Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Lizzy
#202861
Sjakie schreef: Ik heb bij KK1 juist geleerd dat dierlijke vetten te weinig essentiele vetzuren bevatten om wat te doen voor de huid. Voor een goede huid is linolzuur van belang, dat onder invloed van vitamine B6 wordt omgevormd tot arachidonzuur. Een goede vacht wordt verkregen door eiwitten waarin veel zwavelhoudende aminozuren zijn opgenomen, bijvoorbeeld eidooiers van kippeneieren.

Is dit onjuist? Of is het vet van schapen juist rijk aan zwavelhoudende aminozuren?
Dierlijke vetten bevatten zeker vetzuren.

En linolzuur is helemaal niet van belang voor een goede huid.

Ergo, het zijn niet-actieve omega 6 vetzuren die voorkomen in bijv. plantaardige olie als zonnebloem olie. Maar, een hond (en mens) krijgen door hun normale voeding al voldoende niet-actieve omega 6 vetzuren binnen. En te weinig omega 3 vetzuren. En deze verhouding (teveel omega 6 en te weinig omega 3) is zelfs kankerverwerkkend. Dus plantaardige olie zoals zonnebloemolie, maiskiemolie toevoegen: buitengewoon onverstandig.

Als je de huid van de hond een plezier wil doen, dan geef je omega 3 vetzuren. Het beste nog actieve omega 3 vetzuren omdat deze in het lichaam niet meer omgezet hoeven te worden.

Dierlijke vetten (melk, kaas, vlees) bestaan over het algemeen uit verzadigd vet, plantaardige vetten (olijfolie, zonnebloemolie) meestal uit onverzadigd vet. Dit klopt niet helemaal, want visolie bestaat weer uit onverzadigd vet en visolie is natuurlijk niet plantaardig. Uitzonderingen bevestigen de regel. Binnen de onverzadigde vetten heb je omega 3, 6 en 9 vetzuren.

Omega 3 is linoleenzuur en omega 6 is linolzuur, simplistisch gesteld.

Binnen iedere vetzuurgroep (neem bijv. Omega 3) heb je actieve en niet-actieve vetzuren. De niet-actieve vetzuren moeten in het lichaam nog om gezet worden in actieve vetzuren. Deze vragen dus nog werk aan de winkel van het mensen of hondenlichaam.

Lijnzaadolie is vooral rijk aan omega 3 vetzuren maar aan niet-actieve omega 3 vetzuren. Visolie is rijk aan omega 3 vetzuren en dit zijn actieve omega 3 vetzuren.

Zonnebloem olie is omega 6 en dat noemen we ook wel niet-actief. Het bevat LA en LA = linolzuur.

Borage olie is omega 6 en deze noemen we ook wel actief want deze bevat zowel LA als GLA=Gamma Linolenic Acid). Omega 6 vetzuren zoals Gamma-linolenic acid zitten in zeldzame olie als zwarte bessen, bernagie, teunisbloem en borage olie (da's dus die actieve). Niet-actieve omega 6 vezturen (LA) zitten in zonnebloemolie, maisolie, saffloerolie.

OK, Linolzuur wordt in het lichaam, via Gamma Linoleenzuur (GLA) en 'di homo gamma-linoleenzuur' omgezet in archidonzuur. Omega 6-vetzuren zijn goed voor het lijf (het werkt bloeddrukverlagend en onstekingsremmend en cholesterolverlagend, maar!, wanneer er archidonzuur wordt aangemaakt, dan is dat heel slecht. Uit dit zuur worden namelijk stoffen gemaakt die JUIST onstekingsbevorerend werken en koort opwekken. Als je vlees eet, krijg je veel van dit zuur binnen want, het dier heeft het linolzuur al omgezet in archidonzuur. Je kunt dit omzettingsprocess in archidonzuur vertragen door het toevoegen van Omega 3 vetzuren.

In omega 3 vetzuren komt ALA voor (alpha linoleen zuur) en dit komt vooral voor in lijnzaadolie, maar ook in groene bladgroentes, walnoten en granen. ALA kan een mens of hond zelf niet aanmaken, het moet uit de voeding komen. In visolie zit vooral EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren kan de mens en de hond in principe zelf aanmaken uit ALA. Maar, deze omzetting van ALA naar EPA en DHA lukt niet goed is wanneer er geen balans is tussen de verschillende vetzuren en wanneer er een teveel is aan omega 6 vetzuren (die dus in margarines en plantaardige olie zitten).

Omega 9 vetzuren zitten in koudgeperste olijfolie. Het is wel gezond, maar men weet eigenlijk nog niet goed wat het in het lichaam precies doet....

OK, moraal van het verhaal dus: het toevoegen van omega 6 vetzuren aan hondenvoeding (vooral de NIET-actieve) vind ik persoonlijk gevaarlijk. Want, de voeding van de hond bevat veel vlees (zie archidonzuur). En teveel omega 6 vetzuren zijn zelfs kankerverwerkkend. Dus, voeg geen saffloerolie, maiskiemolie, zonnebloemolie, etc. toe aan hondenvoer. Als je persee olie wilt toevoegen aan het voer van de hond, zoek dan uit welke vetzuren de olie bevat. En geef dus bijvoorkeur een olie waar omega 3 vetzuren in zitten (dus visolie of lijnzaadolie). Een voorbeeld van de veschillende vetzuren die in een olie kunnen zitten: Lijnzaadolie bijvoorbeel bestaat voor 58% uit omega-3 vetzuren (niet-actieve omega 3 vetzuren wel te verstaan) en bevat daarnaast ook wat omega-6 en omega-9 vetzuren. Dit geldt voor meer olieen... Ze bestaan niet uitsluitend uit of omega 3 of omega 6 of 9.
Door Truus
#202870
Staat dit al in de bieb Lizzy? Het is een mooi naslagwerk!
Door Sjakie
#202903
Tnx Lizzy ;) Maar dit gaat voornamelijk over de vetzuren die in plantaardige en visolien voorkomen.

Vraag 1
Hoe zit het dan met schapenvet? Veel mensen hebben het erover dat schapenvet zo goed is voor de vacht. Is dit ook zo? En zo ja, waardoor komt dat dan?

Vraag 2
Hoe zit het dan met het gegeven dat een goede vacht verkregen wordt door eiwitten waarin veel zwavelhoudende aminozuren zijn opgenomen? En waarin vinden we die? (buiten eidooiers van kippeneieren)
Door Lizzy
#202954
Sjakie schreef: Tnx Lizzy ;) Maar dit gaat voornamelijk over de vetzuren die in plantaardige en visolien voorkomen.

Vraag 1
Hoe zit het dan met schapenvet? Veel mensen hebben het erover dat schapenvet zo goed is voor de vacht. Is dit ook zo? En zo ja, waardoor komt dat dan?

Vraag 2
Hoe zit het dan met het gegeven dat een goede vacht verkregen wordt door eiwitten waarin veel zwavelhoudende aminozuren zijn opgenomen? En waarin vinden we die? (buiten eidooiers van kippeneieren)

Vraag 1: omdat schapevet vetzuren bevat. Ik heb geen idee wat de verhouding meer of enkelvoudig verzadigd/onverzadigd vet het bevat, maar men schrijft er toch goede eigenschappen aan toe voor de vacht.

Vraag 2: zwavelhoudende aminozuren zijn: methionine, cystine, cysteïne. In mijn ogen zijn dit gewoon simpelweg 1 van de essentiele aminozuren die de hond nodig heeft om gezond te blijven (en een mooie vacht te houden) en die in ruime mate in vlees gevonden worden. Niks bijzonders aan, maar wordt wel interessant als je je hond voert met brokken. Vooral die brokken die maar 4% tot 20% vleesmeel bevatten. De vraag is dan natuurlijk of de hond nog voldoende van deze aminozuren binnen krijgt....
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 09 nov 2004, 13:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#202961
http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_ ... elsART.htm

Deze link moet je wel copy/pasten in je browser, maar hier zie je een overzichtje van de hoeveelheden Vetten, Verzadigde vetten, Enkelvoudig onverzadigde vetten, Meervoudig onverzadigde vetten, Linolzuur, Cholesterol bij diverse vleessoorten. Niet dat schapevet erbij staat maar dit geeft wel aan dat er vetzuren in vlees zit en ook in vet lamsvlees dus ook vast in schapevet.
Door ~Joke~
#202974
Helen schreef: Schapenvet hoeft toch helemaal niet te smelten in een hond. Daar zijn enzymen voor.
Ik zit dit ook met verbazing te lezen. Schapenvet moet verteren, niet smelten. Anders zouden ze al het vet wat ze met vlees naar binnen krijgen ook zo weer uitpoepen. De schapenvet bonbons zijn eerst gesmolten en gezuiverd. Zelf zou ik kiezen voor onbewerkt schapenvet.
Door Ordell
#203108
Natuurlijke bronnen zijn ogen en hersenen (dus konijnen en schapekoppen), schapelever en konijnen,.

Waarom schapevet of schapebotten met vet, vlees kortom waarom heeft alles van het schaap een gunstige uitwerking op de huid en huidallergieen? Kijk een in GYDAB van Billinghurst, blz. 151 raw sheep meat as dog food.

"Because lamb is often fed untrimmed, it supplies more fatty acids as beef.
Because lamb supplies plenty of fat as well as zinc, switching dogs with skin problems from a dry dog food diet to a diet based on lamb, meaty off cuts often seems dramatic improvement, more so than switching to beaf with it's lower fat level".
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door