over het zelf slachten kijk ik er mischien anders tegen aan dan de meeste, met name omdat ik op een boerderij in Afrika heb gewerkt waar wekelijks een of twee schapen en of geiten geslacht werden voor de voedzelvoorziening van de mensen die op de boerderij wonen en werken. Idere week kreeg iedere staflid een deel van een schaap of geit, dat was deel van de loon zeg maar. Ook varkens en koeien werden op de boerderij geslacht, en uiteraard ook kippen en ganzen en kalkoenen en dies meer. Maar even over schapen.
Die werden met de hand met een mes geslacht, een super scherpe mes, een goede haal en de kop lag er af, ik heb ook de slacht ritueel bij de slachthuis meegemaakt, ging kijken als wij schapen afleverde (wel een goede zaak dat je gewoon mag meekijken, zo zie je precies hoe er met jou vee wordt omgegaan) ik kan nu met mijn hand op mijn hart zeggen dat de thuisgeslachte schapen en of andere vee minder stress ervaren dan de vee die aan een slachthuis worden geleverd, al wordt het hoe netjes gedaan..... dus, ik denk niet dat per definitie het slachten van kleinvee thuis een slechte zaak is of meer stress oplevert dan bij een slagerij. Nee, integendeel. Wat ik wel weet is, je moet het kunnen, je moet weten wat je doe, je moet "oefenen".... en wat bedoel ik met oefenen, ik denk voordat je een schaap de keel door snij, moet je toch enigsinds slachtervaring hebben. Kippen, kalkoenen, hazen, en pas als je dat kan en vaak heb gedaan, en weet hoe het werkt, en het ook geestelijk aankan, dan kan je kleinvee slachten, maar ook dan, eerst kijken, en dan onder begeleiding van iemand die weet hoe precies het moet.......ik heb vaak gekeken (moeilijk, maar wat mij betreft nodig als je zelf wil slachten) en na de dooden geholpen met verwerken van de nog warme karkas, pas dan kan je het mischien zelf aan, want het is nog al niet niets om hoogst persoonlijk een dier de keel door te snijden. Het is gewoon ronduit moeilijk, zelfs om het te aanschouwen als je het niet gewend ben.
Dus, niet gewoon effe zelf doen, dat is niet verantwoordelijk, niet eerlijk ten opzichte van het dier, maar woon je in een land waar het kan en gebruikelijk is, ga dan eens vragen of er mensen zijn die het regelmatig doen, leg uit dat jij het ook wil en wil leren.... en wie weet, ooit, kan je het zelf