Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door ingeastrid
#946310
Hallo,

na veel gelezen te hebben post ik toch mijn probleem in de hoop op nog meer suggesties.
Onze maine coon poes Kayenta heeft huidproblemen. Dat heeft ze eigenlijk altijd gehad (al weet ik het van de eerste jaren niet toen ze nog bij de fokker woonde..ze is een ex-fokpoes) en we hebben dat altijd aan vlooienallergie geweten.
Ze had het toen vooral om de nek..bobbelig, droog, jeuk..
Door erg vaak antivlo maatregelen te nemen is die nek nu vrijwel rustig.
Vorig jaar is ze twee weken verdwaald geweest en toen kwam ze terug met vooral klitten bij de staart...die heb ik toen afgeknipt (neeee, niet de staart, de klitten!) en eigenlijk is het haar er nooit goed terug gegroeid. Daar, bij de aanzet van de staart zit nu haar grote probleem, plekjes die ze steeds weer wast tot kleine bloedplekjes toe!
Ik doe er groene poeder leem op zodat het in iedergeval schoon blijft. Dat vind ze prima, maar ze wast het er natuurlijk wel weer af. (behalve als ik haar op schoot leg...zoals nu, dan gaat ze slapen)
Ze wast zich eigenlijk steeds, (behalve op schoot) ook heel vaak tussen de tenen...al ziet het er daar heel rustig en mooi roze uit....

Ik denk dus dat we vlooien kunnen uitsluiten. als ik hier goed rondlees, blijven vooral de hormoonkwestie en stress over.
Stress is het zeker wel, want als ik haar op schoot heb gaat ze dus meteen liggen, was-tic is dan meteen weg. Dat ondervangen we door haar 's avonds als enige mee te laten gaan naar de zolder, het kantoor van mijn man, waar ze dan heerlijk op schoot ligt en alle aandacht voor haar is.
Beneden is ze de baas over de ander 5 katten, en met die positie heeft ze het best druk...
Ik zou haar nog een bachbloesem kunnen geven..iemand suggesties welke?

De hormonale optie is moeilijk te testen...Kayenta is loeisterk en laat zich beslist niet meenemen naar de dierenarts. (bijna 5,5 kilo en één bundel spier) Dat kan dus alleen bij ernstige noodgevallen.
Hoe zou ik die diagnose zelf moeten stellen? Wat zijn de symptomen bij hormonale problemen?
(ik zal de fokker in iedergeval vragen of ze het voor de sterilisatie had)

Ik weet dat ze bij de fokker héél hooghartig en koninginnig was...daarom viel ik zo op haar daar...die uitstraling....hier ontwikkelde ze zich al snel als vloerkleedje....maar er zijn dus wel wee katten bijgekomen hier...tijdens het typen begin ik toch steeds meer te denken aan stress....

Heeft iemand hier iets zinnigs aan toe te voegen?
Bij voorbaat dank...ook van Kayenta. (op de foto is het de coon met de half bruine- half witte neus)
Fijne dag!
Inge
#946397
Hallo Astrid,
helaas heb ik geen abonnement meer nee...misschien online? Ik zal zeker contact met haar opnemen, dank voor de tip.
En over de staart, ja...je zou het zo kunnen noemen...het zijn bobbeltjes, maar ook eromheen is de huid droog..tanig...niet schilferig..
Katerstaart? Wat is dat dan?
groeten,
Inge
Door Kefraya
#946441
Het is heel moeilijk om zo op afstand iets zinnigs te zeggen. Als ze ook vaak haar pootjes wast, zit het probleem dus niet alleen bij haar staart. En ze heeft natuurlijk ook al iets vergelijkbaars in haar nek gehad.
Eigenlijk zou ze toch een keer goed onderzocht moeten worden bij de da, om zeker te zijn dat het geen medische oorzaak heeft (voedselallergie, mijten, vlooien etc). Maar ik kan me voorstellen dat je haar niet zo makkelijk meeneemt...

Ik doe zelf de opleiding kattengedragstherapie bij Tinley (zit in de afstudeerfase) en merk steeds vaker dat het geven van tips onbevredigend is: een goede analyse van de kat en de situatie waarin ze zit is echt essentieel om iets zinnigs te kunnen zeggen.
Ik wil niet preken voor eigen parochie, maar ik zou zeker eens kontakt opnemen met een therapeut. Vaak kun je met de adviezen van één consult al heel veel verder komen. Er zijn inmiddels voldoende goede therapeuten in Nederland en iemand die gespecialiseerd is in jouw ras (zoals aangeraden door Astrid) is natuurlijk nog mooier.
#946444
Hallo,
ik begrijp dat het inderdaad moeilijk is om iets zinnigs te zeggen, maar omdat ze echt nauwelijks mee te nemen is probeer ik het toch liever zo eerst.
Ik loop haar nu nauwlettend in de gaten te houden, en zie dat ze de afgelopen uren zeer ontspannen in het gras in de zon ligt (met het achterwerk in de zon)...ook 's avonds is er nauwelijks sprake van dat neurotisch aandoende gedrag..het is geloof ik vooral na het eten..
Wassen na het eten is natuurlijk normaal, maar het lijkt of ze daar dus in doorslaat...
Ik zal haar heel nauwlettend blijven observeren of ze het verder ook doet.

Ze krijgen sinds een aantal weken ook dagelijks smuldier (door de barf heen gemengd) zou ze daar ook op reageren?
Ik zal er es mee stoppen, kijken of dat verschil maakt.

Inge
#946478
Ze kan zeker op de Smuldier reageren dus kijk eens of het scheelt als je daarmee stopt. Het kan altijd nog een voedsel-allergie zijn, bv voor granen, dus sowieso zou ik in jouw geval het dieet eens grondig onder de loep nemen. Geen granen, geen plantaardige olie maar visolie en een ontgiftingskuur met groene leem (doet ze nu eigenlijk zelf al  ;D) en/of chlorella.

En een goede gedragstherapeut komt bij je thuis dus dan hoef je niet met haar te gaan slepen. Het gedrag doet zich in de thuis-situatie voor dus daar moet je gaan kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Maar ik zou beginnen met de mogelijkheid van voedsel-allergie uit te sluiten. En ook een huisstofmijt-allergie of een andere allergie is zeker een mogelijkheid.
Door Borke
#946492
Annemieke Muis komt aan huis om de situatie ter plekke te beoordelen, dat staat volgens mij ook op haar site!
Ik heb geen aandelen hoor, dus het maakt mij niet uit wat je doet.

Echter wat jij beschrijft is best complex, ik heb zelf ook Maine Coons gefokt en over het algemeen doen die het goed in groepen, zeker als ze gecastreerd zijn.
Jouw kat is een herplaatser, is 2 weken zoek geweest en leeft met meerdere katten en er zijn katten bij gekomen en heeft huidproblemen.
Ik denk echt dat stress hier een belangrijk component is en dan zou ik liever een keer een goede aanpak kiezen, dan maar wat aan te modderen.
Ik heb in het verleden bij onze eigen katten ook wel gedragsproblemen op kunnen lossen met simpele middelen of ingrepen - maar je moet wel goed weten wat je doet.

Complexe problemen los je vaak niet op via een forum....
#946501
Hoi,
ik verwacht hier ook geen kant en klare oplossing hoor, maar soms helpt het als mensen je helpen de bocht om te denken en daar is dit wel geschikt voor.

Ik heb net een nieuwe voorraad besteld bij Herby en meer deze keer zodat ik de smuldier kan weglaten...kijken wat dat oplevert.
Granen krijgen ze niet hoor, ze eten alleen maar vlees. (wel weer van alles door elkaar...als de smuldier niks oplevert zal ik alles één voor één moeten gaan elimineren)

Chlorella ga ik opzoeken. De groene leem blijf ik erop strooien want het houdt de wondjes in iedergeval brandschoon. het ziet er heel mooi uit..voor zover je dat kan zeggen bij wondjes. Visolie is een goed idee...

Een vriendin van me is ook kattentherapeute...ik zal haar vragen langs te komen.
Bedankt maar weer!!!! :flowers: :flowers:
Door flin
#946838
ingeastrid schreef: Granen krijgen ze niet hoor, ze eten alleen maar vlees.
er zit een klein % ontsloten granen in de smuldier... ;)

de foto van de zogenoemde katerstaart die je miss hier op bp vond, behoort aan 1 van onze katzels,...toennie kwam, was 't ruim erger, en nu (hij is nu 2 jaar, en gecastreerd op +/- 14 mnd) wordt 't steeds beter, zonder er verder veel aan te doen; heel af en toe was 'k z'n staart, en z'n haar is daar nog niet helemaal terug, maar 't ziet er rustig uit. 't hele staart verhaal irriteerd hem niet trouwens; geen overdreven wassen of likken...hij BARFT nu alweer een half jaar en krijgt 2 keer in de week een kleine portie vette vis, en af een toe een rauw ei

heb je enig idee wanneer  poes 'geholpen' is ?

geef je nog iets van vette-vis of visolie bij of over d'r eten?
#946854
Hallo,
ze krijgt  1 x per week 50 gram zalm, heb net zalmbotmix besteld..
Geen extra olie.

Ik stop meteen met smuldier voor haar....we hebben even zitten denken en het valt volgens ons allebei samen met toen we daarmee zijn begonnen. (de smuldier vlees uit de diepvries van de Jumbo van 45 cent...dat meng ik door het verse vlees van Herby) ben benieuwd...

Een rauw ei dat vinden ze hier helemaal niet lekker...
Ze is gesteriliseerd toen ze bij ons kwam wonen, toen was ze 4, heeft dacht ik 2 nesten gehad (misschien 3?) dat is nu dus 4 jaar geleden.

Ik heb meer foto's ge-google-ed over katerstaart, maar zo ziet het er niet uit. Het zijn kleine bultjes, die een beetje rood zijn, de rustige zijn grijzige korstjes zeg maar. Ze beginnen halverwege haar rug en zitten verspreid op de flanken waarbij het naar de staart-aanzet toe erger wordt .Ze is ook niet kaal, maar ziet eruit alsof ze geschoren is, kort haar...
Ze trekt ook met haar huid..zoals ze zou doen als ze vlooien zou hebben...misschien is het een zenuwtic geworden?
We hebben namelijk aardig problemen met haar gehad omdat ze allergisch was voor vlooien maar ook voor de meeste anti-vlooienmiddeltjes....voor de dierenarts de goede had gevonden is best veel tijd heen gegaan. Als je het ene hebt geprobeerd dan moet je immers maanden wachten voor je het volgende middel kan proberen. (en van bijvoorbeeld bolfo gold krijgt ze een gat in haar nekvel! Echt open...ze is de tweede kat van ons die daar zo op reageerde..)

Ik ga even verder met bach uitzoeken voor haar...
Bedankt allemaal  tot nu!
Inge
Door flin
#946879
ingeastrid schreef: Ze trekt ook met haar huid..zoals ze zou doen als ze vlooien zou hebben...misschien is het een zenuwtic geworden?
We hebben namelijk aardig problemen met haar gehad omdat ze allergisch was voor vlooien maar ook voor de meeste anti-vlooienmiddeltjes....voor de dierenarts de goede had gevonden is best veel tijd heen gegaan. Als je het ene hebt geprobeerd dan moet je immers maanden wachten voor je het volgende middel kan proberen. (en van bijvoorbeeld bolfo gold krijgt ze een gat in haar nekvel! Echt open...ze is de tweede kat van ons die daar zo op reageerde..)
en wat gebruik je nu tegen vlooien dan?
uhm, en eigenlijk vermoed 'k als 'k 't zo lees dat ze gewoon nog steeds heel allergisch voor 'n vlooiebeet is?
maar ,,,,, 'k kan 't niet zien/weten natuurlijk van hieruit, en zoals je zelf al zegt: stress kan ook :-\
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door