- vr 27 mei 2011, 10:16
#2021876
Bij mijn weten is pasteuriseren kortstondig verhitten waarbij niet alle micro organismen vernietigd wordt maar het aantal wordt verminderd naar een zogenaamd "veilig niveau". Dat is voor de hond niet nodig. En bovendien ook niet raadzaam want de meeste nuttige bacterieen in bijv. pens maak je ook voor een goed deel kapot.
Enzymen gaan echter wel kapot door pasteuriseren. En daar zitten wij nou niet op te wachten. Het is overigens niet waar dat er meer vitamines kapot gaan door invriezen dan door pasteuriseren. Vitamine C en B worden door pasteuriseren vernietigd.
Bij invriezen blijft het vitaminegehalte gelijk. Mits je het direct na de slacht of oogst verwerkt. En als je het te lang bewaard, ja, dan lopen de vitamines langzaam terug. En wij verwerken/diepvriezen natuurlijk niet altijd direct na de slacht of oogst. Dus dat is wel een puntje van aandacht (waarom ik ook altijd roep dat je vooral lekker groenten en extra's moet voeren).
Bot kun je niet pasteuriseren. De verhitting is te hoog (72 graden), waardoor de samenstelling van het bot toch veranderd, ook al verhit je het maar kort. Je kunt dit dus niet zonder gevaar nog in z'n geheel geven.