Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Gebruikersavatar
Door Papalou
#3134667
Hoi..

al enige tijd heb ik naast diverse buurtkatten ook een zwervertje in mijn tuin. Ze had een slaapplekje gevonden onder een niet gebruikte tuinkas,  waardoor ze me echt ging opvallen. Omdat ze supermager is en heel veel jeuk had en daarbij heel schuw was, uiteindelijk een vangkooi geplaatst om haar naar de DA te kunnen brengen voor chipcheck en gezondheid

Ze zat onder de wondjes, niet gechipt, ongeveer jaartje oud. Waarschijnlijk wel gesterilisserd, omdat ze geen nest heeft nu (en was dat als ze al paar maanden buitenloopt ze zeker gedekt zou zijn). DA vermoedde vlooienallergie of voedingsallergie. Vroeg me zelf af of voedingsallergie bij kat wle op 1e levensjaar tot uiting kan komen, dacht zelf meer aan stress/vlooien. Ze is niet gechipt en op advertenties op diverse sites/flyers nog geen reacties gehad

IEg haar behandeld met vlooienspul en pil tegen jeuk en weer in mijn tuin uitgezet omdat ze zo vreselijk schuw is, en een asiel dan niet veel zin had.
Ik voer haar nu dagelijks brokjes met vis en natvoer, maar ze blijft behoorlijk schuw.

Omdat ik veel katten heb hier, en ik haar iets minder schuw wil maken, voer ikn haar alleen als ik haar zie. DAt werkt, want zo'n twee keer per dag duikt ze op/ (haar slaapplaats heeft ze na het plaatsen van vangkooi niet meer gebruikt).

Ik bouw het voeren nu op door het voer steeds dichter bij mij te zetten, zodat ze ziet dat ik niets doe. Vacht ziet er nu na twee weken veel beter uit, en korsten op haar oren maken plaats voor haar.

Mijn doel is ieg om haar minder schuw te maken zodat ik haar iets tegen vlooien kan geven en evt als herplaatser aan kan bieden, dat kan nu niet want ze laat zich niet benaderen...of om haar dan maar eten te blijven geven en zien waar het uitkomt...

-wat kan ik nog meer doen om haar meer te laten wennen?
-kan een kat op deze leeftijd al allergie hebben of zou het stress kunnen zijn?
-kan ik haar wat orgaanvlees/visjes ed geven als tractatie (vriezer staat hier niets te doen met een hond op anallergic brokken:()
-wat is een aantrekkelijke slaapplaats buiten voor haar? Kistje?
-andere tips?


tja...weet niets over katten dus alle tips zijn welkom!
Gebruikersavatar
Door koekje
#3134677
Een allergie kan op die leeftijd voorkomen, maar als ik de situatie zo lees, zijn andere zaken ook zeker goed mogelijk. Als ze vlooien had, kan het goed een vlooienallergie zijn. Andere parasieten, zoals bvb huidschimmels is ookgeen gek idee.
Stress is natuurlik ook een mogelijkheid, maar ik denk eerder aan iets fysieks, vanwege haar jonge leeftijd.

Geef eendergelijke zwerfkat goed en hoogwaardig voedsel. Dus mooi spiervlees, goed bevleesde vleesbotten die katgeschikt zijn en mooi orgaanvlees. Katten eten meestal geen pens. Voor meer tips en ideetjes kan je bij kat&barf kijken  :)

Een fijne slaapplaats is beschut van weersinvloeden. Dus droog en uit de wind en uit de zon. En geeft privacy.


Laat haar je observeren als je zit tr niksen in de tuin. Zo kan ze zien dat je geen bedreiging vormt. Dus heel rustig een boekje lezen ofzo. En dan niet een kwartiertje, maar meerdere keren per week een halve dag ofzo. Als je interactie hebt met de andere katten, laat haar dat dan ook observeren. Aai ze en geef ze aandacht en snoepjes.
Als je merkt dat zij je aankijkt, maak je ogen dan klein als spleetjes en draai je hoofd weg. Direct oogcontact is voor een kat heel intimiderend.
Door Jacoba
#3134873
Aaahhh... Brings back memories.

Inderdaad ergens op een beschutte plek een kist of kartonnen doos met gat plaatsen, misschien een dekentje erin.

Toendertijd kreeg ik ze tam en mooi in hun velletjes met veel geduld en brood in melk(!) geweekt. Als er wat avondeten over was, kregen ze dat ook. Steeds een beetje dichterbij komend als ik het bordje neerzette en op een gegeven moment lieten ze zich dan wel aaien. Vlees lijkt me nu gepaster dan brood en melk. Misschien vangt ze zelf al wat?

Sleutelwoorden zijn geduld en liefde.
Gebruikersavatar
Door koekje
#3134889
Brood met melk en restjes avondeten zijn nooit geschikt voor katten. Misschien dat een hond er niet van omvalt, maar voor katten mist het echt essentiele voedingsstoffen.
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3135050
Vanavond niet direct eten gegeven toen ze aankwam maar even gewacht en rustig aan tuintafel gezeten...madame bleef er tjdje bij zitten op 2 meter afstand en bleef maar naar de deur kijken...zo'n leuk beest....helaas komt Much met vlampekap op ook direct aan gelopen als hij ook maar iets van kattevoer ruikt, dus nadat ik die weer achter de keukendeur had is ze rustig gaan eten.

bijzonder proces, zo'n schuw beestje. Die tip van ogen tot spleetjes maken is super.

Ik denk dat ik nog maar een tijdje doorga met voeren zo dicht mogelijk bij mij, en vervolgens probeer om haar naar me toe te lokken met voer.

Wil qua voer nog niet teveel veranderen, geef haar nu visbrokjes en natvoer bestaande uit vis, en begin morgen met spiervlees eend. Misschien later wat kwartels proberen? Arme mucho...daar gaat zijn eten:)

Haar vacht ziet er al veel beter uit, weer haar op de oren, en meer glans (na vlooienspul en allergiepil) maar ze beet/likte.jeukte wel veel net.
zit. Als ze echt voedingsallergie heeft is dat wel lastig als kat zijnde...

Zal eens navragen hoe dat zit met die allergiepil...De DA gaf aan dat die ervoor zorgt dat ze geen jeu k meer heeft en haar vacht mooier wordt, en zo'n drie weken werkzaam is. Even benieuwd wat dat is. Neem aan dat als ze een echte allergie heeft die pil alleen onderdrukt en niets oplost.

Nouja. 2b continued.
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3135051
Jacoba schreef: Aaahhh... Brings back memories.

Inderdaad ergens op een beschutte plek een kist of kartonnen doos met gat plaatsen, misschien een dekentje erin.

Toendertijd kreeg ik ze tam en mooi in hun velletjes met veel geduld en brood in melk(!) geweekt. Als er wat avondeten over was, kregen ze dat ook. Steeds een beetje dichterbij komend als ik het bordje neerzette en op een gegeven moment lieten ze zich dan wel aaien. Vlees lijkt me nu gepaster dan brood en melk. Misschien vangt ze zelf al wat?

Sleutelwoorden zijn geduld en liefde.
Brood en melk...haha...ga ik maar niet uitproberen met haar korstenvacht waarvan nog niet duidelijk is waar die vandaan komt.
Wel jammer, ze had zelf een mooi plekje uitgekozen onder een oude kas, maar daar heb ik vangkooi neergezet en daar komt ze niet meer in de buurt....

heb nu onder mijn afdak in achtertuin iets neergezet, zal haar voer daar morgen bijzetten.
Door al9katten
#3135935
ik voer al jaren zwerfkatjes (mama is een gedumpte huiskat). na al die jaren kennen ze ons en onze rituelen en vaste eetplekjes. katten houden van vaste tijdstippen, rituelen en verzorgers. dit om stress te verminderen. in het begin hadden ze ook kale plekken, van vlooien of door het minderwaardige eten. ik gebruik comfortis = pil dat ik in het vlees doe. van eten krijgen ze een mengeling van vanalles want niet iedere kat lust alles en wil ze van genoeg eten voorzien. ze krijgen in 1ste instantie kvv, maar ook natvoer blikjes type almo nature en carny. brokjes in voerpuzzel als dessertje en voor de egels.
van een schuwe kat kan je geen huiskat maken (mits een uitzondering) van de 10 katten kunnen we na al die jaren 1 aaien en optillen. alle andere blijven op een veilige afstand kijken maar lopen niet meer van ons weg, maar dat accepteren we we houden zo wel van hen.
Door Dropveter
#3140838
Wij hebben drie in het wild geboren katten 'gesocialiseerd', waarvan twee al volwassen. Je kunt echt heel ver komen, maar alleen met heeeeel veel rust en liefde. Stap een is dat ze je leert vertrouwen en vanaf daar moet je elkaar op het gemakje goed leren kennen en respecteren. Neem voor ieder stapje heel veel tijd. Je zult merken dat de kat zelf ook af en toe stapjes naar jou toe maakt en jou zal uitproberen. Kijk haar niet teveel direct aan en onthoud dat ze je handen als klauwen zien, niet teveel gebruiken dus of vingers intrekken. Met eten kun je een hoop. Zet het eten wat dichter bij je, ga zelf stil zitten, boekje lezen ofzo. Zo kun je het steeds dichterbij zetten en leg eens een lekker ruikend hapje aan de andere kant of op je been. Probeer haar dan niet te aaien, maar blijf stil zitten. Dan leert ze dat je niets doet. Wordt ze daarin rustiger probeer dan weer eens wat nieuws, zoals iets lekkers aanreiken met de hand, neerleggen en weer gaan lezen. Je hoeft niet altijd te praten, maar met je stem kun je ook heel veel. Door veel te praten kan ze heel veel stemklanken leren begrijpen. Onze oudste 'wilde' heeft zo ook leren praten tegen ons. Eerst heel zachtjes een klein mauwtje (na een jaar pas), daarna met andere geluidjes en gebaartjes. Meestal heel subtiel, maar inmiddels soms ook wat minder. Als hij honger heeft bijt hij bijvoorbeeld in mijn scheenbeen. Eerst was het nog hard, maar inmiddels weet hij dat het ook zachtjes kan en dan ook werkt. Probeer goed te leren wat ze je probeert te vertellen. Soms doe je een stapje terug en dat is dan ook goed. Het is inderdaad een proces van jaren. Ik wens je daarbij heel veel geduld en wijsheid (zal je op zijn tijd ook echt nodig hebben). Een goede tip is ook hulp te gebruiken van een huiskat die vriendjes is met je zwerfbeestje. Die kan haar een hoop leren. Sowieso doe je er goed aan het beestje te helpen, want buiten hebben ze het regelmatig echt zwaar, vooral de dametjes.
Door Dropveter
#3140840
Je doet er inderdaad goed aan om haar direct te voeren. Mocht het een keer niet lukken dan zou ik de verleiding om voer neer te leggen weerstaan als dat kan. Een keertje een maaltijd overslaan lijkt zielig, maar een extra lege maag geeft een goede gelegenheid om weer iets dichterbij elkaar te komen, wat dan op de langere duur weer beter is voor haar.
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3149125
Gaat goed met Swieber!

Ze vindt de gemalen botmixen (restant wat ik nog voor Mucho had) met spiervlees echt lekkerder dan de zakjes vlees!

Ze kent inmiddels mijn werktijden, als ik in de avond n laat thuiskom en de lamp aandoe zit ze voor mijn deur....ze lblijft schuw, maar ik kan op een meter of 2 afstand van haar zitten, en dan gaat ze zich uitgebreid zitten te wassen...heel soms eet ze ook echt heel dicht bij, maar dan blijft ze op haar hoede...

Eten laten staan doe ik idd niet meer, genoeg te dikke katten hier in de tuin:)

Inmiddels blijk ik de zorg met een buurman verderop te delen, zijn tuin grens aan het steegje achter mijn huis, en daar slaapt ze in de tuin onder een afdakje en durft ze af en toe even naar binnen te lopen (hij heeft geen hond:))

Het gaat goed dus, en ze ziet er een stuk beter uit!
En een huiskat hoeft ze niet te worden, maar al blij mee dat ze er weer goed uitziet!
Gebruikersavatar
Door Papalou
#3149126
En dropveter, goede tip over de handen als klauwen!

En idd niet aaien als ze naast me zit te eten, dat deed ik laatst wel, toen liep ze weg ... ;D, was niet handig van mij, maarja, al doende leert men...

In de tweedehandswinkel helaas massa's hondenboeken, maar kattenboeken met info zijn schaars..
Dus dank voor de tips!
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door