Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

#2177302
Gaat ie weer...  :P Ik heb me suf gegoogled, maar ik kan niet goed vinden welke voedingstoffen een hond uit vet haalt. ik lees over vitamine E, omega 3... maar nergens een opsomming... ook kan ik even niets meer vinden over de fysieke eigenschappen van een hond om zeer snel vet om te zetten in energie. Misschien kan iemand mij weer even op het goede spoor helpen, Lizzy wellicht? ;)
#2177348
Volgens mij haal je uit vet voornamelijk vetzuren.
Er zijn te veel verschillende soorten vetzuren om op te noemen, sommigen zijn daar essentieel van, wat wil zeggen dat je ze uit de voeding moet halen omdat je ze zelf niet kan aanmaken. Als ik het goed heb is omega 3 er daar 1 van.
Die vetzuren zitten natuurlijk niet in alle vet in gelijke mate. Zoals je wel al zal weten zit omega 3 vooral in vette vis (in gewone vis ook, maar die bevat minder vet...).
Je hebt dierlijke en plantaardige vetzuren en onderandere daarom geloof ik ook dat elk dier er goed aan doet iets van plantaardig materiaal tot zich te nemen.
Een hond of kat werkt natuurlijk anders dan een mens en zal ook andere essentiële vetzuren hebben, maar daar weet ik het fijne niet van.

Ook kan je vetzuren verteren en er energie uit halen. Zowel vetten uit de voeding als vetten die door het lichaam aangemaakt zijn uit andere energiebronnen die op dat moment te veel waren om te verbruiken.  Het kan zijn dat dat bij honden sneller gaat als bij mensen, dat weet ik niet. Bij mensen is het echter afhankelijk van de lichamelijke conditie en voedingsgewoonten (of het lichaam gewend is energie uit vet te halen), en ik denk dat dat bij honden (los van de natuurlijke aanleg om energie uit vet te halen) ook wel zo zal zijn.
Ik weet vb dat honden meer amylase gaan aanmaken als ze veel zetmelen in de voeding krijgen. Iets wat ze van nature uit (en op vers voer) niet doen, omdat in hun natuurlijke menu bijna geen zetmelen of koolhydraten aanwezig zijn.  Het lichaam reageert echter op welk voedsel er binnen komt en welke enzymen nodig zijn om dat te verteren. Die worden dan aangemaakt.  
Doch blijft de aanleg aanwezig die zorgt dat sommige energiebronnen efficienter verteren, en vooral dat zowel de vertering op zich als de restproducten en energiegebruik bij bepaalde energiebronnen belastender zijn en moeilijker gaan dan bij andere.
Het effect van koolhydraten is daarbij gekend en dat komt natuurlijk omdat een hond er niet op gebouwd is om koolhydraten gemakkelijk te verteren en de restproducten weg te krijgen.  Je krijgt dan zaken uit balans op andere plaatsen in het lichaam.

Er zitten ook bepaalde controlemechanismen in een lichaam ingebouwd die voor vb een verzadigd gevoel zorgen. Dat heb je bij koolhydraten veel minder snel dan bij vetten (zeker bij honden), en dat zal nooit veranderen, hoeveel koolhydraten je ook voert.  De flexibiliteit van een lichaam is dus zeker wel beperkt.
Maar nu wijk ik wel erg ver af van je vraag zeker?  ::)
Laatst gewijzigd door pearlsofpassion op zo 27 nov 2011, 12:18, 1 keer totaal gewijzigd.
#2177538
Doggz schreef: Gaat ie weer...  :P Ik heb me suf gegoogled, maar ik kan niet goed vinden welke voedingstoffen een hond uit vet haalt. ik lees over vitamine E, omega 3... maar nergens een opsomming... ook kan ik even niets meer vinden over de fysieke eigenschappen van een hond om zeer snel vet om te zetten in energie. Misschien kan iemand mij weer even op het goede spoor helpen, Lizzy wellicht? ;)


Het hangt er vanaf wat voor vet.

Als je merg bedoelt bijv., daar zit eiwit, vet, fosfor, ijzer, vitamine A, B1 en B3 in. Het bevat geen vetzuren, wel vet. Aks

Als je plantaardig vet zoals walnootolie (ik noem maar een blommige), bevat magnesium, selenium, zink, vitamine E, vitamine B1, B2 en B3 en het bevat niet actieve omega 3 vetzuren.

En het geldt niet alleen voor honden: 1 gram eiwit levert 4 kcal, 1 gram vet levert 9 kcal en 1 gram koolhydraten levert 4 kcal. 
#2177582
@Pearls: Afwijken van de vraag komen we niet onderuit, alles staat met elkaar in verbinding... ik probeer een eenvoudig beeld te scheppen, maar voor ieder dingetje kan je door pagina's randfactoren bladeren  :o maar bedankt voor je aanvulling hoor, altijd welkom! ;)

@Lizzy: wat voor vet? laten we zeggen... dierlijk vet van koe of kip bijvoorbeeld  :D
#2177624
Doggz schreef: @Pearls: Afwijken van de vraag komen we niet onderuit, alles staat met elkaar in verbinding... ik probeer een eenvoudig beeld te scheppen, maar voor ieder dingetje kan je door pagina's randfactoren bladeren  :o maar bedankt voor je aanvulling hoor, altijd welkom! ;)

@Lizzy: wat voor vet? laten we zeggen... dierlijk vet van koe of kip bijvoorbeeld  :D
Volgens mij geeft dit wel antwoord op je vraag: http://www.vlees.nl/dossiers/volksgezondheid/vetten/ ?
#2179645
Ja, dank je Lizzy! (lekker late reactie... :P) daar heb ik i.d.d. het een en ander terug gevonden ;)

Ian Billinghurst heeft me terug gemaild naar aanleiding van de zelfde vraag... ook vroeg ik of de methoden naar elkaar groeien, lees hieronder zijn antwoord;

-----------------------
Hello Ed,

The first question, you asked, is unanswerable in terms of producing an answer that is short and succinct; almost akin to asking “how long is a piece of string?”   

Natural foods contain both known and unknown nutrients.  That is its difficulty from an analytical & reductionist science point of view; and its joy and value from  the perspective of Evolutionary biology and Evolutionary nutritional science.  I have attempted however, to answer your question as posed.

The answer to your second question is that I don’t believe things have changed much.  However, I have enlarged on that point of view – see below.

Answer to Question One…

A very short and generalized answer to your question is that fat contains fat soluble substances and lipids.  The Fat soluble substances include (but are not limited to) FS vitamins, FS phytonutrients and FS zoonutrients.  The Lipids – include (but are not limited to)cholesterol, phospholipids and triglycerides

A slightly longer answer goes somewhat as follows…

Animal Fat, depending on its source MAY contain various fat soluble hormones (which may or may not have a nutrient value), various fat soluble toxins (which may or may not have a nutrient value)  fat soluble vitamins (A,D,E & K), fat soluble phytonutrients (of which there is an unknown number, numbering almost certainly – in totality – many tens, and possibly many hundreds of thousands) other animal derived fat soluble antioxidants such as coenzyme Q 10, together with a variable balance of phospholipids, triglycerides, free fatty acids, cholesterol etc.  So far as  the triglycerides are concerned, there will be a varying proportion of unsaturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids – all with varying chain lengths.  Of the polyunsaturated fatty acids there will be varying levels of unsaturation and varying levels of the so-called omega 6 and omega 3 EFA’s and of those, there will be EFA’s of varying chain length and unsaturation (e.g. EPA & DHA).  Fat derived from ruminants that graze pasture predominantly will have varying levels of  conjugated linoleic acid (CLA).  Ruminant fat will have some naturally occurring trans fatty acids, but most will be in the cis configutration.  Trans fatty acids and CLA  will be absent from monogastric animals.    Understand that fat derived from the bone marrow of a cow (for example) will have much higher levels of unsaturates compared to fat derived from its body or kidney fat.  Also,  adipose tissue from the marrow will have high levels of blood forming nutrients (E.g. Fe/haemoglobin), whereas these will be virtually absent from fat derived from sub-cutaneous adipose stores.  Pigs have higher levels of polyunsaturates compared to cattle.  Animals from warm climates will have more saturated fat than animals from cool climates.  The levels of Omega three fatty acids in herbivore animal fat will depend upon the levels of Omega three in the plant sources.  The same applies to Omega 6.  For Omivores and Carnivores, the levels of EFA’s will depend upon the levels of EFA’s in all the food sources. Etc etc.

Conclusion: There is no definitive answer to your question, because the answer depends upon so many factors, including species, age, sex, food eaten by the animal in question, health of the animal, anatomical region the fat was derived from, region of the world (soil, climate, pollution factors etc), season and so on.

Answer to Question Two…

With regard to your second question, I am not really in a position to make a judgment because of limited time spent studying these two writers.  However, as I have disagreed with much of what I have seen of their work, I will furnish an answer to your question.

Of the writings of Eliasen that I have seen (and these have been limited – and not for some time), I found much that I would dispute, mostly on the basis of CURRENT scientific knowledge.  However, of the two, I suspect Eliasen would be closer to my own way of thinking.

Insofar as Lonsdale is concerned, it is my understanding that he regards BARF with an enormous degree of CONTEMPT.  In addition, as I am lead to believe, he regards the dog (apparently) as a pure carnivore.  If that is the case, I would have to say that this is not a reliable position from which to draw any conclusions with respect to canine nutritional needs.  There are other points in his writings with which I am in dispute, but this small example should suffice.

I have concluded some time ago that BARF as biologically appropriate RAW food – or Evolutionary Nutrition - is not something that either of these two writers has a genuine understanding of.  I may be wrong, but I suspect things have not changed.





Kind Regards



DR IAN BILLINGHURST | DIRECTOR
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door