Op dit moment voer ik het volgende aan mijn honden (kan volgende maand wel weer ietsje anders zijn hoor):
31% kippenvleugels, nekken, karkassen
12,5% vleesbotten van lam, geit, kalf (zachte delen)
14% spiervlees van kalkoen, rund, geit, lam, eend, hoen
6,2% rauwe/hele vis: sardientjes, makreel, wijting (laatste twee gemalen) en schellevislever (blik)
21,8% groentepuree en fruit (da's veel, maar het zijn Dalmaten)
7,8% orgaanvlees van lam, kalf, rund, kip (lever, hart, nier, pens, maag). Dit is weinig vanwege de Dalmaten.
4,5% granen en peulvruchten en gemalen rauwe noten en zaden
3,1% zuivel en eieren.
Dus, dit komt neer op:
43,5% Rauwe vleesbotten (meer dan 50% vlees)
28% Vlees en orgaanvlees en vis
3,1% Zuivel en eieren
En dit is 74,6% voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.
De groentemix bestaat uit gepureerde groente waar dagelijks verschillende soorten in verwerkt worden. Ik denk dat ik zo'n 6 tot 8 verschillende groentes gebruik per dag. Ik geef zeer regelmatig zelfgekiemde zaden zoals alfalfa, tauge, tarwegras, tuinkers, lijnzaadjes, etc.
De groentemix geef ik altijd gemengd met spiervlees, orgaanvlees of vis. Ik meng hier regelmatig wat gemalen sesamzaad, pompoenpitten en rauwe noten doorheen.
De granen bestaan uit 7 granenvlokken (speltvlokken, havervlokken, gierstvlokken, etc. etc). Deze zijn voorbewerkt dmv hete rollen (geplet). Deze week ik 10 uur in warm water en deze eten ze met zuivel en fruit. Ze krijgen twee maal per week zo'n ontbijt. Een maal per week is dit op de vegetarische dag. Ze krijgen dan 's morgens granen en 's avonds gekookte peulvruchten, gekookte granen, zeewier, paddestoelen en gepureerde groente. Ik meng granen/peulvruchten niet met vlees.
Bovenstaande percentages zijn niet 100% correct want, ik heb daar niet de supplementen bij opgeteld. Aangezien dit ZO weinig is, voelde ik er niks voor om dat in mijn berekening mee te nemen. Bij de kip geef ik een paar maal per week vis/zalm olie omdat kip geen omega 3 vetzuren bevat. Bij de vette vis geef ik tarwekiemolie voor de vitamine E. Bij de botten en peulvruchten geef ik lijnzaad en/of olijfolie. Verder geef ik Brutus Q10 voor zijn hart.
Zo ziet een week menu er ongeveer uit eruit:
=Maandag ochtend: kippenvleugels/karkassen/nekken of hoen met zalm of visolie
=Maandag avond: gemalen wijting of kalkoen, rauw ei met groentepuree, lijnzaadolie en Q10
=Dinsdag ochtend: kippenvleugels/karkassen/nekken met zalm of visolie
=Dinsdag avond: lams of rundsnippers met groentepuree en gemalen noten/zaden
=Woensdag ochtend: kippenvleugels/karkassen of nekken of eend
=Woensdag avond: orgaanvlees (2 of drie soorten - altijd wel beetje lever) met groentepuree en gemalen noten/zaden
=Donderdag ochtend: geweekte granen met yoghurt en fruit
=Donderdag avond: kalfssnippers met pens, blikje schelvislever, een ei (soms), groentemix en tarwekiemolie en een kalfsbot toe
=Vrijdag ochtend: kippenvleugels/nekken/karkassen met zalm of visolie
=Vrijdag avond: rauwe/hele sardientjes met rauwe/hele ansjovis, groentemix en tarwekiemolie
=Zaterdag ochtend: geweekte granen met yoghurt en fruit
=Zaterdag avond: gekookte granen en peulvruchten, paddestoelen (shiitake), zeewier nattoo, groentemix en olijf en lijnzaadolie
=Zondag ochtend: kippenvleugels/nekken/karkassen
=Zondag avond: pens (schapen of rund) met groentemix en een lamsrib of geitenrib (van zo'n 400 gram) toe.