Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door ~Joke~
#928765
Ik weet niet of dit hier goed staat maar dit is nal van het tandplaque topic:

Lizzie schreef: De jodiumbehoefte voor een gezonde volwassen hond is 0.16 mg per 1000 kcal ME (metabolizable energy).
Ik heb dat gegoogeld en kwam bij het volgende artikel terecht:
http://www.peteducation.com/article.cfm ... cleid=2842

Als mijn honden ongeveer 454 KCal per dag eten dan ligt  de ME dus lager.
Het jodium gehalte van PlaqueOff is 664 mg/kg; een lepeltje PlaqueOff bevat ongeveer 0,2mg jodium, 1 lepeltje is
0,34 gr product. Een hond van minder dan 10 kg heeft volgens hun een half lepeltje nodig= 0,17 mg, dat bevat dan 0,1 mg jodium.
Maar volgens deze berekening krijgen ze dan veel te veel jodium naar binnen en zou ik maar ongeveer 0,03 mogen geven. Een mespuntje dus?

Ik versla trouwens een beetje in de mg's en de gr's
Door Lizzy
#928963
Ik heb even geen idee maar misschien is het handig als ik ook deze info er even bij zet (uit Nutrient Requirements of Dogs):

"Goiter is the main sign of iodine deficiency. Cretinism in dogs has been reported in localitiers where goiter is endemic. Myxedema appears in the skin, and skeletal deformities lead to a short, broad nose; coarse, heavy extremities, and a short body; and delayed shedding of deciduous teeth. Other signs of deficiency are hairlessness, dullness, apathy, drowsiness, and timidity. Excessive amounts of iodine may be toxic in dogs.

Volgens mij, geef je niet echt heel gauw teveel?
Gebruikersavatar
Door pike
#929003
ik  weet het ik ben een ouwe zeur  ::)

maar het zit mij nog steeds niet lekker
~Joke~ schreef: Lizzie schreef: De jodiumbehoefte voor een gezonde volwassen hond is 0.16 mg per 1000 kcal ME (metabolizable energy).
Ik heb dat gegoogeld en kwam bij het volgende artikel terecht:
http://www.peteducation.com/article.cfm ... cleid=2842

Als mijn honden ongeveer 454 KCal per dag eten dan ligt de ME dus lager.
Het jodium gehalte van PlaqueOff is 664 mg/kg; een lepeltje PlaqueOff bevat ongeveer 0,2mg jodium, 1 lepeltje is
0,34 gr product. Een hond van minder dan 10 kg heeft volgens hun een half lepeltje nodig= 0,17 mg, dat bevat dan 0,1 mg jodium.
Maar volgens deze berekening krijgen ze dan veel te veel jodium naar binnen en zou ik maar ongeveer 0,03 mogen geven. Een mespuntje dus?
.
0,03 mg of 0,1 mg.  Is maar 300 % meer. Niet zo gauw teveel dan????  :-[ :-\

Maar wat ik nou niet snap  :-\:
De plaque-off schrijft voor, voor bijv. honden tot 10 kg. een half (bijgesloten) lepeltje dat 0,17 gram bevat met daarin 0,1 mg jodium

Het goedkopere Ascophllum nodosum poeder dat ik op internet vond, een hele kilo voor 8,95 schrijft voor hetzelfde gewicht hond voor:
een theelepeltje en dat is bij hun gelijk aan 5 gram.... dus:

5 gram bij de een tegenover 0,17 gram bij de ander
dan heb je het niet meer over 300% meer jodium, daar komt effe een rekenmachientje bij :-X,  dan is het 0,294 mg jodium ipv 0,01 ofwel ca. 2850% meer jodium
vooropgesteld dat dat poeder dezelfde hoeveelheid jodium bevat, maar het is precies dezelfde soort, het is ook in poedervorm, en het gehalte zal misschien iets verschillen, maar zoveel???????

dus schiet mij maar lek als ik het nog snap

of doe ik iets verkeerd :-\ :-[
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#929009
Gaat het bij de Pack Off niet om het bijgesloten lepeltje ipv een theelepeltje?
En volgens mij weegt de hoeveelheid gedroogd zeewier te groote van een theelepel minder als 5 gram.
Om het nog even ingewikkelder voor je te maken!  8)
Gebruikersavatar
Door pike
#929031
Sanyo schreef: Gaat het bij de Pack Off niet om het bijgesloten lepeltje ipv een theelepeltje?
En volgens mij weegt de hoeveelheid gedroogd zeewier te groote van een theelepel minder als 5 gram.
Om het nog even ingewikkelder voor je te maken!  8)
ja ze hebben een lepeltje bijgevoegd, maar daar gaat volgens hun 0,34 gram van hun poeder op

en volgens de leverancier van dat andere poeder staat een theelepeltje van hun gelijk aan 5 gram poeder

ik houd dus gewoon aan wat door de fabrikant wordt opgegeven, niet wat eventueel op mijn eigen theelepeltje zou gaan  ;)
Door Lizzy
#929093
Misschien is dit wel een interessant stukje: http://www.vegetarisme.be/php/EM10_over ... ss=2&sss=1

Het legt ook uit dat verschillende zeewieren en preparaten andere hoeveelheden jodium kunnen bevatten. Het legt ook goed uit wat een teveel aan jodium doet. Bij de mens welliswaar, maar ik heb al diverse artikeltjes gelezen waarbij deze problemen ook voor honden gelden.

Ik heb ook in diverse boeken (waaronder die van Lowel Ackerman) gelezen dat commerciele voeding verrijkt wordt met zout waaraan jodium is toegevoegd. Aangezien onze honden dat niet krijgen, moeten zij hun jodium halen uit: zeevis, zeegroente en zeewieren. En ik denk dat als je hond geen zeevis en geen zeegroente (zoals zeekraal ofzo) eet, dat je gerust wat kelp/zeewier aan je hond kan geven. Maar volgens mij moet je het niet overdrijven... Er staat voor mensen dat 2 kelptabletten per week eigenlijk wel zatjes is. En waarom zou je je hond dan iedere dag zoveel zeewier geven? Zeewier is met stip de rijkste bron van jodium, hoewel Nori een relatief laag jodiumgehalte bevat en je daar dan dagelijks wat van zou mogen nemen. Volgens mij is Ascophllum nodosum rijker aan jodium. En ik denk dat Plaque Off en een willekeurig ander Ascophllum nodosum poeder niet met elkaar vergeleken kunnen worden en ze beide een andere hoeveelheid jodium kunnen bevatten. Nou zou je denken dat Plaque Off wel gekeken heeft naar de hoeveelheid jodium die de hond binnen krijgt middels hun poeder. En ik mag er vanuit gaan dat ze dat naast de hoeveelheid jodium hebben gelegd die een hond al binnen krijgt middels brokkies. Want dat is wat de gemiddelde hond eet, nietwaar? Dus ik zou denken dat hun product, gebruikt door barfers, veilig is in de door hun aangegeven dosering? Tenminste, dat mag ik hopen. Toch?

Nog even wat andere info over kelp/zeewier:

Als ik zin heb, zal ik ook eens aan het rekenen slaan. Ik zal even citeren uit het boek van Lowell Ackerman.

"Kelp (ascophyllum nodosum) reccomendations: may be a good general supplement to provide vitamines, minerals, and trace elements (sporenelementen), but it is not nutritionally complete on its own. It is considered to be save.
Cautions: administer kelp cautiously to dogs that are already receiving more than adequate levels of iodine. In some dogs, kelp may cause diarrhea or constipation, and it commonly changes the stool to a green color".

Waar zit nog meer jodium in: zout met jodium, zeegroente, zeevis.

Aangezien wij barfers geen brokken geven waar zout + jodium aan toe is gevoegd, kunnen we er vanuit gaan dat ze geen jodium binnen krijgen tenzij we zeegroente + zeevis geven. Geven we dat niet, komt er geen jodium binnen. En geen is ook een beetje weinig. In dat opzich kan kelp volgens mij geen kwaad, tenzij je veel zeegroente of veel zeevis geeft.

En dan nog ff dit stukje:

Around 1900, scientists first recognized that iodine was required for the proper functioning of the thyroid gland and that an iodine deficiency caused goiter. Shortly thereafter, iodized salt became widely accepted as a means of preventing goiter in man and animals.

In humans goiter and cretinism are no longer considered the main consequence of iodine deficiency, although these are the easiest signs of an iodine deficiency to detect.  Recent research has shown that for every cretin living in an iodine deficient community, two pregnancies have ended in miscarriage, stillbirth or neonatal death (245).  The survivors in an iodine-deficient population suffer from a higher incidence of developmental and functional abnormalities, including speech, hearing and neuro-muscular function.  These symptoms are also expressed in a 10-15 point decrease in average I.Q.  The term “Iodine Deficiency Disorders or IDD” has been coined to describe this condition.   

The thyroid gland contains the highest concentration (0.2% to 5% on a dry weight basis) of iodine in the body; between 70% and 80% of the total body stores.  Approximately 90% of the iodine which passes through the thyroid gland is captured by that organ (244). Iodine is then combined with tyrosine in the thyroid to form diiodotyrosine.  Two molecules of this compound are then combined to form thyroxine.   Approximately 80% of the thyroxine entering the circulation is broken down through de-iodinization by the liver, kidney and other tissues.

De-iodinization by these organs may appear counter productive at first glance, but recent research has elucidated its beneficial effect and the role selenium plays in the process. The first clue that selenium deficiency influenced iodine metabolism from selenium depleted rats where there was an increase in the thyroxine to triiodothyronine in the blood.  Research by Arthur (246) and Donald (247) confirmed that the same changes occurred in cattle and sheep, respectively.  A seleno-protein has been identified that is capable of transforming thyroxin to the more biologically active triiodothyronine.  This deiodinase is located primarily in the liver and kidney with none in they thyroid gland itself (219). A second selenium containing deiodinase is located in the brain and brown adipose tissue.  This is especially important in the newborn where thermogenesis is directly related to the activity of the brown adipose tissue.  Consequently, iodine metabolism is greatly influenced by selenium nutrition, and thus indirectly influences basal metabolic rate and a host of physiological processes.    Free iodine is conserved and recycled by the body with only 20% being excreted in the urine and feces (215).

When inorganic iodine is consumed, it is absorbed from the gastro-intestinal tract by two processes. One is common to other halides such as chlorine or bromine, and the other is specific for iodine. The stomach and duodenum not only absorb iodine, but also secrete it in gastric juice. In fact, gastric juice often has an iodine concentration 40 times higher than blood plasma. Iodine absorbed from the blood by the thyroid gland is stored as thyroglobulin.   Free iodine is conserved and recycled by the body with only 20% being excreted in the urine and feces (215).

Several dietary factors are goitrogenic. In fact, the dietary concentration of goitrogens is probably a more important determinant of iodine status than dietary iodine levels, in many cases. Cruciferous plants contain potential goitrogens of the thiouracil type, while brassicas and white clover contain cyanogenetic glycosides that are goitrogenic (219). Canola meal has resulted from the selection of rape-seed that is low in glucosinolate, a common goitrogen.  There are also specific goitrogenic substances in other feeds (carrots, linseed, cassava, sweet potatoes, lima beans, millets, peanuts, cottonseed, soybeans and others) which slow down the hormone secreting activity of the thyroid gland. Goiter can occur, therefore, even though the iodine level might otherwise be adequate.  Other substances can also reduce iodine absorption. For example, a high calcium level in drinking water may slow iodine absorption resulting in goiter, particularly if the iodine level is borderline in meeting body needs.

Crops grown inland, away from the ocean, are usually low in iodine, whereas crops grown near the ocean may be adequate in iodine.  For example, it is estimated that 20-50 mg of iodine per acre fall annually in rain along the Atlantic coastal plain, but on 0.7 mg iodine per acre falls in rain in the Great Lakes region of the U.S.   The Midwest and Great Lakes region have been the areas where iodine deficiency is most common.  Supplemental iodine provided by iodized salt is recommended for use in all areas of the country, because of the uncertainty of where feeds originate.

Some iodine compounds are easily broken down by heat and moisture. Therefore, a stable source of iodine must be used to prevent losses from exposure to sunlight, moisture, or other conditions. Table 25 shows the level of iodine recommended by the latest National Academy of Sciences-National Research Council publications on the nutrient requirements of the species involved. The toxic levels in Table 25 are those indicated in the same NRC publications. Feeding excess iodine should be avoided because it may interfere with thyroid gland function.

Table 25. Iodine Requirement and Toxic Levels1

Class of Animal
Iodine Requirement in Total Diet (ppm)
Toxic Level in Total Diet (ppm)

(in het volgende rijtje is het eerste cijfer het requirement en het tweede cijfer de hoeveelheid die toxic is)

Swine
0.14
800

Beef Cattle
0.5 (0.2-2.0)
502

Dairy Cattle
0.25-0.50
50

Horses
0.1
4.8

Sheep
0.1-0.8
502

Goats
0.15-0.83
83

Poultry
0.3-0.4
625




1  Levels recommended by the latest NRC publication on nutrient requirements, unless indicated otherwise.

2  Maximum tolerable level in diet.

3  Same level as recommended for sheep.

Swine

Symptoms of iodine deficiency in piglets born to iodine deficient sows are thickened skin, puffy necks, hairlessness, and bloated appearance. Some of the piglets are born dead, others are alive but weak and usually die within a few hours. At necropsy, the thyroid is enlarged and hemorrhagic. Iodine deficiency can cause an approximate six-fold enlargement of the thyroid gland (87, 92).

Beef Cattle

Goiter in newborn calves is a sign of borderline or definite dietary iodine deficiency, even though the cows may appear normal. Thyroid glands four to five times normal size sometimes occur in calves, but the abnormality cannot be detected definitely until the calf is slaughtered. Iodine deficient calves may also be born blind, hairless, weak or dead, depending on how severe the deficiency is. Long-term deficiencies may result in decreased milk yields, and decreased fertility in females and males. Iodine deficiency may occur in cattle even at iodine intake levels recommended in Table 12. If as much as one fourth of the feed used is from strongly goitrogenic crops, iodine requirements increase to 0.5 ppm for growing and non-lactating cattle and 1.0 ppm for late gestation and lactating cows (85, 157).  In a recent Irish study, iodine deficiency was the most the most prevalent deficiency observed.  Plasma iodine concentrations were low in 69% of the 2,612 cattle tested (295).

Dairy Cattle

Lactating dairy cattle require more iodine than beef cattle because approximately 10% of the iodine intake is normally excreted in milk, and this percentage may increase as milk production increases (156). To ensure that the iodine requirements of the high-producing cow are met, 0.6 ppm iodine is recommended.

Horses

Pregnant mares may not show external signs of iodine deficiency but may produce a stillborn foal or one showing extreme weakness at birth, resulting in an inability to stand and suckle the mare. Foals born alive with a well developed goiter will usually die or will remain weaklings if they live. Deficient mares may exhibit abnormal estrus cycles in the absence of goiter. Limited data indicate that "navel ill" in foals may be lessened by feeding iodine to brood mares, but more verification is needed. A decline in libido (sex drive) and semen quality has been noted in Europe with stallions, but this also needs more verification (98, 154).

There is a wide margin between iodine requirement and the maximum tolerable level for all farm animal species except the horse (248).  The maximum tolerable level for equines has been estimated as low as 5 ppm.  With normal feedstuffs iodine toxicity is extremely rare.  The only feed ingredient that could pose a toxicity risk is seaweed.   Seaweed can contain 4,000-6,000 ppm of iodine.     

Sheep

In newborn lambs, the more common symptom of iodine deficiency is goiter. If the condition is not advanced, the lambs may survive. Other symptoms are lambs born weak, dead, or without wool. Mature sheep seldom show a change in their appearance. But an iodine deficiency may result in reduced yield of wool and reduced conception rate (155).

Goats

Kids with goiter, as well as weak and dead kids, have been reported at birth. Very little experimental information is available with the goat. Therefore, extrapolated data from sheep studies must be used until additional experimental data become available from studies with goats (100).

Poultry

Goiter occurs in the thyroid gland, causing the thyroid gland to grow to many times its normal size. Histological examination of the thyroid shows hyperplasia and an absence of colloid. Iodine deficiency in breeding hens results in reduced egg iodine levels, reduced egg production, decreased hatchability, prolonged hatching time, and thyroid enlargement in the embryos (95, 141).

Other Animals

"Other animals" include dogs, cats, mink, foxes, rabbits, fish and laboratory animals. In all of these animals and fish, an iodine deficiency results in an enlarged thyroid. With many animals, a level of 0.1 to 0.3 ppm iodine in the diet will meet the iodine requirement. With others, a level as high as 1 ppm is required. Iodine in excessive levels should be avoided, because it may have harmful effects (89, 102, 103, 142, 143, 144, 145).
Door evelyn02
#929228
Interessante artikelen. Ik heb wel een toevoeging: in NL wordt niet meer standaard jodium toegevoegd aan het zout. Dat was vroeger wel zo (Jozo, waarbij jo voor jodium staat), nu is het meeste zout zonder jodium (Nezo zout).
Door ~Joke~
#929249
Sanyo schreef: Gaat het bij de Pack Off niet om het bijgesloten lepeltje ipv een theelepeltje?
En volgens mij weegt de hoeveelheid gedroogd zeewier te groote van een theelepel minder als 5 gram.
Om het nog even ingewikkelder voor je te maken!  8)
Volgens mij gooit de plaque off de grammen en de miligrammen door de war. Op mijn dieet weegschaaltje weegt een theelepel gedroogd zeewier 3 gr. Als ik het goed inschat zal hun lepeltje 3.4 gr bevatten ipv 0.34mg. Ook al omdat  ze zeggen dat 0.34 gram  0,2mg jodium bevat. Volgens mij klopt dit niet 0.34 gram is toch mg? . 0.34 miligram is een derde van een gram, dus bijna niets. Als je daar een kleine hond ook nog eens de helft van moet geven blijft er niets over  :o :o. Is er iemand die de inhoud van een lepeltje plaque off kan wegen?
Laatst gewijzigd door ~Joke~ op zo 09 mar 2008, 15:13, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Femke
#929256
~Joke~ schreef: Volgens mij gooit de plaque off de grammen en de miligrammen door de war. Op mijn dieet weegschaaltje weegt een theelepel gedroogd zeewier 3 gr. Als ik het goed inschat zal hun lepeltje 3.4 gr bevatten ipv 0.34mg. Ook al omdat  ze zeggen dat 0.34 gram  0,2mg jodium bevat. Volgens mij klopt dit niet 0.34 gram is toch mg? . 0.34 miligram is een derde van een gram, dus bijna niets. Als je daar een kleine hond ook nog eens de helft van moet geven blijft er niets over  :o :o. Is er iemand die de inhoud van een lepeltje plaque off kan wegen?
ik wil wel even wegen, maar volgens mij begint mijn weegschaal bij 1 gram. Kan dan natuurlijk 10 lepeltjes wegen dan delen door 10, dan weet je ook wat 1 lepeltje weegt.

Ik ben zo terug!
Door Femke
#929259
nou ik krijg het niet gewogen, bij 30 schepjes stond hij nog steeds op 0. Ik deed een ander schaaltje op de weegschaal, resette de weegschaal en toen zei hij 8 gram nadat ik de prozym erin gedaan had. Toen weer het eerste schaaltje, weegschaal resetten, prozym erin, toen zei hij 2 gram. Schiet niet op dus.


Maar goed, in mijn potje zit 40 gram, en als je iedere dag 1 maatschepje geeft dan kun je 4 maanden met het potje doen. Dat is 120 dagen. Als je 40 gram deelt door 120 dagen geef je toch 0,33 gram per dag?
Dan zou in 1 schepje gemiddeld 0,33 gram zitten...
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door