Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Liesje
#3454013
Lizzy, omdat grietje 2 weken na de dekking aangaf erg honger te hebben, kreeg ze 50 gr mager spiervlees voor de nacht. Dan was ze stil. Dat is al 1/4 meer.
2% van 10 kg.
Ze is vanaf half okt 300 gr aangekomen. Heeft dit wss nodig.

Morgen 5 weken dracht.
Heb jij in % wat en wanneer ik extra khd/spiervlees/ orgaan etc ga geven, weer meer lever etc per dag en per dracht per week?
Vind het moeilijk de juiste percentages te vinden. En wil ook niet teveel gaan geven.

Er zijn 6 pups gezien op de echo. Wss meer.. Dus een groot nest.
Door Hanny
#3454027
Bij een flink aantal pups geef ik al veel eerder meer voer. Op het laatst van de dracht zitten ze stampvol en dan kan er niet zo veel meer in.
Mijn hond weegt acht kilo en at tijdens de dracht het dubbele van wat ze normaal eet, zo'n 600 tot 700 gram. Ze eet normaal al grotere porties, dan jouw hond, maar die hoeveelheid voer kan ze goed gebruiken.
Jij zult wel gaan rekenen, succes er mee.

Hanny
Door Lizzy
#3454281
Dit topic wordt aangehaald:

De eerste 6 weken van de dracht moet je de teef geen levertraanolie voeren. Dit bevat teveel vitamine A en kan gevaarlijk zijn voor de foetussen in deze periode. Wees in de eerste 6 weken van de dracht dus ook matig met lever (en voer het niet meer dan 2% a 3% van het totaal aan voeding) en geef geen beta-caroteen supplementen (of voedingsmiddelen die uiterst rijk zijn aan beta-caroteen). Maar, aan het eind van de dracht en na de bevalling moet je vooral wel lever en vette vis en eieren en zuivel voeren. Doe je dat niet, vergroot je de kans op eclampsie. Lust je hond geen lever en vette vis en eieren en zuivel: voer dan levertraanolie.

In de laatste 3 a 4 weken van de dracht, ga je meer voeren. Geleidelijk vanaf week 5 a 6 ga je zo'n 5% a 10% meer voeren, zodat je tegen week 8 zo'n 1/4 tot 1/2 meer voert dan in het begin van de dracht. Tegen het eind van de dracht, ongeveer bij week 8, ga je geleidelijk weer minder voeren en geef je meerdere maaltijden verspreid over de dag (3 tot 4 maaltijden per dag). Een paar dagen voor de bevalling ga je de helft minder voeren van wat je de laatste weken meer bent gaan voeren. Een paar dagen voor de bevalling ga je ook weer meer groenten voeren. Je schrapt nu vleesbot zo goed als uit je menu. Je geeft ook minder vlees en orgaanvlees. Je geeft een licht laxerend dieet. De dag van de bevalling voer nog maar 1/4 van wat ze at in week 8. Geef ook geen supplementen.

De laatste 2 a 3 weken van de dracht ga je meer geconcentreerd voer voeren zoals spiervlees, eieren, lever, niertjes, hart, hersenen, etc. Deze voedingsstoffen promoten de groei van de pups. Je gaat ook minder vleesbotten geven, tot ongeveer 30% van het totaal aan voeding. Geef geen grote botten meer (deze verteren te lastig voor de drachtige teef). Geef ook minder groente en fruit. Zo'n 5% groenten en fruit is genoeg.

Geef in de laatste week van de dracht nog minder vleesbot, 25% (en geen grote botten meer!), voer ook minder groenten en fruit en geef meer vlees, eieren, lever, nieren, hersenen, lijnzaadolie, etc (geconcentreerd voedsel).

Tegen het eind van de dracht heeft een teef ook koolhydraten nodig. Dit is om ervoor te zorgen dat de teef niet een te lage bloedsuikerspiegel krijgt. De laatste 2 tot 3 weken van de zwangerschap geef je ongeveer 15% a 20% van het totaal aan voeding aan koolhydraatrijke voedingsstoffen (zoals geweekte havermoutvlokken, zoete aardappel, bruine rijst, pompoen, etc). De koolhydraat is overigens nodig om het glucose-peil op peil te houden.

Aan het eind van de dracht (bij 8 a 9 weken van de dracht) kun je ongeveer de volgende percentages voeren: 25% vleesbot, 5% groentemix, 25% orgaanvlees, 15% koolhydraten, 5% extra's zoals ei, zuivel, rauwe gemalen noten, etc. en de 30% spiervlees.

Waarschuwing: geef de drachtige teef geen/nooit extra calcium! In het wild eten drachtige honden tegen het eind van de dracht ook minder botten. Extra calcium gedurende de dracht veroorzaakt eerder eclampsie dan dat het eclampsie voorkomt! Meer informatie over eclampsie: http://www.barfplaats.nl/forum/viewtopic.php?t=6277

Ian Billinghurst raadt aan om de volgende supplementen te geven tijdens de dracht: vitamine C (2 x per dag 500 mg aan een teef van 20 kg), kelp, vitamine E, multivitamine B. Waarschuwing: gedurende de eerste 6 weken van de dracht geen levertraanolie geven! De laatste 2 a 3 weken van de dracht mag er wel een klein beetje levertraanolie gegeven worden.

Na de bevalling, gedurende het zogen, kan de hoeveelheid bot weer omhoog geschroefd worden naar zo'n 50% en zelfs 60% vleesbot. Tijdens het zogen heeft de teef meer calcium nodig (en dus niet tijdens de zwangerschap). Geef de teef zoveel eten als ze wil. Ze heeft nu vooral vleesbotten nodig voor de calcium en fosfor nodig. Volgens de boeken heeft een teef tijdens het zogen geen koolhydraat nodig. Toch hebben veel fokkers de ervaring dat een teef tijdens het zogen nog steeds wel koolhydraat nodig heeft, om het glucosepeil op peil te houden. Rauwe honing levert veel koolhydraten en kan goed gecombineerd worden met rauwe geitenmelk (de teef heeft tijdens het zogen ook behoefte aan extra vocht).

Je kunt nu de volgende percentages gaan voeren: 50% a 60% vleesbot, 10% groenten, 20% orgaanvlees (inclusief pens), 10% a 20% spiervlees (de hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid vleesbot die je voert) en voor de rest lekkere extra's zoals zuivel, eieren, gemalen rauwe noten, vette vis zoals sardien, etc.

Volgens Ian Billinghurst heeft een zogende teef elke dag levertraanolie nodig. En de dosering is: voor een teef van 25 kilo geef je 3 tot 4 ml levertraanolie per dag.

Vuistregel voor de hoeveelheid voer die je moet voeren: in de eerste weken blijf je dezelfde hoeveelheid voer geven. Pas vanaf een week of 6 a 7 ga je meer voeren. Afhankelijk van de behoefte van de teef en of zij een groot of klein nest gaat krijgen zul je ongeveer 20% a 30% meer voer moeten gaan geven. Na de bevalling gaat de hoeveelheid voer pas echt fors omhoog. Een te dikke teef tijdens de bevalling bevalt minder makkelijk dan een teef die niet te dik is. Te dun is niet goed maar te dik ook beslist niet. Na de dracht mag zij zo vaak en zoveel eten als ze wil, zeker wanneer ze een groot nest heeft. Het mooiste is om de bevallen teef weer snel op haar gewicht (of ietsjes meer) te krijgen dan voor de dracht.

====

Kortom, je zit nu nog in een fase dat je gewoon van alles uit de voedselgroepen meer kunt gaan voeren. Dus gewoon rond de 40% a 45% vleesbot, 10% orgaanvlees (waarvan je dan niet meer dan 2% a 3% aan lever geeft), 10% pens, 10% groenten en de rest spiervlees. Extra kun je geven vette vis (niet meer dan 10%) en twee rauwe eitjes per week.

Vergeet vooral niet om vette vis aan je teef te geven (natuurlijk wel minder dan 10% van het totaal) of een goed omega 3 supplement. De hersenen en de ogen en dergelijke van de pups worden aangelegd en dan heeft mama voldoende EPA nodig. Dus met regelmaat een mooie goede visolie of algenolie capsule is zeer aan te bevelen tijdens de dracht. Wel kwalitatief goede visolie, dus bijv. Royal Green visolie of Testa algenolie.

Succes en sorry dat ik nu pas reageer. Ik heb een beetje toestanden hier in huis met mijn oudste hondje. Dat vraagt veel van mijn aandacht :-[
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door