soms de hulpsleutel nodig.

De schijf van Cindy is in het geheel wat minder glad dan de originele. De platte kant en ook de randen van de 3hoekige gaten zijn vrij ruw in vergelijking met de originele. Hebben anderen dat ook of zijn die mooi glad?

Cindy, hiermee wil ik niet beweren dat dit zwarte door jou schijven komt. Ik wil wel onderzoeken waar het vandaan komt, dus ik ga een dezer dagen nog eens malen met een originele schijf erin.
Hallo Bertine,

Dit klinkt dus hetzelfde als ik heb met mijn handmolen. Daar had ik het dus meer als ik de snijplaat vast had gezet. Nu controleer ik of het uiteinde van de wokkel wel goed in het midden zit van de snijplaat. Mij is opgevallen dat het nu minder is. Het lijkt er dus op dat wrijving van wokkel in het gat van de snijplaat de oorzaak is. Het komt wel in het vlees terecht en dat wil ik dus echt niet. lijkt me niet echt gezond.

Afhankelijk waar het precies ruw is zou dit wel of niet uit maken voor het mes. Als de snijplaat maar vlak en glad is aan de kant waar het mes langs snijdt.
Als het aan de andere kant of de binnenzijde ruw is zal dat niets uitmaken voor het resultaat  :P lijkt mij  :) ;)
Gebruikersavatar
Door Bertine
#2812772
Zaniematsu schreef: Hallo Bertine,

Dit klinkt dus hetzelfde als ik heb met mijn handmolen. Daar had ik het dus meer als ik de snijplaat vast had gezet. Nu controleer ik of het uiteinde van de wokkel wel goed in het midden zit van de snijplaat. Mij is opgevallen dat het nu minder is. Het lijkt er dus op dat wrijving van wokkel in het gat van de snijplaat de oorzaak is. Het komt wel in het vlees terecht en dat wil ik dus echt niet. lijkt me niet echt gezond.

Afhankelijk waar het precies ruw is zou dit wel of niet uit maken voor het mes. Als de snijplaat maar vlak en glad is aan de kant waar het mes langs snijdt.
Als het aan de andere kant of de binnenzijde ruw is zal dat niets uitmaken voor het resultaat  :P lijkt mij  :) ;)
Bij mij is het gat van de snijplaat een stukje ruimer dan het uiteinde van de wokkel waar hij op gaat. Het vlees.bot of orgaan dat hiertussen komt te zitten wordt zwart. De grootte van het gat in Cindy's schijf is héél iets groter dan de originele, maar ook bij de originele is er zeker speling. Als het door wrijving komt zou je toch ook slijtage moeten zien in dat gat of aan de wokkelpunt. Dat zie ik niet.
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2813132
Als het zwart van achteraan de wokkel komt, met je hem eens gladschaven.  Met iets over schuren tot hij weer mooi glad is.
Ik had er ook eens een deuk in door een hard voorwerp (stom hoor, met een lepel in je molen gaan  >:(  :-[, ik dacht dat ik wel niet te ver zou gaan) en toen gaf hij zwart af.  Ik heb hem dan weer mooi effen glad gemaakt en sindsdien draait hij weer zonder wrijving. En dus ook zonder zwart uit de molen.
Als hij het eerst niet had, denk ik dat het komt door de oneffenheden op de wokkel. 

Dat zwart rond het binnenste gat is bij mij echt minimaal. Veel minder dan bij de handmolen van vroeger. 
Om de zoveel tijd (rond de 2-3kg) zet ik de molen even uit en dep het met een keukenpapiertje op.  Gewoon het maalsel dat er op dat moment uitkomt met een lepel van voor de schijf halen, en daarbij het midden vrij laten.  Door het middelste gat komt geen vlees, dus dat is geen probleem.  Daar komt dan zo'n beetje zwart uit, maar even met een keukenpapier erover en het is weer schoon.  Ok, dat zit binnenin ook nog natuurlijk, rond het voorste puntje van de wokkel, maar het duurt wel weer 3kg malen voor dat er weer uit komt.  En dan doe ik weer hetzelfde.
Hoe natter het maalsel, hoe sneller het zwart naar buiten kan (door het vocht dat langs daar komt).

Rond de schijf heb ik geen probleem van zwart.  Dat is ook logisch, want de schijf draait helemaal niet, enkel het mes erachter.  Als het daarachter helemaal vastdraait met bot rond het mes (heel af en toe heb ik dat bij wilde eendenboutjes met voet) dan drukt dat bot zo langs de randen dat het zelf zwart veroorzaakt en dan durft hij dat wel eens tussen de zijranden van de schijf draaien.  Maar als alles goed loopt, komt er bij mij niets langs de randen van de schijf en is die nog gewoon schoon als hij terug uit de molen komt.

Ik moet wel zeggen dat ik ook nooit ontzettende hoeveelheden maal en tussen twee soorten door ook meestal hem wel even uit elkaar haal. Maar niet altijd hoor.  Laatste keer heb ik ook eerst parelhoenkarkas gemalen en aangezien hij gewoon geen enkel teken van opstropping rond het mes gaf, heb ik de wilde eendenbouten er gewoon achteraan gemalen.  Geen probleem mee gehad.
Gebruikersavatar
Door Bertine
#2813179
Ik vind het toch heel typisch Pearl, dat het bij jou dan toch schoon blijft rond dat binnenste gat en bij mij alleen maar daar zit en nergens anders. Bij mij komen in de kleinste kiertjes nog vlees en botresten. Zelfs in de naden bij het bolletje dat de schijf op zijn plek houdt. en ook rond het mes stroopt het zich op. Ik heb het mes er goed in. Dus ik begrijp het niet zo goed.
Gebruikersavatar
Door Bertine
#2813487
Zojuist gemalen met mijn kenwood en originele schijf met grootste gaten.

1 kilo  wilde gans, al in grof gemalen toestand ( met schijf van Cindy)nog behoorlijk bevroren, met een scherp mes kwam ik er met wat kracht net doorheen.

Resultaat:
Na 500 gram moest alles uit elkaar. er zat géén zwart in het middengat van de schijf. maar wel een klein beetje aan bot dat om het mes gedraaid zat.
Schijf, mes en voorste deel wokkel schoongemaakt weer in elkaar gezet en de andere 500 gram gemalen.
Het kwam er met moeite doorheen. Bij het open draaien van de moer kwam de zwarte drap me al tegemoet. Aan de schijf zat wederom niks. Het mes was volledig en erg vast omwikkeld met stukjes bot en aan de buitenrand van deze 'botschijf' zat een zwarte massa, het leek wel teer.

Nog geen idee waar het vandaan komt.
Gebruikersavatar
Door pike
#2813503
Tjonge. Zwartsel ben ik dan gelukkig nog nooit tegengekomen. Ik doe alles met de schijf van Cindy, dat vind ik fijn genoeg, de schijven die bij de molen horen heb ik nog nooit gebruikt.
Gebruikersavatar
Door Zaniematsu
#2813637
Bertine schreef: Zojuist gemalen met mijn kenwood en originele schijf met grootste gaten.

1 kilo  wilde gans, al in grof gemalen toestand ( met schijf van Cindy)nog behoorlijk bevroren, met een scherp mes kwam ik er met wat kracht net doorheen.

Resultaat:
Na 500 gram moest alles uit elkaar. er zat géén zwart in het middengat van de schijf. maar wel een klein beetje aan bot dat om het mes gedraaid zat.
Schijf, mes en voorste deel wokkel schoongemaakt weer in elkaar gezet en de andere 500 gram gemalen.
Het kwam er met moeite doorheen. Bij het open draaien van de moer kwam de zwarte drap me al tegemoet. Aan de schijf zat wederom niks. Het mes was volledig en erg vast omwikkeld met stukjes bot en aan de buitenrand van deze 'botschijf' zat een zwarte massa, het leek wel teer.

Nog geen idee waar het vandaan komt.
Dat klinkt toch echt niet goed en zeker iets dat je je geliefde dieren niet wilt voeren!
Heb je dit al bij Kenwood gemeld? En zo ja, wat zeggen ze hiervan?

Daarbij klinkt het dat hij erg veel moeite heeft met 500 gram en al uit elkaar moet.

Vervelend zeg!!
Gebruikersavatar
Door pearlsofpassion
#2813662
Al gemalen vlees gaat hier ook moeilijker dan gewoon hele stukken. Hij heeft daar minder grip op.
Ik kan me voorstellen dat het bot dan sneller gaat accumuleren rond het mes ipv door de schijf heen te gaan, en dan heb je natuurlijk zwart.
Al heb ik dat dus niet voor, maar ik maal reeds gemalen spul niet bevroren.  Weet niet of dat verschil maakt.

Het kan inderdaad niet zijn dat je vlees zwart ziet he.  :-\
Gebruikersavatar
Door lauraV
#2813706
Zaniematsu schreef: Dat klinkt toch echt niet goed en zeker iets dat je je geliefde dieren niet wilt voeren!
Heb je dit al bij Kenwood gemeld? En zo ja, wat zeggen ze hiervan?

Daarbij klinkt het dat hij erg veel moeite heeft met 500 gram en al uit elkaar moet.

Vervelend zeg!!
geloof niet dat als je bot maalt t apparaat nog onder de garantie voorwaarden valt  ;)
Gebruikersavatar
Door Bertine
#2813796
Ik zal morgen eens kijken of ik iets kan vinden over de garantie. Maar ik vrees ook dat hij niet meer onder garantie valt bij bot malen.
Bovendien zal Kenwood het als punt aanzwengelen dat ik met een niet originele schijf gemalen heb. Dus ik ben er bang voor.

Maar vervelend is het wel. En ik blijf het gek vinden dat hij bij de ene schijf in het schijfgat zwart geeft en bij de andere schijf achter het mes.
En ook dat reeds gemalen spul zoveel zwart geeft. Ik ben ook wel weer benieuwd wat hij doet als ik eerst de grote originele schijf en daarna de kleine zal pakken.
Gebruikersavatar
Door pike
#2813816
Bertine schreef: Ik zal morgen eens kijken of ik iets kan vinden over de garantie. Maar ik vrees ook dat hij niet meer onder garantie valt bij bot malen.
Bovendien zal Kenwood het als punt aanzwengelen dat ik met een niet originele schijf gemalen heb. Dus ik ben er bang voor.

Vergeet dat maar. In de gebruiksaanwijzing staat vermeld dat je ervoor moet zorgen dat er geen botresten in je vlees zitten. Dus laat staan complete botten ::). Maar dat hoef je er natuurlijk niet bij te vertellen net zo min als van die schijf.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door