Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2095567
Mijn Working Kelpie van bijna een jaar heeft een aangeboren hartklepafwijking.
Als medicatie krijgt ze Benakor en Prilactone. Daar doet ze het voorlopig goed op. De prognose na de eerste doppler echo was 1 tot 1,5 jaar (ze was toen 12 weken oud) De tweede echo (met 6 mnd) gaf aan dat de lekkage niet erger geworden is maar de linkerkant van haar hart is wel sterk vergroot door compensatie. Prognose toen: waarschijnlijk meer dan 1,5 jaar maar de specialist heeft geen referenties. Deze klepafwijking komt volgens hem alleen voor bij oude honden.
We merken niet aan haar dat ze iets mankeert. We zorgen er wel voor dat ze zich niet "over de kop" inspant. Ze krijgt al haar hele leven verse voeding (vnl Barf) en ze wordt zo min mogelijk belast met vaccinaties.
Nu gaan we binnenkort verhuizen naar ZO Groningen. Vlakbij de grens met Duitsland dus we zullen regelmatig door Duitsland rijden. Daar moet ze gevaccineerd zijn tegen Rabies. Nu is mijn vraag of iemand weet of de rabiesenting een groot risico voor haar oplevert.

Mariska
#2096109
Oei. Nou, ik weet wel wat ik zou doen: niet enten. Ik vraag me zelfs in alle eerlijkheid af of je een hond met deze afwijking tot een gezonde hond mag rekenen en in de bijsluiter van de vaccines staat duidelijk dat alleen gezonde honden gevaccineerd mogen worden.
#2096117
Het is zeker lastig. Als het nou alleen voor een vakantie was geweest dan bleven we wel in Nederland.
Ik meen begrepen te hebben dat je in Amerika dispensatie van de entverplichting kan krijgen als je hond niet gezond is.
Zijn er ook landen in Europa waar dat geldt?
#2096265
Als je alleen t.b.v. de route die je soms rijden moet, een stukje Duitsland moet mee pakken (begrijp ik dat zo goed?) dan zou ik daar nooit een enting voor laten geven, zelfs niet als de hond kern gezond is. Dat vind ik dat zo'n onnodige enting.. pure bureaucratie. En de kans dat je binnen die situatie zo maar aangehouden wordt en moet aantonen dat je hond Rabies geent is... Nah, ik kan het me niet voor stellen? Of er vrijstelling van de ent plicht bestaat weet ik niet.
Van DCM (hartspierziekte waarbij de mate van samenknijpen van het hart af neemt en - ter compensatie - het hart groter wordt) weet ik dat de hond geent mag worden. Hoewel het hart een afwijking heeft, wordt dit niet bedoeld met 'niet gezond' t.a.v. de entingen en zijn er geen negatieve resultaten bekend van entingen op DCM, bij zowel Intervet (fabrikant van Nobivac entingen) als cardiologen. Zelf ent ik echter alleen hetgeen mij nodig lijkt en ben ik extra kritisch natuurlijk nu Merel en Maartje DCM blijken te hebben.
Ik zou je vraag zeker ook voor leggen aan Intervet (de fabrikant van Nobivac entingen) en de behandelend specialist.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door