- di 18 dec 2007, 14:03
#882106
Het vetoplosbare L-theanine, een derivaat van de neurotransmitter glutaminezuur, wordt ook wel aangeduid als L-gamma-glutamylethylamide, of gamma-ethylamino-L-glutaminezuur. Het is een bijzonder aminozuur: behalve in de theeplant komt de stof alleen voor in de paddestoel Xerocomus badius en in bepaalde soorten van het Camillia-genus, C. japonica en C. sasanqua. Droge groene theebladeren bevatten 1- 2% L-theanine. De stof bestaat alleen in een vrije (niet-proteïne) vorm en is met een aandeel van 50% binnen het totale pakket aan vrije aminozuren in thee de meest uitgesproken component daarin, en bovendien verantwoordelijk voor de smaak.
L-theanine wordt in de wortel van de plant via biosynthese gevormd uit glutaminezuur en ethylamine, en vervolgens naar de bladeren van de plant getransporteerd. Zonlicht converteert deze theanine echter tot catechine. De meeste pogingen om theanine voor het gebruik als voedingssupplement op grote schaal te produceren, zijn gestrand op de lage opbrengsten, de hoge kosten, of de complexiteit van de processen. Er is nu echter een gepatenteerde enzymatische methode ontwikkeld waarmee 100% zuivere theanine kan worden gesynthetiseerd; daarbij laat men glutaminase reageren op een mengsel van glutamine en een ethylamine derivaat.
Eigenschappen
Groene thee is onder meer uniek doordat sommige soorten meer cafeïne bevatten dan koffie, terwijl deze doodgewone drank niettemin kalmerend werkt: men krijgt wel het opwekkend effect van de cafeïne, echter zonder daarvan beverig en trillerig te worden. Deze contradictoire situatie maakte wetenschappers nieuwsgierig. Sinds dr. Yasuo Sakato in 1949 L-theanine in groene thee isoleerde en hij daarop volgend de chemische structuur ervan ontdekte, heeft verder onderzoek - niet verbazingwekkend grotendeels van Japanse bodem - uitgewezen dat deze stof vele positieve fysiologische effecten voor de menselijke gezondheid in zich draagt. In 1964 gaf het Japanse Ministerie voor Gezondheid goedkeuring om L-theanine, behalve in producten voor kinderen, toe te passen als voedingssupplement.
Naast als een op zichzelf staand fytotherapeuticum wordt theanine ook toegepast in combinatie met andere stoffen, onder meer in producten bedoeld om de slaap te bevorderen, angstgevoelens te verminderen, alfaritmes in de hersenen te genereren en te ondersteunen, leervermogen te bevorderen, obesitas aan te pakken, en verschijnselen van het premenstrueel syndroom te doen afnemen. Van theanine, waarvan het doseringadvies 50 - 200 mg per dag bedraagt, is het effect al na dertig minuten voelbaar en houdt dit gemiddeld acht tot twaalf uur lang aan. Bij mensen die al rustig en ontspannen zijn brengt de stof geen extra kalmerend effect teweeg.
In de vergelijking met stoffen die therapeutisch voor dezelfde symptomen van depressie, onrust-, en angstgevoelens en ook ADHD kunnen worden ingezet, zoals valeriaan, St. Janskruid en het inmiddels alleen op recept verkrijgbare kava kava, steekt theanine met aanzienlijk meer en betere eigenschappen gunstig af. Zo is theanine in tegenstelling tot de genoemde drie stoffen een stabiel en gestandaardiseerd product dat bovendien niet de negatieve bijwerkingen heeft van sufheid en veranderingen in de motoriek. Toegevoegd aan dranken wordt de stof niet negatief beïnvloed door hitte (121° C) of koude (-25° C), noch door een zuurgraad die zich tussen een pH van 6.0 tot 3.0 beweegt.
dit geld voor mensen,
geen idee hoe dit bij dieren werkt...