Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Roellie
#710069
Misschien dat deze vraag al vaker is gesteld, maar ik weet het antwoord nog niet ervan :P

Ik weet dat hart orgaan is, maar kan het ook gerekend worden tot spiervlees, aangezien het hart een grote spier is?????

Ik heb vandaag de vriezer es bij geladen. En het valt me op dat ik heel veel vleesbotten en orgaan heb.

Maar ik weet ook niet zo goed, wat er allemaal tot spiervlees gerekend kan worden.

Kunnen jullie mij wat tips geven????

Groetjes

Roellie
Door tieneke
#710076
Hart is orgaan en zou ik zeker niet tot spiervlees rekenen.
Spiervlees is vlees zonder bot dus bijv kalkoenvlees,konijnenvlees,kipfilet,rundafsnijdsels/riblappen,lamsvlees/hert en ga zo maar door.
Door conleeuw
#710167
als ik weinig orgaan heb gegeven reken ik het tot orgaan, anders is het wat mij betreft spier vlees :D lekker makkelijk, of of  ;)
Door Lizzy
#710194
Ik vind hart orgaanvlees. En als je het als orgaanvlees rekend, voorkom je dat je excessief veel hart gaat geven (spiervlees kun je nu eenmaal in grotere hoeveelheden voeren dan orgaanvlees) en je menu totaal uit balans raakt). Hart lijkt nou eenmaal qua eiwit compositie en vitamines en mineralen niet op het meeste orgaanvlees maar ook niet op spiervlees.

Even een quote van mezelf uit een ander topic:
Orgaan: een orgaan is een geheel van weefsels die samen een eenheid vormen om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen.

Een aantal organen samen vormen orgaansystemen (stelsels). Deze organen hebben elkaar nodig om een grotere functie te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: het spijsverteringsstelsel bestaat onder andere uit de slokdarm, de maag, de darmen, de lever en de alvleesklier.

Enkele menselijke organen zijn
alvleesklier (pancreas) - baarmoeder (uterus) - bijnieren (adren) - bijschildklieren (parathyroiden) - blaas (vesica urinaria) - darm - eierstokken (ovaria) - hart (cor) - hersenen - huid - lever (hepar)- longen (pulmo) - lymfeklieren - maag (gaster of ventriculus) - milt (lien)- neus - nier (ren) - oog - oor - penis - prostaat (prostata)- teelbal (testis) - schildklier (thyroid) - slokdarm (oesophagus) - spieren - vagina - zwezerik (thymus).

Specifieke dierlijke organen
In de dierenwereld komen andere gespecialiseerde organen voor:

vleermuis en dolfijn: sonar (echolocatie)
rund en andere herkauwers: pensmaag, netmaag, boekmaag, lebmaag (analoog met onze maag)
vogel: twee paar longen met gespecialiseerde luchtbeweging en luchtzakken die zich tot in de beenderen uitstrekken
vis: kieuwen
amfibie: ander hart en bloedsomloop

Maar goed, om het simpel te houden heb je dus skeletspieren oftewel spiervlees en orgaanvlees. En hoewel hart een spier is: als je naar de eiwitcompositie en vitamines/mineralen gaat kijken: dan komt runderhart niet direct overeen met rundvlees.

Dit zegt Mogens Eliasen erover :

"Man wants to classify everything - and it does not always follow Mother Nature's intentions... ;-)  The limits between our classifications do not always make sense - and heart is definitely an example of that.

Heart is muscle - but a special kind of muscle that is different from the muscles you use to move your arms and legs with.  The stomach and the intestines also have muscles - of yet another nature.  Heart meat contains many of the amino acids from proteins that are typical in organ meat, but not as many as, for instance, kidney and liver.

Heart makes up less than 1% of a prey animal's weight - and shold not make up much more on your dog's menu either.  If you want to stretch it to 5%, I see no big problem - but if you feed, say, 10% or more, you are screwing up your balances, because heart meat, although very rich in certain proteins, is also a very poor source of others....  So, in other words, if your choice of category for heart messes up your balance of the diet, then there is something fundamentally wrong with your balance....  Alternatively, you are trying to copy a diet recipe that is WAY too specific in terms of numbers!".

Ook om deze reden vind ik het verstandig om hart (en ander orgaanvlees) tot de categorie orgaanvlees te laten vallen.



Spiervlees is al het vlees dat het skelet bij elkaar houdt. Al het vlees dat om de botten heen loopt en zorgt voor de beweging van het skelet. Ga je wel eens flink sporten? Heb je daarna wel eens spierpijn? Dat zijn nou spieren. En dat is spiervlees.
Door 202Spots
#710505
Lizzy schreef: Ik vind hart orgaanvlees. En als je het als orgaanvlees rekend, voorkom je dat je excessief veel hart gaat geven (spiervlees kun je nu eenmaal in grotere hoeveelheden voeren dan orgaanvlees) en je menu totaal uit balans raakt). Hart lijkt nou eenmaal qua eiwit compositie en vitamines en mineralen niet op het meeste orgaanvlees maar ook niet op spiervlees.
Ik geef zelf de hart ook als orgaan,maar op deze site word het samen met kalkoen als "spiervlees" gegeven.
Zag trouwens wel dat hart goed is voor honden met epilepsy(taurine gehalte) dus misschien geen gek idee om Tor meer hart te gaan geven.

http://www.rawdogranch.com/musclemeat.htm
For our dogs we use beef heart and ground turkey.  The beef heart is rich in Taurine – an amino acid that has links to helping control seizures.  Dogs do not have a dietary requirement for taurine since they can make it out of Vitamin B and amino acids currently in their system

The other reason we use beef heart is that it is an economical muscle meat.  Ground turkey, when on sale, is a close second.  That’s why we use those two as our main muscle meats.
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door