verhouding vlees - bot in kippedelen

Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht

verhouding vlees - bot in kippedelen

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3543
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

verhouding vlees - bot in kippedelen

Berichtdoor kira » Za 03 Mei 2008, 13:58

Heb op de markt voor 20 euro  kip gehaald, het zijn 5 kilo nekken, 4 hele braadkuikens (helaas zonder ingewanden) en 8 kilo bouten.

Ik heb de afgelopen tijd in het menu steeds kipkarkas gegeven (op de dagen dat ik kippebot voer), ik deed dan 45% karkas, 15% orgaan, 10% groente en 30% vlees. Nou zit er aan de nekken en bouten en ik denk ook aan de kuikens behoorlijk meer vlees als aan de karkassen (die kwamen van Herby). Maar hoe doe ik dat nu met de bouten en nekken, neem ik dan minder vlees erbij, en evenveel orgaan? Of kan het wel als 45% maar moet ik het dan bij 1x in de week laten en verder karkassen doen? Weet niet of het uitmaakt, maar met het oude menu was de ontlasting van de grote beer goed, die van de kleine beerin zou volgens mij zelfs nog ietsje harder mogen, ik heb in ieder geval nog geen dikke klonten, witte klonten oid gehad. Ook zie ik in de ontlasting geen hele stukken bot oid zitten.

De kleine beer kouwt geheel niet op de kippenekken, dat deed ze tenminste niet toen we begonnen met barfen en ze een week of 16 was, ze is nu bijna 6 maand en ik zag haar ook een panharing van dik 3 ons zonder te kauwen naar binnen doen, dus ik verwacht niet dat een kippenek haar noopt tot kauwen. Is het wellicht beter de nekken maar aan grote beer te geven (die is bang om te stikken en kauwt alles eerst helemaal fijn voor het slikken en verwacht anders dat ik het in stukjes breek die ze zelf dan nog even nakauwt). Vast houden is geen optie, de eerste keer heeft mij dat mijn vinger al gekost. 
Gebruikersavatar
koekje
Moderator
Berichten: 13393
Lid geworden op: Ma 28 Mei 2007, 21:38
Locatie: vlakbij Eelke

Re: verhouding vlees - bot in kippedelen

Berichtdoor koekje » Za 03 Mei 2008, 14:31

ik denk dat poten redelijk bevleesd zijn, en nekken soms wat minder.
dan geef je de ene keer een poot, en de andere keer wat nekken. hier wissel ik ook af met de vleesbotmaaltijdonderdelen. de ene dag een stuk met veel vlees (eendenrug ofzo) en de andere een stuk met minder vlees (eendenvleugel of konijnribbenkast).
maar misschien zijn de nekken wel te klein voor je honden. 1 nek is hier 1 vleesbotonderdeel voor 1 avondmaaltijd.

maar je hoeft niet iedere dag compleet te voeren, als het maar compleet is over een periode van 1 tot 2 weken ongeveer. hier eten ze sochtends een prooidiertje (meestal 1dagskuikentjes) en savonds eet sien haar barfmaaltijden (ot kvv). de avondmaaltijd bestaat voor sien wel altijd uit 2 componenten; 1 vleesbot en 1 portie orgaan of spiervlees. zo blijft de vertering en poep redelijk stabiel altijd. ik wissel de dagen met spiervlees en orgaan af.
Gebruikersavatar
kira
5-sterren
Berichten: 3543
Lid geworden op: Do 27 Mar 2008, 20:30

Re: verhouding vlees - bot in kippedelen

Berichtdoor kira » Za 03 Mei 2008, 15:12

heb het net in zakjes gedaan en bedacht mij toen dat ik misschien een poot met twee karkassen kan geven. Grote beer moest wel lachen, een nekje als ontbijt, zij wil graag een pondje nekken als ontbijt  :).
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: verhouding vlees - bot in kippedelen

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten