Wat vind je dan van de hoeveelheid vitamine D in Bandit?
D2 400 IU/kg
D3 200 IU/kg
Andere vraag: hier zit geen zalm in maar (wilde) haring of makreel naast kip en rund. Hoe kan het aandeel vitamine D in Bandit relatief hoog zijn?
Moderator: Lizzy
yazzie schreef: ↑di 05 sep 2023, 12:13 Wat vind je dan van de hoeveelheid vitamine D in Bandit?Omdat het vette (roof)vis is. Waarom zou alleen zalm rijk zijn aan vit d? Ik heb stellig de indruk dat zalm als dé leverancier gezien wordt omdat het zo’n vette vis is maar dat gaat voor de wilde zalm die hier te koop is helaas niet op.
D2 400 IU/kg
D3 200 IU/kg
Andere vraag: hier zit geen zalm in maar (wilde) haring of makreel naast kip en rund. Hoe kan het aandeel vitamine D in Bandit relatief hoog zijn?
Lizzy schreef: ↑di 05 sep 2023, 10:46 5. ConclusionsZoals ik het lees gaat dit uitsluitend over Atlantische zalm, Salmo salar. Zwemmend in de Baltische zee en in de Noordzee, en de kweekzalm. Er wordt nergens gesproken over de Pacifische zalm(soorten), die zwemmen daar niet. Ook voor zalmen geldt trouwens een enorme variatie in vetgehalte gedurende het seizoen. Jonge zalm op zee is mager. Ze eten daar 1-4 jaar tot ze sterk en vet genoeg zijn om de tocht naar de paaigronden te kunnen aflegen. In de rivier, op weg naar de paaigronden, zijn ze op zijn vetst.
Salmonids cover the Atlantic salmon (Salmo salar) and the Pacific salmon (Oncorhynchus sp.). Content of vitamin D3 in the fillet from wild Atlantic salmon caught in the Baltic Sea was significantly higher than fillet from salmon caught in the North Sea, being 18.5 ± 4.6 µg/100 g, and 9.4 ± 1.9 µg/100 g, respectively. In the feeding trial with the farmed Atlantic salmon, the four groups fed 270–1440 µg vitamin D3/kg feed had a content in the salmon fillet which ranged from 2.9 ± 0.7 µg vitamin D3/100 g to 9.5±0.7 µg vitamin D3/100 g. The content of 25(OH)D3 in all samples was <0.4 µg/100 g. A review of the published studies which report the content of vitamin D in wild and farmed salmonids, showed very limited data, and even within the available data, huge variation in sampling and number of samples were included. Salmon is an excellent source for vitamin D, but these new results on the wild Atlantic salmon and from the feeding trial, using an excessive amount of vitamin D in the feed, calls for further research to minimize the variation in the farmed species, and to ensure a sustainable production of salmon with regards to vitamin D, for the benefit of the consumer.
In die onderzoeken hebben ze het niet over de verschillende soorten zalm. Zoals je hierboven kunt lezen.
Het is dan wel opvallend dat de uitermate vette soorten als makreel en haring veel vit. D bevatten.
Ik vind wel dit:
Conclusions
Seafood species provide the major natural sources of omega-3 fatty acids and
vitamin D in the US diet.
With this variety of species, the consumer can choose among a wide range of
seafoods, some of which provide significant levels of these important nutrients.
Vitamin D levels in the seafoods evaluated were not proportional to fat. Vitamin
D content appears to be species-dependent.
Ja dat klopt helemaal. Maar die vis wordt natuurlijk vet gevoerd met niet-natuurlijk voedsel. Hij hoeft ook niet te werken om aan eten te komen zoals zijn wilde soortgenoot, heeft gebrek aan beweging en wordt gemakkelijker vet. Hij eet niet het vit. D bevattende voedsel dat de vis eet die in de zee vrij rond zwemt dus heeft hij ook minder in zijn weefsels opgeslagen zitten.
Bron: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/8 ... 9_fish.pdf
Volgens mij is gekweekte zalm ook vetter dan wilde zalm (sowieso) en is gekweekte zalm toch minder rijk aan vitamine D.
Ja maar die zij in NL niet verkrijgbaar. Ook niet ingeblikt. De (duurdere) blikjes met rode zalm bevatten Oncorhynchus nerka, 7,8% vet. De roze zalm in blik bevat ook weer O. gorbuscha. Ingeblikt is die met 5,4% iets vetter dan zijn soortgenoot uit de vriezer.
Ik vond ook nog dit:
Other fantastic salmon choices that provide just under 100% of your daily needs include cooked wild Coho salmon (6 ounces provides 19.2 mcg) and canned sockeye salmon (3 ounces provides 19.2 mcg).
De Bultrug (O. gorbuscha) is de diepvriesvis van de supermarkt. En die is dus ECHT NIET vet. 2,5%, hij is gort en gortdroog. Oftewel niet lekker Misschien verkopen ze in Amerika vettere exemplaren, dat is goed mogelijk. De lekkere houden ze zelf. De jonge, nog magere vissen gaan voor de export. Maar, mijn honden vonden de diepvriesvis altijd wél lekker. Maar die vonden kweekzalm ook lekker. En andere vis ook. En eigenlijk vonden die alles lekker
De Bultrugzalm is een Pacifische zalmen. En dan vind ik ook nog dit:
Pink salmon or humpback salmon is a species of euryhaline ray-finned fish in the family Salmonidae. It is the type species of the genus Onchorhynchus, and is the smallest and most abundant of the seven officially recognized species of salmon.
Found in: Mara Lake
Higher classification: Pacific salmons and trouts
Mass: 3.7 kg (Adult) Encyclopedia of Life
Rank: Species
Scientific name: Oncorhynchus gorbuscha
Nutrition Facts
Pink salmon
Sources include: USDA
Amount Per 100 grams
Calories 152
% Daily Value*
Total Fat 5 g 7%
Saturated fat 1 g 5%
Trans fat regulation 0 g
Cholesterol 55 mg 18%
Sodium 90 mg 3%
Potassium 439 mg 12%
Total Carbohydrate 0 g 0%
Dietary fiber 0 g 0%
Sugar 0 g
Protein 25 g 50%
Vitamin C 0% Calcium 0%
Iron 2% Vitamin D 130%
Vitamin B6 35% Cobalamin 78%
Magnesium 8%
En ook dit:
Pink salmon vitamin D content: 522 IU per 100 gram. Dat is wel de helft van die 900-nog-wat maar toch nog steeds een behoorlijke hoeveelheid.
Lizzy schreef: ↑di 05 sep 2023, 10:50 En het goede nieuws is:Oncorhynchus nerka. Wel te koop in NL.
https://www.ekoplaza.nl/nl/producten/pr ... WgQAvD_BwE
Bij Ekoplaza verkopen de deze zalm : Ingredienten: Pacific ZALM (Oncorhynchus nerka) (VIS). Het slechte nieuws is dat het €12 kost voor 180 gram. Even een bijbaan gaan zoeken!
Lizzy schreef: ↑wo 06 sep 2023, 07:56 Jonge dieren hebben overigens vaak een hoger vitamine D niveau. Vraag me niet waarom. Erna heeft ooit een van haar jonge Dalmatiërs laten testen op vitamine D (Mildred) en haar vitamine D gehalte was perfect. Hoog te noemen. En zij eet Lotgering. Het zijn vaak de wat oudere dieren of de gecastreerde dieren waarbij het mis gaat.Misschien neemt het lichaam op oudere leeftijd minder goed op? Is wel een interessant gegeven.
pike schreef: ↑wo 06 sep 2023, 08:11 Dat valt een beetje veel buiten de begroting, €66,50 per kilo zou nou echt iemand dat kopen??Ik niet. Maar ik heb al adressen gezien waarbij je rond de €30 betaald. Dit is Ekoplaza he, daar betaal je al 10 euro meer door over de drempel te stappen
pike schreef: ↑wo 06 sep 2023, 10:03 Maar dat kunnen de pups dan alleen maar krijgen als de moeder ook voldoende heeft.Niet noodzakelijk. Moeder geven wel vaker wat ze zelf tekort hebben om hun kinderen of pups te voorzien. Lichamelijk he. Te weinig wil niet zeggen dat er niets is. Het tekort zou bij moederhonden dan achteraf nog groter moeten zijn idd.