- do 19 jun 2008, 08:50
#987126
Oh, ik zie dat je nog een vraag hebt. Over kvv. Tja, we kunnen hier natuurlijk een leuke discussie opstarten "wat is compleet"? Ten eerste is het natuurlijk zo dat een gemiddeld kvv merk zijn prakje aanvult met een premix oftewel vitamine/mineralencomplex. Dat doen wij zelf samenstellers niet. Ten tweede kun je je afvragen of het verstandig is om je hond elke dag 1 en hetzelfde merk en 1 en hetzelfde smaakje kvv te geven. Omdat het zogenaamd compleet is. Ik denk van niet. Ik denk dat je je hond tekort doet.
Weet je, kvv is net zo compleet als welk ander compleet voer (brok, blik). Nee. Dat is niet waar, kvv is completer. Het bevat ook enzymen en goede bacterieen, in tegenstelling tot doodgekookte handel (brok/blik). Maar, wat zie je dus vaak bij mensen die brok of blik voeren of 1 merk/smaak kvv? Dat ze in het begin laaiend enthousiast zijn, dat ze overal vertellen hoe goed het voer is want KIJK, de hond verhaard niet meer of heeft geen schilfers meer of is lekker actief geworden of... vul zelf maar in. En dan ineens, een jaar of twee jaar later.... heeft het voer afgedankt. Doet de hond het niet goed meer. Stappen ze over naar merk B en oh hemel, nu is dit helemaal fantastisch! Kijk maar om je heen, luister maar naar vrienden, familie en kennissen. Lees maar op forums. Dit zie je zooo vaak! En ik denk dat het komt omdat de hond op merk A toch op een gegeven moment tekorten kan oplopen. En dan gaat hij het na 1 of 2 jaar ineens niet meer lekker doen. Roepen mensen dat het recept veranderd is, maar dat is 9 van de 10 keer niet het geval. Nee, de hond is tegen tekorten opgelopen. En dan veranderen mensen van merk, waar toevallig wel meer van dat stofje in zit dat hij te weinig binnen kreeg en voila, de hond doet het ineens weer perfect.
Kijk eens kritisch naar de term compleet. Compleet wil zeggen dat een voer alle stoffen bevat die een hond nodig heeft volgens bepaalde standaards. Maar jouw hond is geen standaard. Jouw hond is een individu. En het kan zijn dat jouw hond nou net even wat meer van het een of het ander nodig heeft om lekker te functioneren. Wanneer je zo afwisselend voert zoals barfers dat doen (veel verschillende diersoorten, veel verschillende groentesoorten en hier en daar gezonde extra's zoals eitjes, rauwe gemalen nootjes, beetje zee-groenten, rauw vet visje, etc. etc.) krijgt een hond alles dat hij nodig heeft in ruime mate binnen. En zul je eigenlijk zelden of nooit tegen problemen aan lopen. Blijf je een zogenaamd fabrikage-voer voeren, dat compleet is voor de hele goegemeente: dan loop je dat risico wel. Bovendien, ik streef er niet naar om mijn honden het goed te laten doen op voer. Ik wil fantastisch resultaat zien. Een levenlang. En dat bereik je gewoon het makkelijkst en het eenvoudigst op barf.
Beantwoord dit je vraag?
Laatst gewijzigd door Lizzy op do 19 jun 2008, 08:52, 1 keer totaal gewijzigd.