Afgelopen zondag weer een biertje gebrouwen. 20 liter blond bier, genaamd, Domme Blonde
er zitten 3 soorten mout en 2 soorten hop in, en Belgische gistjes die momenteel lekker aan het eten zijn
Opwarmen van het maisch water, met op t aanrecht de helft van de geschrote mout.
Maischen. Ik had hierin 3 stappen, 40 min op 62 graden, 15 min op 72 en 5 min op 76. Het kabeltje wat je ziet is de thermometer. Of dit helemaal goed gegaan is betwijfel ik, want mijn thermometer deed raar en die zei achteraf dat het in mijn koelkast nog 36 graden was
dit kan gevolgen hebben voor de suiker-ketens die aangemaakt worden op de verschillende temerpaturen. Verschil tussen koppijn-bier, of juist zoet of droog bier.
Het worT al wat
Het wort moet naar de filterkuip.
Vanuit de filterkuip weer naar de afgewassen brouwpan
Er is hierbij een filterbed in elkaar gezakt, wat nog extra helpt bij het filteren. Dit wordt nog eens uitgespoeld met een aantal liter water om echt alle suikers in je wort te krijgen.
Brouwhulp met op de achtergrond de filterkuip.
Dan het hopkoken. Alles word aan de kook gebracht, en dan hang ik er zakjes met hop in. De ene kookt de volle 75 min mee, en dan nog een zakje op 15 min. Langer en korter koken heeft invloed op de smaak. Hoe korter het mee kookt, hoe meer hopsmaak, maar dat is natuurlijk niet altijd gewenst. Dat buisje wat er staat is om het sg te meten, het verschil tussen het sg voor het gisten en na het gisten doe je x 0,125 en dat is dan je alcohol percentage.
Kokend heet wort gaat naar het gistvat. Dat koelt vervolgens boven in bad terug naar 25 graden, en dan kan het gist erbij.
Dus is het lekker aan het bluppen boven en ruikt de badkamer heerlijk. Afwachten tot t is uitgegist (dan veranderd het sg niet meer) en dan kan het in flesjes en is het na een paar weken te drinken
(of niet
)