- di 19 jun 2012, 10:53
#2373940
Ik zou in eerste instantie denken bij gemalen vlees dat het ook alleen gemalen spiervlees is. De ervaring leert dat dit bij voorgemalen mixjes niet altijd zo het geval is. Benader de verkoper/fabrikant voor vragen over het product als dit verder niet duidelijk is.
Vlees en andere dingen die wij als barf voeren zijn idd meestal goedkoper dan hetgene wat er in de supermarkt verkocht wordt. Dit heeft meerdere redenen. Het kan minder hygienisch zijn, maar dat hoeft niet. De regels voor humane consumptie zijn wat strenger dan voor dierlijke consumptie. Overigens voeren de meeste barfers dierlijke producten die wel voor humane consumptie zijn.
Stel, je koopt voor jezelf een biefstukje bij de AH, al dan niet in de bonus. Dit is dan een mooi vierkant lapje in een bakje en een plastiekje er omheen, stickertje erop etc. Vlees dat wij de katten/honden voeren kan ook rundvlees zijn, maar is niet precies dat zelfde biefstukje. Het is geen mooi vierkant lapje, want het zijn de afsnijsels die zijn ontstaan toen van een stuk koeienvlees een vierkant biefstukje werd gesneden. het zijn dus zeg maar de 'restjes' die overblijven. Ook is het vaak rundvlees van andere delen dan waar een biefstuk wordt uitgesneden. Vlees is immers vlees. Nu zijn er wel delen die een andere of mindere voedingswaarde hebben (voor de kat dan toch) zoals kopvlees (wangen en lippen) en vlees met veel vet of pezen/vliezen, maar dat is een andere discussie.
Een ander iets is dat de prijs ook wordt bepaald door vraag en aanbod.
In NL is er nog steeds een grote industrie op het gebied van landbouw en ook veeteelt. In de laatste 60 jaren zijn door verschillende redenen de mensen steeds minder verschillende dierlijke dingen gaan eten (industralisatie? minder feeling met veeteelt en slacht?) en meer alleen nog maar onherkenbare lapjes. En dan heb ik het niet alleen over orgaanvlees en wild, wat een specifieke smaak heeft, maar ook bv dingen met een botje erin. Ik ken mensen die wel af en toe vlees eten, maar geen dingen willen met een botje er in zodat ze moeten kluiven. Van ieder dier dat dan geslacht wordt, blijven er dingen over die minder of niet verkocht worden. Daarom is in NL vleesbot en orgaan zo goedkoop, want de meeste mensen eten het toch niet.
Naar verhouding zijn er ook maar weinig mensen die alles zelf maken; een bouillonblokje gebruiken of een vieze prefabdoos is immer wel makkelijker.
De dingen die overblijven zijn uitermate geschikt voor de katten en honden om te voeren. Dat de meeste mensen ze zelf niet eten wil immers niet zeggen dat het niet gegeten kan worden.
Dit heeft er ook toe geleid dat je in sommige gebieden in NL niet zomaar even naar de supermarkt of slager kan gaan voor kippennekken (voorbeeld) of orgaanvlees. In bepaalde gebieden inmiddels weer wel. Denk aan de grote steden met een multiculturele groep mensen. Daar is vraag naar een bv islamitische slager en bepaalde producten. Erg fijn voor de barfers.
Je mag natuurlijk altijd wel gewoon vlees uit de supermarkt en dure lapjes voeren.
Ik wil je aanraden je wel even in te lezen in de materie van barf en kvv, dat zijn namelijk op zich wel verschillende dingen.
Het overeenkomstige is dat het beiden rauw is en compleet, maar hoe dat zo is geworden, is verschillend.
Een barfmenu maak je zelf uit verschillende onderdelen. Je bootst een natuurlijk prooidier na uit verschillende delen en diersoorten (verhoudingsgewijs dient het wel te kloppen) en voert dit over een bepaalde periode. Kvv (kantenklaar vers voer) is gemaakt door een fabrikant en gemalen. Die heeft zelf bepaald dat het compleet is dmv van een advies om verschillende smaken te voeren of het gebruik van een premix met vitamines en mineralen er aan toe te voegen. Een kvv is gemalen.
Een goed barfmenu bestaat uit minimaal 5 diersoorten, zoveel mogelijk afwisselen in diersoorten en verschillende onderdelen (dus niet alleen kippennekken altijd als vleesbot gebruiken). Een volwassen kat eet gemiddeld ongeveer 3% van zn lichaamsgewicht per dag aan gewicht; voor een kat van 5 kilo is dan ongeveer 150 gram.
Je menu voor een bepaalde periode (week, 2 weken of voor mijn part maand; maak de periode niet te lang, want afwisseling is goed) bestaat in zn totaal dan uit
- 30-50% vleesbot (vlees met een botje erin of eraan)
- 15-20% orgaan (lever, hart en nier zijn essentieel)
- de rest spiervlees (lapjes etc die mensen ook eten)
In de hondenafdeling maar zeker ook op de voorpagina staat heel veel informatie over hoe en wat.
Alleen lapjes vlees voeren is dus niet compleet! Een prooidier bestaat namelijk ook uit meerdere onderdelen en dingen en niet alleen uit vlees.
Vragen mag je natuurlijk altijd stellen.