- za 14 mei 2011, 23:47
#2012331
Ik maak nooit groentemixen voor de katten, maar eet zelf wel graag groente en hou van koken.
Ik ben niet op de hoogte van alle giftige stoffen voor honden, dus ik weet niet of al mijn tips wel mogen.
150 gram gemberwortel vind ik erg stevig. Verse gemberwortel heeft een vrij scherpe en indringende smaak en overheerst snel. Ik zou een stukje nemen van maximaal duimlang en dan schillen en dan fijn raspen. Alleen hetgene gebruiken dat onderaan de rasp komt, het bovenste is te draderig. Hoe minder uitgedroogd de schil, hoe beter en hoe fijner de smaak. Als je zelf weinig gember eet, kan je de resterende wortel in de vriezer bewaren. Op de groenteschaal blijft het ook best lang goed, maar wordt de schil wel dikker.
Wat ook lekker is, laos-wortel. Dit is de zus van de gember en smaakt wat frisser en goede laoswortel is minder draderig. Er is ook laospoeder, dat zou ik niet nemen, want smaakt muf en beetje zurig. Een stukje verse laoswortel hetzelfde behandelen als gember, maximaal de helft als van de gember nemen.
Kurkuma (geelwortel) is ook lekker, maar alleen als deze vers is. Poeder, wat de meeste mensen gebruiken, smaakt alleen muf. Verse geelwortel is fris en heeft een aardse smaak. En alles kleurt geel, dus de handen goed invetten met olie of handschoentjes aan. Van de vers geraspte geelwortel heb je maar een beetje (mespunt) nodig.
Verse laos en geelwortel koop je in de koeling bij de betere Chinese toko, gember is tegenwoordig overal wel verkrijgbaar.
Voor de mensen zou ik er een lepeltje chilibonenpasta of halve theelepel chilivlokken in doen, voor honden is dat wellicht niet zo verstandig.
Gekiemde fenegriekzaadjes zijn ook lekker, maar hebben wel een duidelijke eigen smaak.
Radijskiemen (daikonkers) zijn ook lekker, maar wel pittig.