- ma 09 mar 2015, 10:53
#3083694
Met de schijf van 18mm die ik op mn westmark had, ging het ook goed. Op voorwaarde dat de kat niet te kieskeurig is daarin. Ik wil daarmee zeggen dat de meeste katten dat gewoon opeten, hap, slik, hap, slik. Maar mijn meisje is een katje dat alles super fijn wil knagen en die zou die stukjes bot dus terug uit tuffen als ze ze niet fijn zou kunnen kauwen (tandenloos). Nu eet ze het wel gewoon en likt het ook grotendeels op. Luis die neemt gewoon grote happen en kauwt daar wel eens in, maar das meer uit gewoonte en om het naar binnen te werken en dat de stukjes echt fijn moeten zijn voor hem.
Het komt er altijd wel fijner gemalen uit dan de doorsnede van de gaten he, dus het is niet dat er bij een schijf van 18mm werkelijk zo grote stukjes nog in zitten.
Enkel de koppen van kippenpoten durven nog eens relatief grote stukken blijven, is mijn ervaring. Je weet wel, die witte uiteinden van de botten aan de gewrichten. Die zijn ook super hard, dus eerst eens stukmeppen is wel leuk als je dat zou gaan malen. Maar je hoeft ook geen kippenpoten te malen he. Wilde eenden- of fazantboutjes hebben daar zo geen last van.
Op mijn elektrische molen heb ik een speciale schijf van Cindy en die heeft niet echt een meetbare grootte van gaten. Dat is namelijk een schijf met taartvormpjes ipv gaten. Op zich kunnen daar heel grote stukken door, maar in praktijk is het weer enkel bij kippenpoten dat dat echt merkbaar is. Zowat alles wat ik maal wordt daarna, als je het tussen je vingers wrijft een licht ruwe textuur. Geen echte brokjes bot, eerder dikke zandkorrels met vlees errond. Enkel eend maal ik 2 keer, want dat is hard bot. Bij eendennekken durven het vb al eens halve werveltjes blijven, na een eerste maling. En das al wat groot. Je kan het ook altijd eens controleren door het even tussen je vingers te rollen, dan voel je zo hoe fijn het is.
Zachter vleesbot gaat minder 'dwars liggen' in de molen en wordt daardoor gemakkelijk fijn gemalen. Ook konijnenribbetjes komen, zelfs met die schijf van Cindy er zonder stukjes uit. Bij zalmkarkas zit er wel al eens een herkenbare graat in, dat buigt iets te veel mee, denk ik. Maar bij gekochte vismix (kvv) , is dat ook zo, heb ik gemerkt... Als je dat erg vind, zet je daarvoor een kleinere schijf erop, vis is toch niet zo hard om te malen.