- vr 28 dec 2012, 13:12
#2552615
Nee, intolerantie heeft niks met afweer te maken. Intolerantie is genetisch bepaald, het betekent dat je de juiste enzymen of andere stoffen mist om bepaalde stoffen in de voeding af te breken. Iemand met lactose-intolerantie (=de meerderheid van de mensheid) kan een goed of een slecht immuunsysteem hebben, gezond of ongezond zijn, het heeft niks met slechte afweer van doen. Bij lactose-intolerantie zou je zelfs kunnen zeggen dat het normaal is. Alle baby's, en jonge dieren, kunnen lactose omzetten, dat zit nl in moedermelk. De normale gang van zaken is dat dat vermogen verdwijnt bij het volwassen worden. Volwassen mensen, en dieren, eten nl normaal gesproken geen zuivel, melk is babyvoeding. Het heeft dus geen zin om energie te steken in het maken van lactase, het enzym dat lactose omzet, aangezien een volwassene in de natuur geen lactose binnen zal krijgen.
Nu is er onder mensen variatie ontstaan in het gen dat de aanmaak van lactase regelt. Er zijn mensen bij wie het uitschakelen niet meer gebeurt, eigenlijk dus een foutje. Pas toen mensen melkgevende dieren gingen houden om zelf de melk te gebruiken werd dat foutje een voordeel. Dat heeft dus niks te maken met het functioneren van de afweer.
Allergie is een overactief afweersysteem. Dus niet een slechte afweer maar juist een te goede, die ongevaarlijke en soms zelfs lichaamseigen stoffen aanziet voor gevaarlijke stoffen. Dat is wel een ontregeling van de afweer maar dus niet een slechte afweer.
Een hond of een mens die constant geconfronteerd worden met ofwel stoffen in de voeding die ze niet kunnen verteren en die dus de spijsvertering ontregelen, ofwel stoffen waarop hun afweersysteem overdreven reageert, die is dus uit balans, de boel werkt niet naar behoren en dat heeft uiteraard zijn weerslag op de gehele fysiologie. Zo'n mens of dier is dus ziek, en de ene ontregeling heeft de volgende en de daarop volgende en ga zo maar door tot gevolg. Als je stofwisseling ontregeld is door onverteerbare stoffen betekent dat dat ook wel verteerbare stoffen minder goed of zelfs niet verteerd gaan worden, waardoor de ontregeling erger wordt enz enz. Je lichaam krijgt dan dus ook van de noodzakelijke voedingsstoffen niet voldoende en in de goede verhoudingen binnen en dat lichaam wordt chronisch overbelast. De hele zaak kan zelfs instorten daardoor, inclusief je immuunsysteem.
Haal je nou die allergenen of die onverteerbare stoffen uit het dieet dan wel de omgeving, en is de boel nog niet onherstelbaar ontregeld, dan krijgt het lichaam de kans om zichzelf weer op de rails te krijgen. En als dat goed lukt dan kan dat lichaam een stuk beter functioneren dan voorheen met alle aanslagen door 'foute' stoffen. Als de stofwisseling goed functioneert kan hij kleine beetjes van de onverteerbare stof wel hebben. Als het immuunsysteem het goed doet gaat het vaak (maar niet altijd! Let op anafylactische shock!) niet gelijk op tilt van een beetje allergeen. Over een allergie kun je soms zelfs 'heengroeien'. Het is bekend van kinderen, ik heb het zelf meegemaakt met een kat die toen hij brokken at zeer allergisch was voort vlooien en na een aantal jaren op barf daar geen last meer van had.