Annemarie Rijnveld schreef:
Beginvraag van mij:
Ik
@Lizzy
Ik bedoel het zo: bij ons in de super kan je een heel konijn krijgen, dus aan 1 stuk, net zoals het konijn bij jouw uitleg over portioneren.
Maar ik kan er ook konijn krijgen die in het vak ligt, en dat zijn losse delen van knijn, dus de rug aan stukken gehakt, er zit ook schouder in en voorgedeeltes (ik heb voorgedeeltes letterlijk vertaald, ik weet niet wat dat voor stukken in het nederlands zijn).
Deze stukken zijn heel goed bevleesd, want het is voor menselijke consumptie.
Ditzelfde ook weer met parelhoen, heel en ook weer in allerlei stukken gehakt. En ook heel goed bevleesd.
Nu weet ik niet precies wat er onder karkas wordt verstaan: bedoelen jullie het beest zonder kop, en poten?
of alleen de rug met ribben eraan?
Of is het een gedeelte van beest waar de slager vlees vanaf heeft gehaald voor ons, en wat ervan overblijft wordt karkas genoemd?
Ik vraag het allemaal zo vaak en zoveel omdat ik (heel erg) bang ben fouten te maken met de berekeningen, en Juma teveel van òf het één òf het ander gaat krijgen.
Mijn allergrootste angst is HD!!! door voedingsfouten, vandaar dat ik er zo'n punt van maak
Zou zij teveel spiervlees krijgen, dan heeft dit misschien wel zijn nadelige consequenties, en idem als zij teveel bot zou krijgen.
Ik word er echt helemaal naar van bij het lezen van allerlei artikelen over HD.
Heb je ook het artikel in de bieb gelezen over calcium, van Ian Billinghurst? Ik vind dat echt de moeite waard om door te nemen! Je krijgt dan een andere kijk op HD en calcium en voedingsfouten.
Ik ben het niet helemaal eens hoor, met Billinghurst. In mijn ogen is het erfelijke deel namelijk iets belangrijker dan hij dat voor doet komen. Ik zie het in feite zo: HD ontstaat door erfelijke belasting + trauma (en daar bedoel ik mee : te lang lopen met pup, alsmaar over gladde vloeren laten glijden, met veel te grote honden laten spelen. Kun je allemaal best een keertje doen maar permanent je pup teveel/verkeerd belasten is vragen om problemen) + voedingsfouten. En dan moet je het bij BARF wel heel fout doen, wil het fout gaan. Van een Labrador weet je dat daar een grotere kans in zit op HD (ED en LPC) dan met vele andere rassen. Maar dat is in mijn ogen vooral een erfelijke kwestie. Als je gewoon normaal doet met je pup qua beweging (als je een gladde vloer hebt, leg er dan stukken tapijt over heen, het eerste jaar) en je voert normaal BARF, dan heb je de grootste kans dat het goed komt. En blijkt je hond dan toch HD te ontwikkelen.... Tja..... What can I say? Dan heb jij je best gedaan, heeft het niet aan jou gelegen en heb je gewoon ontzettende vette pech............
En het komt heus wel krap, een pup op laten groeien. Maar het komt nou ook weer niet zo krap.
En dit is nou exact waarom ik zeg "geef een pup ergens tussen de 40% en 50% vleesbot, liefst van kleine dieren en liefst niet 1 onderdeel van het dier". En dat ga ik nu verder uitleggen. Een pup heeft om goed op te groeien ongeveer 20% a 25% bot nodig. Kaal. En dan ga ik uit van kleine dieren (kip, parelhoen, konijn, haas, etc. en dus niet van lam, geit, kalf, etc. want die laatste grote dieren bevatten meer fosfor en meer calcium).
Aangezien we niet teveel analyses van vleesbotten hebben, raad ik aan om bijv. niet alleen nekken te voeren. Niet alleen karkassen. Niet alleen vleugels. Maar alle 3, nekken, karkassen en vleugels. Bijv. Dan speel je het best op save. Want het ene vleesbot bevat meer kraakbeen dan verhard bot dan het ander.
Als we het hebben over een vleesbot, dan bedoelen we een bot waar 50% vlees en 50% bot aan zit. Dat is onze definitie van vleesbot. Als je vleesbotten hebt die daar prima (op het oog) aan voldoen, geef je 45% vleesbot. Als je nou veel vleesbotten hebt die kaler zijn, geef je bijv. 40% vleesbot. En als je nou veel vleesbotten hebt (onderdelen van hele dieren vallen daar onder!!), geef je liever 50% vleesbot. En dan kom je altijd wel rond de 20% a 25% kaal bot uit en heb je geen zorgen. Want nogmaals, zo krap komt het ook allemaal weer niet.
Wil je persee vleesbotten van grote dieren voeren (lam, geit, kalf), doe je er goed aan niet teveel vleesbot te voeren en bijv. te zakken naar een percentage van 40% vleesbot.
Wat versta ik onder een karkas: ik bedoel daarmee allereerst een klein dier. Dus kip, parelhoen, haas, etc. En dan hebben ze het vlees eraf gehaald voor menselijke consumptie en wat je overhoudt: dat is karkas. Hier staat wel een voorbeeld van kipkarkas:
http://www.barfplaats.nl/handleiding-to ... leesbotten. In de regel heb je 3 soorten karkassen: de eerste van een uitbener die zijn vak te goed verstaat en waarbij je dus alleen bot overhoudt. Hier zijn wij barfers niet blij mee. En heb je veel van dit soort karkassen (gewoon met het oog inschatten, hoewel er wel een paar interessante foto's op bovenstaande link staan van Dory die vleesbotten uit elkaar heeft gepluisd en dat is leerzaam): voer je 40% vleesbot. Je hebt karkassen van gemiddelde uitbeners. Daar zijn wij barfers in de regel prima blij mee, ze bevatten vaak nog behoorlijk wat vlees en soms wat plukjes orgaanvlees. Daarvan voer je ongeveer 45% vleesbot. En je hebt de karkassen, die zijn uitgebeend door Stevie Wonder en dat zijn bijna hele dieren. En daarvan voer je dan 50% vleesbot.
De meeste van ons hebben een allegaartje aan vleesbotten. De een heeft kip van uitbener nummer 1, parelhoen van uitbener nummer 3 en konijn van uitbener nummer 2. En dan doe je gewoon 45% vleesbot. De ene keer wat meer vlees of bot, de keer erop weer wat minder vlees of bot. En dat middelt elkaar prima uit.
Zo. Ik hoop dat je hier een beetje een beter gevoel aan overhoudt
Plus een bijkomende vraag, nu ik dan toch zo lekker bezig ben:
De hele kwarteltjes dus, die kan ik dan ook gewoon als heel prooidier voor Juma berekenen, net zoals ik het bij de katten doe? (er zitten geen orgaantjes meer in, hè, misschien een heel klein frutseltje van iets bruins, 3 mm)
En hierbij denk ik dan weer:
tja die botjes met dat vlees eromheen, misschien wel voor katten in de juiste verhoudingen, maar zou dat voor een pup ook wel voldoende zijn???
Een pup heeft toch 45 % vleesbot nodig en 25 % spiervlees, en het lijkt mij dat kwartel minder dan 45% vleesbot bevat.
Althans het ziet er allemaal zo ielerig uit.
Hele kwartels zijn hele prooidiertjes en die hoef je niet mee te rekenen, vind je het handig om het wel mee te rekenen: zie boven. Als je veel van dit soort rijk bevleesde vleesbotten voert, geef dan 50% vleesbot. Heb je af en toe zo'n vleesbotje er tussen zitten en af en toe een kaler exemplaar, wees gerust, voer rond de 45% vleesbot en dan komt het ook allemaal goed.
Nah, tis een langer verhaal geworden dan de bedoeling was, ik hoop dat ik heb kunnen uitleggen wat ik bedoelde met mijn 3e vraag.
Groetjes, Annemarie
Laat me weten of mijn uitleg een beetje duidelijk is en je daar wat mee uit de voeten kunt!